Memeler daha boşken süt üretimi artmaktadır. Daha boş, daha yumuşak olan memeler, şişmiş ve dolu olan memelerden, 24 saatlik zaman diliminde toplamda daha çok süt üretebilirler.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Memede biriken süt tüketilmediği için birikerek ağrı yapmaya başlar. Bebeğinizi sütten keserken memeleriniz şişer ve süreç kontrollü bir şekilde ilerletilmiş süt kanallarının tıkanması sonucu mastit sorunu ortaya çıkabilir.
İlgili 19 soru bulundu
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. Bebek emmeye başladığında, ilk önce meme başının hemen arkasında bulunan süt havuzundaki birikmiş sütü alır.
Sıcak bir kompres kullanın: Bir ılık suda ılık suda ıslatın ve yumruda birkaç dakika bekletin. Emzirmeden önce, kanalların içindeki süt tıkanmasını yumuşatmak için ılık kompres uygulayın.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Memeler yağ ve süt veren meme bezlerinden oluşurlar. Zamanla ve yaşlanmayla birlikte meme dokusundaki süt bezleri azalır, bu durumla memedeki yağ dokularının oranı artmış olur ve meme dokusu giderek daha yumuşak hale gelir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebek memeyi alabiliyorsa ve emiyorsa ilk olarak sık sık emzirmek hem kolay hem de en etkili yöntemdir. Grubumuzdaki bir çok anne destek alıp daha önce memeyi alamayan bebeği emzirmeyi başarıyor. Bu çalışmalarda en etkili yöntem "arkaya yaslanarak (laid-back)" pozisyonu oluyor.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Eğer bebeğiniz memeyi emerken uyuya kalıyorsa endişe etmeyin. Karnı doyan ve mutlu olup sakinleşen bebeğin anne memesinde uyuması kadar normal bir şey yoktur. Yeterli kilo alımı ve büyümesi varsa endişe etmeyin. Ama yeterli kilo alamıyorsa tek memeyi emerken uykuya kalıyor ve emmeyi azaltıyorsa diğer memeye geçirin.
Mastitin bebeğiniz için hiçbir olumsuz etkisi bulunmaz. Ayrıca emzirmeniz mastitin azalmasına neden olabilir. Süt düğümlenmesini ve kesilmesini önlemek için bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz.
Anne sütü mastite neden olan bakterilerin üremesi için elverişli bir ortamdır. Tıkalı Süt Kanalları: Süt kanalının tıkanması ile birlikte süt birikimi gerçekleşir; bu da meme enfeksiyonuna sebep olabilir.
Bebekler genellikle enfeksiyon olan, mastitli memeyi emmek istemezler. Emziren anne de enfeksiyon olan memeyi emzirirken daha fazla rahatsızlık ve ağrı hisseder. Bu sebeple mastitli memeden genelde emzirilmez. Mastitli memeden emzirmemek, süt vermeyi kesmek ancak memede oluşan sütü de boşaltmak, sağmak gerekir.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri