Avrupa ve Anadolu yakaları birbirine İstanbul boğazının altından geçen ve uzunluğu 1387 metre olan bir demiryolu tüneli ile bağlanmaktadır. Bu raylı sistemin tamamı 76 km'dir.
76,600 kilometre (47,597 mi) uzunluğundaki Marmaray hattı üzerinde tamamı engelli erişimine uygun kırk üç istasyon bulunmaktadır. Bunlardan otuz sekizi İstanbul'da, kalan beşi ise Kocaeli'de yer almaktadır.
MCF, T ve M vagonlarının toplam uzunluğu 22,5 metredir ve yalnızca MCT vagonlar 22,6 metredir. 10 vagonluk trenin toplam uzunluğu 225,2 metredir ve 5 vagonluk trenin toplam uzunluğu 112,5 metredir.
Özellikler. Eminönü ve Üsküdar arasında batırılmış ve dünyanın en derin batırma tüpü olan tünelin toplam uzunluğu 1.387 metredir. 8 adet 135 metre, 2 adet 110 metre ve 1 adet 98,5 metrelik tüplerin ağırlıkları 12 ile 18 bin ton arasında değişir.
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Bu raylı sistemin tamamı 76 km'dir. Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
Marmaray projesi Sirkeci-Üsküdar deniz altında tüp tünel, Asya yakasında Üsküdar- Gebze ve Avrupa yakasında Sirkeci-Halkalı karadan olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada Marmaray Projesi ile ilgili trafik tahminleri geleneksel 4 adım ulaşım modeli kullanılarak yapılmıştır.
Bugüne kadar inşa edil- miş batırma tüp tüneller arasında en de- rine yapılmış tüneller olan Marmaray tü- nelleri en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından ge- çiyor. Boğaz'ın altındaki kısımda Asya'dan Avrupa'ya doğru alçalarak giden tünelle- rin eğimi en fazla %1,8.
Marmaray en uzun mesafe ücreti 21.91 TL'den 33 TL'ye yükseldi. Güncel Marmaray ücretleri şu şekilde; Marmaray'da tam en kısa taşıma ücreti 15 TL, Tam parkur 33 TL.
Türkiye'nin İstanbul ve Kocaeli şehirlerinde hizmet veren Marmaray'ın kırk üç istasyonu vardır. Otuz sekiz tanesi İstanbul'da, beş tanesi Kocaeli'de yer alan istasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Sirkeci, Üsküdar ve Yenikapı istasyonları yer altında, diğer istasyonlar ise hemzemindir.
Proje, Nurol İnşaat'ın içinde yer aldığı Türk-Japon Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak.
Yüzyıllık tasarım ömrüne sahip olan Marmaray, 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve 2 dakikalık tren işletme aralığına uygun dizayn edilmişti.
Günlük 287 sefer ve 877 bin 72 yolcu kapasitesi bulunan Marmaray'ın tren işletmeciliğinde halan 34 adet 10 vagonlu, 20 adet 5 vagonlu olmak üzere toplam 54 adet tren setinde toplam 440 vagonluk araç filosu bulunuyor.
Uraloğlu, günlük 287 sefer ve 877 bin 72 yolcu kapasitesi olan Marmaray'ın, tren işletmeciliğinde 34 adet 10 vagonlu, 20 adet 5 vagonlu olmak üzere toplam 54 tren setinde toplam 440 vagonluk araç filosu bulunduğunu belirterek, "Gebze-Halkalı güzergahındaki seyahat süresini 108 dakikaya düşüren Marmaray'da 10 yılda ...
Selam, ilk önce şunu söylemeliyim ki Marmaray toplam 43 duraktan oluşmaktadır. Bu duraklardan sadece; Ayrılık Çeşmesi-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı arasında Marmara Denizi'nden dolayı yer altından gitmektedir.
Marmaray, teknik olarak denizin içine yapılmadı.
Tünel, denizin içinden değil denizin altındaki kara parçasının içinin oyulması ile yapıldı. Yani Marmaray'da seyahat ederken gördüğümüz betonların arkasında Marmara denizi değil, bu denizin tabanındaki kara parçası görünüyor.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
Marmaray'a ilk vagon!
Marmaray'da kullanılacak toplam 180 vagon Haydarpaşa'ya gelecek ve projenin tamamlanması planlanan 29 Ekim 2013 tarihine kadar burada bekletilecek. Adapazarı'nda bulunan TÜVASAŞ tesislerinde Güney Koreli Eurotem firması ile ortak olarak üretilen vagonların herbiri 200 yolcu kapasiteli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri