Marmaris, batısında Reşadiye Yarımadası ve Kerme Körfezi, kuzeyinde Ula, doğusunda Balan Dağı, Karadağ ve Günlük Tepeleri ile güneyinde Akdeniz ile çevrilidir.
Madran Dağı, Oyuklu Dağı Doğu Menteşe Dağlarını, Beşparmak Dağı, Kurukümes Dağları (Karakümes Dağları), Marçal Dağları Batı Menteşe Dağlarını oluşur. Doğu Menteşe Dağları ile Batı Menteşe Dağları arasında Çine Çayı'nın vadisi bulunur.
Marmaris'in Adı ve Coğrafi Yapısı
Şehrin ismi bazı kaynaklarda “Phiscus” ve “Fineks” olarak kaydedilmiştir.
Türkiye'de kaç tane dağ var sorusuna verilecek cevap 2000'in üzerinde olacaktır. Türkiye'de 5000 metrenin üzerinde 1, 4000 metrenin üzerinde 4, 3000 metrenin üzerinde 274, 2000 metrenin üzerinde ise yaklaşık 2000 binden fazla dağ yer almaktadır.
Coğrafya. Kuzeyden güneye doğru; Kaz Dağı, Madra Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar ve Aydın Dağları sıralanır. Dağların uzanışı D-B doğrultuludur. Dağların aralarına Bakırçay Ovası, Gediz Ovası, Küçük Menderes Ovası ve Büyük Menderes Ovası yerleşmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Honaz Dağı, Türkiye'nin Denizli ilinin güneydoğusu boyunca, Ege ve Akdeniz bölgelerini ayıran doğal sınır olarak uzanan bir dağdır. Ege Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Honaz Dağı'nın deniz seviyesinden yüksekliği 2571 metredir. 1995 yılında millî park ilan edilmiştir.
Süphan Dağı Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün kuzeyinde bulunur. Adilcevaz ilçesine bağlıdır ve yakınında Patnos, Malazgirt ve Ahlat ilçeleri yer alır.
Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.
Türkiye'nin en yüksek dağı olma özelliğine sahip olan Ağrı Dağı 5137 metre yüksekliğine sahiptir.
Türkiye'nin gözbebeği Marmaris halı, bal, semt pazarları, hediyelik eşya dükkânları, butik otelleri, nefes kesen koyları, masmavi denizi, tertemiz havası, büyüleyici doğası, barlar sokağı, plajları ve tertemiz sokakları ile meşhurdur.
Marmaris Yapı, Muzaffer Özlü ve Arzu Kayaoğulları ortaklığıdır. 2008 yılında kurulmuş bir gayrimenkul inşa ve satış şirketidir.
Batı Torosların bir parçası olan Sandras Dağı, Muğla'nın Köyceğiz ilçesi sınırlarında yükseliyor. Yüksekliği 2 bin 295 metreyi bulan zirvesi, burada yattığına inanılan erenin adıyla, “Çiçek Baba” olarak da biliniyor.
Alacadağ, geniş bir alana yayılan Erenler Dağı volkanik arazisi içinde bulunur. Beyşehir, Seydişehir ve Konya ovaları arasında, Suğla Gölü'nün kuzeyinde yer alır. Andazit lavlar, volkanik tüf, dasit ve trakitler araziyi oluşturan kayaçlardır.
Bozdağ, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.
Sultan Dağları, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta'nın il sınırını oluşturan ve Afyon'a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.
Alanın Tanımı: Büyük bir dağ silsilesi olan ÖDA; Erzurum, Kars ve Ardahan illerinin kesiştiği yerde uzanır. Doğuda ve güneyde Kars Çayı, batıda ise Olur Çayı ile sınırlanan silsile, kuzeyde Yalnızçam ve Kısır dağlarına bağlanır.
Cilo (Buzul) Dağı Türkiye'nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.
Türkiye'de üç farklı şekilde oluşmuş dağlar bulunur: Kırılma (faylanma), kıvrılma ve volkanizma.
Everest Dağı (Tibetçe: ཇོ་མོ་གླང་མ, Çomolungma; Nepalce: सगरमाथा, Sagarmāthā), dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır.
Dağlar. İzmir'de dağlar denize dik uzanır. Yamanlar Dağı, Nif Dağı, Yunt Dağları, Aydın Dağları, Bozdağlar ildeki dağlardan bazılarıdır.
Kıyı Ege Bölgesinde geniş oluklar şeklinde uzanan tektonik depresyonlar ile bunlar arasında geniş alanlar kaplayan dağlar, eski bir masif kütlenin (Menderes Masifi'nin) jeolojik devirler boyunca büyük ölçüde değişime uğraması sonucunda meydana gelmişlerdir.
Ege Bölümü'nde oluklar arasında uzanan dağlar, kuzeyden güneye doğru Madra Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları ve Menteşe Dağları'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri