Gebelikte ağızda metalik tat ne zaman başlar diyorsanız da özellikle ilk haftalarda ortaya çıkar.
Hamilelik döneminde yaşanan hormon değişiklikleri özellikle gebeliğin ilk haftalarında ağız tadını da değiştirebilir. Bakır ve demir gibi metallerin vücutta yüksek olması ağızda metalik tat hissi yaratabilir..
Bebeğinizin tat almaya yönelik yapıları 14. gebelik haftasından itibaren mevcuttur ve uzmanlar tat almanın bu dönemde başladığına inanmaktadır. Çalışmalar, bebeğin yutkunmasının tatlı alımı ile artış gösterdiğini ve acı ve ekşi tatlarla azaldığını göstermektedir.
Dudakta çıkan uçuk, ağız tadında meydana gelen değişiklik, aşırı terleme gibi değişimler enteresan hamilelik belirtisi olarak yaşanabilir. Genellikle 6. hafta civarında başlayıp 14. haftadan sonra kendi kendine geçen aşırı tükürük üretimi de enteresan hamilelik belirtilerinden biridir.
Gebelikte doku sıvı ve kan hacminin artmasına bağlı olarak artan sod yum gereksinimi ve değişen fizyolojik mekanizmalar sonucu tuzlu tat terci hinde de değişiklik olmaktadır (8-10). Tuz tüketimindeki artaşın tat duyu suyla yönlendirilip, motive edildiği yapılan çalışmalar sonucu belirlenmiş tir.
İlgili 15 soru bulundu
Tıbbi ve diş enfeksiyonları özellikle sinüs ve orta kulak enfeksiyonları olmak üzere ağızda metalik bir tada neden olabilir. Kulak burun boğaz uzmanı olarak da bilinen otolaringolojist, kulak, sinüs ve boğaz enfeksiyonlarını teşhis edebilir ve bu enfeksiyonların nasıl tedavi edileceğine dair önerilerde bulunabilir.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Ağıza acı su gelme hissi reflü belirtisi
Hamilelik ve reflü arasında çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. Tüm gebeliklerin %30- %80'inde görülen ağıza acı su gelmesi (heartburn) reflünün ilk belirtileri arasındadır.
Mide Bulantısı: Gebeliğin ilk haftası yaşananlar arasında görülen mide bulantısı, çoğu gebede olan bir durumdur. Özellikle sabahları olan mide bulantısı, bazen kusmayla bazen de kusma olmadan seyredebilir. Mide bulantısına zaman zaman yiyeceklerden tiksinme ve yemek kokularına hassasiyet de eşlik edebilir.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 ıu/l üzerindeyse bu gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta 10 gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir; evde yapılan testlerde de böylece gebelik belli olabilir.
Örneğin, bazı kadınlar hamileliğin oldukça erken döneminde ağızlarında garip bir metalik tat hissederken ('tecrübeli' bir anne için bu belki de hamileliğin ilk belirtisi olabilir!), diğerleri burunda doluluk hissiyle tat ve koku alma duyularının köreldiğini hissederler.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer. Kanamanın eşlik ettiği şiddetli kasık ağrıları varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
3) Hamile Olabilirsiniz
Hamilelikte ağızda metalik tat oluşur. Gebelikte ağızda metalik tat ne zaman başlar diyorsanız da özellikle ilk haftalarda ortaya çıkar.
Sindirim sıvıları asit içerdiğinden ağızda acı bir tat bırakırlar. Yemek borusu alt ucundaki halka şeklindeki kaslar diyafragmadaki kaslarla birlikte kapak benzeri bir mekanizma ile mide içeriğinin geri kaçışını engeller. Asit reflüsü ağız gerisinde acı bir tat ile hissedilir.
Ağız içi enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve sistemik enfeksiyonlar; örneğin HIV enfeksiyonunda tat alma bozukluğu görülmektedir. Pek çok antibiyotik, allerji ilaçları , antidepresanlar ve çeşitli psikiyatrik ilaçlar tat alma bozukluğu yapar.
Mide içeriklerinin yemek borusundan geri kaçması sonucunda oluşan reflü, hamilelikte de can sıkıcı problemlerden biri olabilmektedir. Reflü, gebelik döneminde göğüste oluşan yanmalarla, midede ekşime hissiyle ve ağıza acı su gelmesi gibi şekillerle kendini belli eder. Buna genel olarak hamilelik reflüsü adı verilir.
Hamilelikte mide bulantısı genellikle gebeliğin ilk trimesterinde yani ilk 3 aylık döneminde yoğun olarak yaşanır. Özellikle 6-10. haftalar arasında görülen hamilelikte mide bulantısı ve kusma ilk 3 aylık dönemden sonra zamanla azalmaya başlar.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri