İşten Çıkış Belgesini Haklarınızı Saklı Tutarak Teslim Alın! İmzaladığınız fesih bildirimi sadece fesih ihtarnamelerinde bulunması gereken kayıtlardan oluşuyor ise, yazıyı imza ve tarih karşılığından teslim/tebliğ almanız bir sorun yaratmayacaktır.
“İmza atmadan işten çıkış olur mu” sorusuna gelince, işten çıkış işlemleri genellikle çalışanın bilgisi ve onayı ile gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda işverenin tek taraflı bildirimiyle de işten çıkış işlemi yapılabilir. Bu durumda işverenin yasal süreçlere uygun hareket etmesi gerekir.
Uygulamada ibraname; “İbra Belgesi”, “İbra Senedi”, “İbra Sözleşmesi” gibi çeşitli adlarla düzenlenmektedir. Fakat içeriği itibariyle bazen başka bir sözleşme, feragat, menfi borç ikrarı ya da ödeme makbuzu niteliği taşımaktadır.
İşçi işten çıkarıldığında ibraname adı verilen bir belgeyi imzalaması istenir. Bu belgede işçinin tüm işçilik haklarını aldığı beyan edilir. İbraname sıkı şekil şartına bağlı olarak hazırlanan bir belgedir.
İşverenler, sigortalı işten ayrılış bildirgesini SGK'ya e-Sigorta kanalıyla, elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Bu nedenle işten ayrılış bildirgesi kuruma yasal süresi içinde olsa bile elden veya posta kanalıyla gönderildiği takdirde, idari para cezası ile karşılaşacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
İşveren işten çıkış işlemini elektronik ortamda çıkış tarihten itibaren10 gün içerisinde elektronik ortamda SGK'ya bildirmek zorundadır. Aynı ay içerisinde işçinin işe girip, aynı ayda çıkışı yapılması durumunda çıkış bildirgesi nasıl düzenlenmelidir.
İşçi kendi isteğiyle işten ayrılabileceği gibi; işveren tarafından da gerçekleştirdiği bir eylem yüzünden, işletmesel kararlarla veya ortada hiç bir neden yokken işten çıkarılabilir. Ya da işçi bizzat kendisi iş ilişkisini geçerli veya haklı nedenle ya da herhangi bir sebep belirtmeksizin sonlandırmak isteyebilir.
4857 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 109. Maddesine göre ise “Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir.
Eğer işçi nezdinde durduk yere işten çıkarılma varsa ve işçi haklarını alamadıysa bu durumda dava açılması ve alacakların mahkemeden talep edilmesi elzemdir. Aynı cevabı tazminatsız işten çıkarılan işçi ne yapmalı sorusuna da verebiliriz. İşçi burada da alacakları için dava açmalıdır.
Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir. Ancak, 7201 sayılı Kanun kapsamına giren tebligat, anılan Kanun hükümlerine göre yapılır.” Hükmünü içermektedir. Bu iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde, fesih bildiriminin her durumda yazılı olarak yapılması kaçınılmazdır.
Yani bu 1 ay içinde işçinin alacağı tüm hakların yine yasa gereği banka yoluyla ödenmesi öngörülüyor. Bu ödemeler yapıldıktan sonra ibraname imzalanıyor. Dolayısıyla 'bunu imzalamazsan haklarını alamazsın' demenin bir hukuki geçerliliği yok. 1 aydan önce imzalanırsa da hükümsüz sayılıyor.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
Uygulamada genellikle ibranamenin imzalatıldığı tarih, işçinin iş sözleşmesinin feshedildiği tarih olarak yazılmaktadır. İlgili düzenleme kapsamında ise ibranamenin, iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en az 1 aylık sürenin geçmesinden sonra imzalatılması gerekmektedir.
Uygulamada işverenler, iş akdini feshetmeyi düşündüğü işçiler aleyhine feshe dayanak olması yönünden tutanak tutmaktadırlar. Keza tutulan tutanağın ardından işçinin savunmasını da almaktadırlar. Bu tutulan tutanağa işçinin imza atmaması halinde iş akdinin feshedileceğini bildirmektedirler.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
İşçi işten çıkış belgesini internetten görebilmek için, ya e-devlet üzerinden sorgulama yapmalıdır ya da tercih ettiği herhangi bir SGK şubesine şahsen giderek, konu hakkında bilgi edinmelidir. SGK işten çıkış sorgulaması e-devlet üzerinden de yapılabilir.
10 gün içinde ayrılış bildirgesini düzenleyerek sisteme yüklemesi gerekir. Bunun neticesinde çalışanın da işsizlik sigortası süreci başlayacaktır. Çalışanın işten çıkış işlerini takip edeceği sistem de yine e-devlet sistemidir. Çalışan 10 gün içinde burada ayrılış bilgilerini ve ayrılış tarihini görünteleyecektir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Dolayısıyla artık işverenin bu konuda direnmek, sizin ayrılma iradenize karşı çıkmak gibi bir hakkı söz konusu olamaz. İşverenin bu tavrını sürdürmesi karşısında yapmanız gereken işe devam etmeyerek Noter aracılığı ile işten ayrıldığınızı ve yasal haklarınızı talep ettiğinizi işverene tebliğ etmektir.
Elektronik posta (e-mail) ile ulaştırılan fesih beyanı da muhatabın, elektronik posta adresine gönderilmekle hüküm ifade etmiş olur. Sonuç olarak, iş sözleşmesi, fesih bildiriminin karşı tarafa ulaşma anından itibaren hüküm ve sonuç doğurur. Bu nedenle karşı tarafa ulaşmış olan bildirimden tek taraflı olarak dönülemez.
Yazılı Şekil Şartı TBK m. 348 uyarınca, “konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.” Buna göre konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesini sona erdirmek isteyen kiracı ve kiraya veren, fesih bildiriminde bulunurken öngörülen yazılı şekle uymalıdır.
Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 3 Nedir? Bu kod “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi (İstifa)” tanımlanmıştır.
İşten ayrılan çalışanların SGK çıkışlarının sisteme düşme süresi şirketin ayrılış bildirgesi tarihine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin, ayrılış tarihinden hemen sonra iletilen bildirgeler birkaç gün içerisinde sistemde gözükse de 10 gün bekletilen bildirgeler daha geç gözükebilir.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
Merhaba [İsim], Daha önce duymuş olabileceğiniz gibi, şirketteki [iş unvanı] pozisyonumdan ayrılıyorum ve [tarih] son günüm. Burada geçirdiğim zamandan ne kadar zevk aldığımı ve bunda sizin de rolünüz olduğunu bildirmek için bu e-mail'i yazıyorum. Sizinle çalışmak ve sizi tanımak çok güzeldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri