Diş fırçalama için sadece kedilere özgü üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır. İnsanların kullandığı diş macunları kedilerin diş etlerine zarar verebilir ve toksik etki yapabilir. Aynı şekilde sadece kediler için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.
Diş fırçalama erken yaşlarda başlanması gereken önemli bir rutindir. Kedilere özgü dış fırçası ve diş macunu ile bunu sürdürmeniz mümkün.
İnsan diş macunundaki bazı bileşenler kediler için toksik olduğundan, her zaman evcil hayvanlar için tasarlanmış bir diş fırçası ve diş macunu kullanın.
Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasına izin verin. Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir.
Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı Ürünleri
Pek çok insan kedilerin dişlerinde sorun olabileceğini düşünmez ve kedilerin diş sağlığı için yapılması gerekenler olduğunu bilmez. Kedi dış fırçası ve kedi diş macunu ile düzenli fırçalama ve masaj yapmak kedilerin diş sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Kedilerde diş bakımının mümkünse yani kedinin sakin ve kolay yönetilebilir bir yaklaşımı varsa günlük olarak yapılması önerilir. Ancak kedi diş bakımı rutininden hoşlanmıyorsa en azından haftada iki kere bakımın yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerde diş ve ağız sağlığı için fırçalama çok önemlidir.
1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayabilir ve sonrasında ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Yavru kedinizin dişlerini temizlemek için, ince bir diş fırçasına ve kedi dostu bir diş macununa ihtiyacınız olacak. Bunları iyi bir pet shop'tan satın alabilir ya da veterinerinizden isteyebilirsiniz. Yavru kedinizin diş macununun tadına alışması için diş fırçasının üzerinden macunun birazını yalamasına izin verin.
Tarağının dişlerinin sertliği özellikle yavru kediler için önemlidir. Tel ve sert yapıda taraklar tüyleri temizlemekten daha çok kürklerine zarar vermenize neden olabilir. İlk etapta daha yumuşak kedi fırça modellerini tercih edebilirsiniz.
Günlük Kullanım Miktarı:
Günlük 5 cm (2,5 gr) verilmesi tavsiye edilir. Direk olarak verilebilir veya yemeğine ilave edilebilir. Uzun tüylü ve çok temizlenen ırk kedilerde veya gerekli durumlarda, verilecek miktar 2 katına kadar çıkarılabilir. Yemeklerden önce verilmesi daha idealdir.
Kedinize vermeniz gereken malt macunu küçük bir badem ya da fındık kadar olmalıdır. Kedinizin tüyleri kısa ise haftada iki-üç kez düzenli vermeniz yeterlidir. Ancak uzun tüyleri sahip bir kediyse haftada dört kez verilmelidir. Kedi tüy döküyor ise iyileşene dek az miktarlarda tutulmalıdır.
Kediler ve Köpeklerde diş etinde birikerek diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet veren bakteri plağının oluşumunu engellemek amacıyla Klor Hekzidin Glukonat ile formüle edilmiş ağız bakım spreyidir İçeriğinde bulunan Okaliptus yağı, Kekik yağı ve Limon yağı steril ortam sağlar.
Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.
Kedi sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler arasında kedi parfümü seçenekleri de yer alır. Tüylerinin arasına ve yüzeyine sıkacağınız kedi koku giderici ürünleriyle temiz ve ferah bir şekilde kokmalarını sağlayabilirsiniz.
Fırçayı dişeti çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru fırçalayın. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalayın. Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi önden arkaya doğru nazikçe fırçalayın.
Kedi nanesi genellikle kedileri oynamaya ve etrafı, etraftaki çeşitli nesneleri keşfetmeye teşvik etmek için kullanılıyor. Bununla birlikte kedilere eğitim vermek için de yararlanılabiliyor.
Yavru kedilerde de ağız sağlığı bakımından bir takım rahatsızlıklar olabilir. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı kontrolleri ihmal edilmemelidir. Fırçalama işlemine girişmeden önce parmakla diş etlerine ve dişlere masaj yapılmalı, kedi buna alıştıktan sonra diş fırçasına geçilmelidir.
Tedavide bir veteriner hekim tarafından diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için cavitron denilen alet veya rujin kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve sonrasında veteriner hekimin kararına göre bir süre antiseptik solüsyonlar ve antibiyotik kullanılabilir.
Pembe renk: Sağlıklı kedi diş etleri açık pembe renktedir. Pembenin ideal tonu ne çok parlak ne de çok soluk olandır. Bazı kedilerin, özellikle de siyah ve turuncu kedilerin diş etleri, doğal olarak siyah veya beneklidir. Diş etleri, tüm yaşamları boyunca siyah olduğu sürece bu normaldir.
Kedilerin ısırma alışkanlıklarının pek çok sebebi vardır. *Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur.
Dişlerimizin arasındaki gıda artıklarını temizlemenin yöntemlerinden biri de ağız gargarası yapmaktır. Gargara diş fırçalamanın yerine geçemez. Gargara diş fırçalanmasının yardımcısıdır, diş fırçasının tamamlayıcısıdır. Dişler mutlaka fırçalanmalı, ağız gargarası dişler fırçalandıktan sonra yapılmalıdır.
Bazı ev yapımı diş macunu formüllerinde, limon suyu, hindistancevizi yağı ve kabartma tozu gibi evde rahatça bulabileceğiniz ürünler olur. Diğer formüllerde kil veya odun kömürü gibi malzemeler bulunur. Bahçe nanesi, nane şekeri ya da tarçın gibi esansiyel yağlar, aroma ve koku vermek için kullanılabilir.
Limon ve tuz karışımı ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarının giderilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri