Maalesef bir Mars günü (Mars gününe “sol” adı veriliyor), Dünya gününe çok yakın olsa da, 24 saat değil, 24,6 saattir. Bu da, yaklaşık her 48 günde bir, Dünya'ya göre kendi çevresinde tam bir tur eksik döndüğü anlamına gelir. Daha başka bir deyişle; Dünya'da 48 gün geçmişken, Mars'ta sadece 47 sol yaşanmıştır.
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir. Bir Mars yılı 1.8809 Dünya yılıdır, yani Dünya zaman birimiyle tam olarak 1 yıl, 320 gün ve 18,2 saattir.
Mars'ın kendi etrafında dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak bir Dünya gününe eşittir. Mars'ta bir gün 24,6 saat sürmektedir. Buna karşılık bir Mars yılı 687 Dünya gününe karşılık gelir.
Märsta'da saat 14:00 20 Eylül Çarşamba iken Türkiye'de 15:00 dir.
Mars'ın yüzeyinde buz hâlinde ve atmosferinde ise çok düşük miktarda su buharı ve buz kristalleri hâlinde suyun olduğunu artık biliyoruz. Su buzu Mars'ın kuzey yarı küresinde gözle görülebilir şekilde yüzeyde veya yüzeye yakın bölgelerde bulunuyor.
İlgili 19 soru bulundu
Mars'ın Güneş çevresindeki bir turu, bizde olduğunun aksine 365 gün değil, 687 “Dünya günü” sürer. Yani, Bir Mars yılı neredeyse iki Dünya yılına denktir. “Mars günü” açısından ise, bir Mars yılı yani Mars'ın Güneş'in çevresinde dönüşü 668 gündür.
Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
Dünya'dan sonra yaşanabilecek olarak 2.gezegen olan Mars'ta 80 saniye yaşayabilirsiniz.
Ama uzun zaman alır. Gidiş-geliş en az üç yıl sürer. NASA, Mars'a daha hızlı gitmek, ekibin dış uzayda geçirdiği süreyi asgariye indirmek istiyor" diyor. Yolculuk süresinin kısalmasıyla astronotların uzay radyasyonuna daha az maruz kalacakları belirtiliyor.
Dahası Dünya deniz seviyesinin binde 6'sı kadar basınca sahip olan Mars atmosferinde nefes almak da imkansız (pratikte uzay boşluğu sayılır) ve atmosferde oksijen yerine yüzde 95 oranında zehirli karbondioksit gazı bulunuyor. Ayrıca Mars yüzeyinde sıvı su, akarsular, göller, denizler ve içme suyu da bulunmuyor.
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Uranüs'ün kendi etrafında bir tam tur dönmesi 17 Dünya saati kadardır yani; 1 Uranüs günü 17 saattir. Bunun yanında Uranüs Güneş etrafında bir tam turunu 24.607 km/sa hızla yaklaşık 84 Dünya yılında tamamlar. Bu demek oluyor ki, Dünya'da geçirdiğimiz her 84 yıl Uranüs'te yaşayan hayali biri için 1 yıla denk gelir.
Yine de bu açıklama kendi sorunlarını beraberinde getiriyor. Filmdeki su dünyasında 1 saatin Dünya'da yedi yıla eşit olduğunu görüyoruz. Bu da gezegenin Gargantua'nın çevresinde saniyede 10 kez dönmesini; yani ışıktan hızlı dönmesini gerektiriyor.
Dünya bir günü, 24 saatten 1,47 mili saniye daha kısa zamanda tamamlandı.
Fakat Curiosity 7 Mars Rover aracının Mars'ta da tıpkı Dünya'daki gibi kar yağdığını tespit ettiğini ve 2017'de yapılan bir araştırmada da Mars üzerinde gerçekleşen fırtınalar süresince tipi şeklinde yağışların görüldüğünü söylesek bu sizi son derece şaşırtabilir.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Dolayısıyla her ne kadar O2 bulunuyor olsa da karbondioksit halinde bulunduğundan dolayı, orada havadan direkt nefes almak diye bir şey olmayacak ve Mars'ta yaşayanlar dışarı çıkarken sürekli oksijen maskesi takmak zorunda kalacaklar.
Mars'ın atmosferi, Mars'ı çevreleyen gaz tabakasıdır. Mars'ın atmosferini yaklaşık %96 karbondioksit, %1.9 argon ve %1.9 oranında azot ve serbest oksijen, karbonmonoksit, su ve metan içermektedir. Atmosfer basıncı 600 pa (0.087 psi; 6.0 mbar) olup Dünya'nın ortalama deniz seviyesi basıncının yaklaşık %0.6'sı kadardır.
Mars'ta 1 gün 24.6 saat olup, gezegenin yapısı Dünya gibi 3 katmandan oluşmaktadır. Mars'ın çekirdek yoğunluğu 3,93 g/cm³ olup, çekirdeğin sıcaklığı 1500 Kelvin'den yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Mars'ın atmosferi, çoğunlukla karbondioksit ve az miktarda başka gazlar ile tozdan oluşmaktadır.
Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars'ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu.
Peki Mars'a bugüne kadar hangi uzay araçları gönderildi? Bilim insanları gezegen araştırmalarında elektronik, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerini yoğun olarak kullanıyor. Bu teknolojilerin gelişmesiyle birlikte 1971 yılında Mariner 9, Mars'ın yörüngesine girmeyi başaran ilk uzay aracı oldu.
gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri