Hal böyle olunca Mars'a giden ve yakıt açısından en verimli olan güzergâh, Güneş'in etrafında eliptik bir yörünge takip ediyor. Sadece gidiş yolu olan bu güzergâh, en iyi durumda yüzlerce milyon kilometreyi kapsıyor ve bir buçuk yıl sürüyor.
NASA'nın Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren yolculuğun ardından başarılı şekilde Mars'a indi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi.
Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
Perseverance Azim anlamına gelen (eski adı ile Mars 2020 veya Percy), NASA'nın Mars Keşif Programı'nın parçası olarak yapılan bir keşif aracıdır. Fırlatılma tarihi 30 Temmuz 2020'dir ve 18 Şubat 2021 tarihinde Jezero kraterine başarıyla iniş yapmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Mars'ın yüzeyinde şu anda NASA'nın 26 Kasım 2011'de Mars'a gönderdiği ve 6 Ağustos 2012'den beri görev yapan Curiosity, 5 Mayıs 2018'de Mars'a gönderdiği ve 26 Kasım 2018'den beri görev yapan InSight, 30 Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği ve 18 Şubat 2021'den beri görev yapan Perseverance uzay araçları bulunuyor.
Ayrıca artık ısı borular aracılığıyla sistemi ısıtmak için kullanılabilir. Curiosity'nin Radyoizotop termoelektrik üretecinin yakıtı 4.8 kg'lık plütonyum-238 A.B.D Enerji Bakanlığı'ndan temin edilmiştir.
Ama uzun zaman alır. Gidiş-geliş en az üç yıl sürer. NASA, Mars'a daha hızlı gitmek, ekibin dış uzayda geçirdiği süreyi asgariye indirmek istiyor" diyor. Yolculuk süresinin kısalmasıyla astronotların uzay radyasyonuna daha az maruz kalacakları belirtiliyor.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor.
Ay'a giden Apollo'dan çok daha donanımlı ve kapsamlı bir uzay aracı gerekecek. Hatta NASA'ya göre, Mars'a gidebilecek, tüm ekipmanı bünyesinde barındırabilecek büyüklükte bir roketin, tek parça halinde dünyadan gönderilmesi mümkün değil.
Peki Mars'a bugüne kadar hangi uzay araçları gönderildi? Bilim insanları gezegen araştırmalarında elektronik, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerini yoğun olarak kullanıyor. Bu teknolojilerin gelişmesiyle birlikte 1971 yılında Mariner 9, Mars'ın yörüngesine girmeyi başaran ilk uzay aracı oldu.
Hem ABD hem Çin halihazırda Mars'a insansız uzay araçları indirdi. Bu araçlar Mars'ın yüzeyini tarıyor ve örnekler topluyor. Musk'ın tahminleri gerçekleşirse 2027 ve 2032 yılları arasında Mars'a insanlı görevler de yapılmış olacak.
Mars'la ilgili son tamamlanmış görevde 4 Ağustos 2007'de fırlatılan iniş yeteneğine sahip Phoenix uzay gemisi kullanılmıştır.
Kendi eksenindeki turunu 24,6 saatte, yörüngedeki turunu 687 günde tamamlar. Yüzey sıcaklığı ise -143 °C ile 35 °C arasında değişir. Mars, Güneş'e yakınlıkta 4. sırada yer alır.
Mars'a ilk başarılı iniş, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından NASA'nın Mariner 4 adlı uzay mekiğiyle 14-15 Temmuz 1965'te gerçekleştirildi. Rusya'nın ilk başarılı Mars inişi 1988'de Phobos 1 ve 2 adlı uzay mekikleriyle sağlandı.
İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Parçacıkları ışık hızına yakın hızlara kadar hızlandırabiliyoruz ama uzay araçlarının hızı, ışık hızının yüzde üçüne bile çıkamıyor. Mars'a gitmek, bugünkü teknoloji ile “en az” beş ay sürüyor.
Daha önce Mars'a başarıyla ulaşanlar yalnızca Sovyetler Birliği, ABD, Hindistan ve Avrupa Uzay Ajansı olmuştu. Hope, BAE'nin kuruluşunun 50. yılında Mars'a gidiyor.
Mars'ta yaşam bulmak
Bir teoriye göre dünyadaki hayat Dünya'daki çamurdan değil Mars'taki su kanyonlarından gelmektedir. Mikroorganizmalar taşıyan kayalar güçlü bir çarpışmayla dünyaya düşüp buradaki hayatı sağlamışlardır. Bu nedenle Mars'a gitmek orada bir hayatın varlığının araştırılması için de son derece önemlidir.
Şu anda Mars'ta çalışan her biri eşit derecede önemli işe sahip üç keşif aracı, bir uzay aracı ve bir helikopter var.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, Mars'ta hayat olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bilim insanları, dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabına gören Deinococcus radiodurans adlı bakterinin, Mars yüzeyinin 10 metre altında yaklaşık 280 milyon yıl boyunca yaşayabileceğini hesapladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri