NASA'nın 2033 yılında için hazırladığı Mars projesi için eğitimlerini bir bir tamamlayan Alyssa Carson, marsa ilk ayak basan insan unvanını elde etmiş olacak. Ayıca Alyssa Carson, eğitimi için İzmir'de ki uzay kamplarında da bulundu.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
NASA'nın Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren yolculuğun ardından başarılı şekilde Mars'a indi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi.
NASA Mühendisi Oğuz,"Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek" dedi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Piroteknik Sistemler Mühendisi Sırrı Oğuz, "Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." dedi.
NEIL ARMSTRONG AY'A BASAN İLK İNSAN OLDU
ABD, 20 Temmuz 1969'da Apollo 11 ile Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins'i Ay'a yolladı. Armstrong Ay'a ilk ayak basan insan oldu ve ardından Aldrin geldi.
İlgili 37 soru bulundu
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Mars'a ilk başarılı iniş, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından NASA'nın Mariner 4 adlı uzay mekiğiyle 14-15 Temmuz 1965'te gerçekleştirildi. Rusya'nın ilk başarılı Mars inişi 1988'de Phobos 1 ve 2 adlı uzay mekikleriyle sağlandı.
Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor. Seattle merkezli Ultra Safe Nuclear Technologies (USNC-Tech) şirketi ise üzerinde çalıştığı, Nükleer Termal Tahrik (NTP) sistemli bir motorla bu sürenin üç aya düşebileceğini savunuyor.
Ay üzerinde yaptığı yürüyüşte söylediği ve tarihe geçen sözü şudur: ''Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım." Bu cümlede "bir" (İngilizce: "a") sözcüğü duyulmaz, Armstrong konuşurken unutmuş veya parazit nedeniyle silinmiş olabilir.
NASA'nın bir keşif aracı, Mars'ta çeşitli türlerde organik moleküller buldu. Bilim insanları maddeyi, Perseverance keşif aracının Mars'taki Jezero Krateri'nde tespit ettiğini söyledi.
Graham, NASA'nın Youtube kanalındaki kısa bir videoda, Mars'ta yaşamın geçmişte var olmuş olabileceğini, ancak gezegenin mevcut durumunun herhangi bir canlı organizma için neredeyse hiç şans bırakmadığını açıkladı.
Mars'ta yaşam bulmak
Bir teoriye göre dünyadaki hayat Dünya'daki çamurdan değil Mars'taki su kanyonlarından gelmektedir. Mikroorganizmalar taşıyan kayalar güçlü bir çarpışmayla dünyaya düşüp buradaki hayatı sağlamışlardır. Bu nedenle Mars'a gitmek orada bir hayatın varlığının araştırılması için de son derece önemlidir.
Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
Mars'ın yarıçapı Dünya'nınkinin yaklaşık yarısı kadardır. Yoğunluğu Dünya'nınkinden daha az olup, hacmi Dünya'nın hacminin %15'i, kütlesi ise Dünya'nınkinin %11'i kadardır.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
Mars'ın yüzeyinde şu anda NASA'nın 26 Kasım 2011'de Mars'a gönderdiği ve 6 Ağustos 2012'den beri görev yapan Curiosity, 5 Mayıs 2018'de Mars'a gönderdiği ve 26 Kasım 2018'den beri görev yapan InSight, 30 Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği ve 18 Şubat 2021'den beri görev yapan Perseverance uzay araçları bulunuyor.
İki gezegen arasındaki yolculuğun en kısa olduğu yakın zaman aralıkları 2024 sonu, 2026 sonu ve 2029 başı olarak belirlenmişti. Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
Ay Gözlem Uydusu (LRO) tarafından çekilen ve NASA'nın yayımladığı fotograflar, Apollo 11'in iniş yaptığı yeri gösteriyor. 2009'dan bu yana ayın yörüngesinde bulunan aracın çektiği fotoğraflar, Ay'a gerçekten gidildiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor.
Astronotların Ay ortamında hayatlarını devam ettirebilmesi için gerekli şeylerin yanı sıra itki sistemleri ve yakıt tankları içeriyordu. Kütlece komuta modülünün yarısı kadar olan bu modül, astronotların Ay'ın yüzeyinden komuta modülüne geri dönmesini sağladıktan sonra Ay'ın yörüngesinde bırakıldı.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
Ay'a ayak basan ilk insan Neil Armstrong'un çantayı içerisindeki eşyalarla Ay'ın yüzeyine bırakması gerekiyordu. Ancak öyle yapmadı ve dünyaya getirerek evinin bir köşesinde gizledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri