Çeçil peyniri, görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir.
Sıklıkla Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen çeçil peyniri inek sütü, termofilik kültür ve peynir mayasından imal edilmektedir. Bir süre kaynatılan inek sütünün içerisine termofilik kültür ilave edilmesinin ardından bir süre sütün olgunlaşması beklenir.
Çeçil peyniri yapımı ile ilgili en çok merak edilen de nasıl tel tel olacak forma getirildiğidir. Yoğurma işlemi sırasında peynir çekme ile tel tel hale getirilir. Tel tel olan peynir yaklaşık 2 saat bekletildikten sonrasında %12 oranında tuzlu salamuraya yatırılır.
Peynir tabaklarının yanında çeçil peyniri de güzel durur ancak sade olarak tüketimi çok yoktur. Sabah kahvaltılarında omletin üzerinde parçalanarak konulabilir. Eriyerek omletin içerisinde kaybolur ve güzel bir tat bırakır. Karadeniz bölgesinde meşhur olan mıhlama yapımında da çeçil peyniri kullanılabilir.
Dil peyniri az tuzlu tadı, hafif kremsi kıvamı ve kolay eriyen yapısı ile mutfakta geniş bir kullanıma sahiptir. Öncellikle kahvaltılarda tüketilen dil peyniri, hem farklı peynirler ile karıştırılarak hem de tek başına tost yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Cazip Balıkesir Kaşar Lor Peyniri Tuzsuz 1 kg Özellikleri
Tuzsuz lor peyniri sahip olduğu hafif tadı sayesinde reçellerin yanına ve tatlı tariflerine uyum sağlar.
Mozzarella peyniri az tuzlu bir peynirdir. Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir.
Çeçil peyniri, görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir.
Çeçil peynir hemen hemen herkes tarafından çokça sevilen ve sabah kahvaltılarında da vazgeçilmez haline gelen bir peynir türüdür. Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin olan çeçil peyniri tüketilmesi uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor.
Çökeleğin tuzu nasıl alınır? Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Temiz bir tülbentin içine 2 avuç tuz koyar bağlarız. Bunu peynirlerin üzerine yerleştiririz. Sonra peynirlerin üzerini kapatacak kadar su ilave ederiz. Ertesi günü tülbentte tuz kalmamışsa tülbente tekrar tuz ilave eder, peynirlerin tekrar üzerine koyarız.
Evet, Dil Peyniri ya da Çeçil Peyniri aynı zamanda künefe peyniri olarak da bilinir. Künefe için alternatif olarak tercih edilebilir.
Bu civil peynirin başlangıç aşamasıdır. Suyunu tamamıyla süzene kadar peynir ezilir ve bir müddet beklenir. Suyunun tam süzülmesi sonucunda peynir Derilere veya Büyük bidonlara hava almayacak ve boşluk kalmayacak şekilde basılır ve bu bidonlar üzerleri lor peynir ile sıkıca kapatılır ve soğuk alanlara konulur.
Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
1 su bardağı muhlama peyniri ya da çeçil peyniri (Eridiğinde uzayan farklı peynirler kullanılabilir).
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Sütün katılaşmasıyla elde edilen bir gıda maddesidir. Hayvandan sağıldıktan sonra süt pişirilerek veya çiğ olarak mayalanır.Mayalanma ısısı peynirin cinsine göre değişir.
Peynirlerin tuz oranları 100 gram kuru maddede beyaz peynirde en çok 10, tulumda 9,5 ve kaşar peynirinde 7 olabilir.
Lor ve Tuzsuz Dil Peynirin yanı sıra Tel (Çeçil peyniri) Peynir, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edremit Sepet Peyniri, İsli Çerkez Peyniri, Tuzsuz Manyos Loru da tuzsuz peynirler arasında yer almakta ve tuzsuz peyniri severek tüketenler tarafından tercih edilmektedirler.
Market raflarında bulunan, insanların sıklıkla tükettiği tuzsuz beyaz peynir de tuz katılmadan üretilen ve taze tüketime uygun bir diğer peynir türüdür. Peynirin tuzlu, az tuzlu ya da tuzsuz olarak sınıflandırılmasının yanında yağsız, az yağlı, yarım yağlı, tam yağlı ayrımı yapılabilir.
Peki tuzsuz peynirin belirgin özellikleri nelerdir? Tuzsuz peynir yapımında tuz kullanımı az kullanılır veya hiç kullanılmaz. Tuz kullanımı peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Buna rağmen kısa sürede tüketilmesi gereken tuzsuz peynir daha sağlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri