En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır.
Yağış rejimi bakımından Akdeniz yağış rejiminin hafiflemiş biçimi görülür. En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Yıllık ortalama yağış miktarı genelde 500-1.00 mm arasında değişir.
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer.
3. Marmara (Geçiş) İklimi:
Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazları Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Bu özelliklerden dolayı Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir.
Çatalca-Kocaeli Bölümü
Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğu topraklarını kapsayan bu bölüm İstanbul Boğazı ile ikiye bölünür. Doğudaki kısım Kocaeli Yarımadası ve Adapazarı Ovası, batıdaki kısım ise Çatalca Yarımadası'dır.
İlgili 18 soru bulundu
Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova illerinin bulunduğu Doğu Marmara Bölgesi'nde sanayi sektörünün GSYİH'da en yüksek paya sahip olduğu görülmektedir.
Bununla birlikte ekonomik yönden de en gelişmiş bölge olarak yer alıyor. Bölgede sanayinin gelişmesinde; hammadde temininin kolay olması, hinterlandının geniş olması, ulaşım kolaylığı, işgücünün fazla olması, pazarlama kolaylıkları, tüketici nüfusun fazla olması etkili olan faktörler olarak yer alıyor.
Yağış grafiğimize baktığımızda temmuz ve ağustos aylarında yağış miktarının diğer aylara göre azaldığı; ekim, aralık, ocak ve şubat aylarında ise yağış miktarının diğer aylara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. En yüksek ortalama yağış 103,7 mm ile aralık aylarında düşmektedir.
Kıyı Ege bölümünde yağışlı mevsim Eylül sonu ve Ekim aylarında başlar. Yağış miktarının en yüksek oranlara ulaştığı zaman çoğunlukla Aralık ve yer yer Ocak-Şubat aylarıdır.
Marmara Bölgesi
Zeytin, ayçiçek, balık ve deniz ürünleri, termal suları ünlü. Ancak İstanbul tarihi ve turistik yerleriyle listenin en önemli yerinde. Bursa'nın İskender kebabı, Edirne'nin ciğeri, İstanbul'un lüferi, İzmit'in Pişmaniyesi en ünlü lezzetlerinden.
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar.
Muson ikliminde en çok yağış yazın düşer. Yağışlar genellikle orografik yağışlardır. Muson ilkimi;Hindistan,Güneydoğu Asya kıyıları,Madagaskar ve Avustralya'nın kuzeyi gibi yerlerde etkilidir. Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır.
- Muson iklimini Savan iklim tipinden ayıran en önemli faktör, yaz mevsiminde düşen yağış miktarıdır. Yağış azaldıkça Muson iklimi etkisini kaybederek Savan iklime doğru evrilmeye başlayabilir. Bu yüzden Muson iklimi için en önemli şey yaz yağmurları denilebilir.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Kış mevsiminde il geneli yağışlarda en fazla yağış alan ilimiz 405 mm ile İzmir, en az yağış alan il 61 mm ile Iğdır oldu. Normaline göre en fazla yağış azalması ise %48 ile Ardahan'da gerçekleşti.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.
Oysa İç Anadolu Bölgesi en az yağışları yaz ve sonbahar mevsimlerinde alırken, en fazla yağışları ise ilkbahar ve kış mevsiminde almaktadır.
İç Anadolu karasal iklimi
Yaz mevsiminin yağış oranı %14,7; en yağışlı mevsim ilkbahardır. Ortalama yıllık bağıl nem %63,7'dir. Bölgede doğal bitki örtüsü alçaklarda bozkır, yükseklerde yağışın artmasına bağlı olarak kurakçıl meşe ormanlarıdır.
- 2016) istatistiğine göre İstanbul'da Mayıs ayında. yağışlı gün sayısı toplam 8. Bu istatistiğe göre 365 günün 128 gününde İstanbul'a. yağmur yağıyor.
Aylık ortalama yağış miktarının en yüksek olduğu aylar Aralık, Ocak, Şubat'tır. Ortalama yağış değerlerine göre, sadece Aralık ayında düşen yağışların yıllık toplama katkısı % 20 civarındadır. Yaz aylarında aylık yağış miktarının yıllık toplam içindeki payı ise, % 2 düzeyine düşmektedir.
Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'daki 'gri' bulutları anlattı: Neden yağmur yağmıyor? İklim Bilimci Kadıoğlu, İstanbul'daki gri bulutların 'Stratus' olduğunu söyledi: "Çiseleme yapar. Düşen damlacıklar büyük olmadığı için havada buharlaşıyor, hafif bir çisenti şeklinde etkili oluyor.
Marmara Bölgesi'nin, yer şekilleri bakımından başlıca özelliği sade bir yapıya sahip olmasıdır. Bölgede dağlık alanlar fazla yer kaplamaz. Var olan dağlar da devamlı sıralar halinde değildir. Çatalca-Kocaeli Plâtosu, Adapazarı, Bursa ve Balıkesir ovaları bölgenin başlıca düzlükleridir.
İstanbul, Türkiye'nin Marmara Bölgesinde 5.196 km² izdüşüm alana (5.461 km² gerçek alan) sahiptir. Doğuda Kocaeli, Batıda Tekirdağ ve Kırklareli'ne komşu olan İstanbul'un Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Marmara Denizi ve Haliç ile çevrilidir.
İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ İllerinin yanında, Marmara Denizi'ne, Çanakkale İli'nin de kıyısı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri