Teras, çatı gibi alanlarda korkuluk görevinde olacaksa yönetmeliğe göre minimum 110 cm yüksekliğinde olmalıdır. Aksi takdirde 45-50 cm kadar da olabilir. Yüksekliği az olan yerlerde üzerinde korkuluk, küpeşte olmalıdır.
Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. - Her türlü çatı meyili %45'i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.
Suların, tıkanıklık nedeniyle göllenmesi sonucu meydana gelebilecek akıntıları önlemek için suları içerde toplamak yerine yapı dışına akıtılarak toplanması düşünülmelidir. Su eğimi, yürünen teras çatılarda % 1.5 u aşmamalı, yürünmeyen teraslarda ise en fazla % 5 olarak alınmalıdır.
Hiçbir durumda mahya yüksekliği 5.00 mt.yi geçemez. Çatı yüzeylerinin meyili saçak ucundan hesaplanır ve çatı yüzeyleri açık cephelerin saçak uçlarına dik akıntılı olarak düzenlenir. 5.00 mt.yi geçmemek şartı ile hesaplanacak mahya yüksekliklerini asmamak ve en çok meyil içinde kalmak şartıyla çatı sekli serbesttir.
Saçak : Çatılarda, çatı yüzeyinin binanın dışına taşan bölümüdür, Saçak eğimli olabileceği gibi, artı yatay da olabilir. Normal saçak genişliği 75-100 cm'dir; daha geniş saçaklar payanda ile desteklenir.
İlgili 17 soru bulundu
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
25) Saçak seviyesi: Binaların son kat tavan döşemesi üst kotudur.
Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz. Kısaca çatılar binanın ortak kullanım alanıdır.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır.
Örneğin seramik ve beton kiremitler için ortalama eğim %30 iken, fiber çimento çatılar ve metal kiremitler %9 ila %10 arasında eğimlidir.
Karşı dik kenarın, komşu dik kenara bölünmesi ve elde edilen sonucun 100 ile çarpılması çatının eğimini verecektir. Karşı dik kenar olarak ifade edilen kavram çatının mahya yüksekliği demektir. Komşu dik kenar olarak ifade edilen kavram ise mahyadan saçak uç kısma kadar olan yatay uzaklık anlamına gelmektedir.
Bir membran sarsıntı çatının ömrü de yaklaşık 30 yıldır, ancak kaliteli malzemelere yatırım yaparsanız ve doğru koşullara sahip bir bölgede yaşarsanız muhtemelen 50 yıla kadar çıkabilirsiniz. Biraz daha fazla dayanıklılık arıyorsanız, kiremit çatı (40-50 yaş) ve dik dikişli metal çatı (50 yıl) doğru seçimdir.
Bu normalde düşük eğimli çatılarda yapılır. Alman Yapı Kanununda düz çatıların eğimleri hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte, Düz Çatı Direktifi en az yüzde iki veya 1,1 derecelik bir eğim önermektedir. Optimum ise yüzde beş veya 2.9 derecedir.
Çatı arası piyesler, ait olduğu bağımsız birimin oturum alanı sınırını aşmamak kaydı ile yapılabilir. Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır.
Çelik çatı ölçüleri değişebilen ideal bir çatı için kullanılması gereken profil ölçüsü bu oran m2 'ye değişiklik göstermektedir. 4cm*4cm (40*40) veya 4cm*6cm (40*60) minimum 3mm olmak şartı ile bir çatı iskeleti uygulama işlemine veya yapımına başlanabilir.
Çatılarda çok fazla girinti, çıkıntı olmamalıdır, sade olmalıdır. Toprak kiremit kullanılarak yapılan çatı örtüsü, ahşap çatılar için en doğru seçimdir diyebiliriz. İzolasyon malzemesi olarak kullandığımız malzemelerden kaplama olarak yapılan çatılar da var.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir. Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirlenmektedir.
Çatı katları iskan alımı sonrasında dublexlere katılabiliyor.Bu durumda çatıları dublex dairelerin veya üst katın sahipleri kullanıyor. Ancak anahtar bu dublex yada üst kat sahiplerinde ya da kullanımı sadece bu kişilere aitse o zaman masraflarda bu kişilere aittir.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Bu düzenlemeye göre, binaların en üst katının tavan döşemesinin üst kotu, saçak seviyesi olarak alınmaktadır. Her katın kendi hizasındaki en az bordür kotundan başlayarak yüksekliğinin en fazla 3,5 metre olması gereklilik olarak sayılmaktadır.
Bir yapının yer döşemesinden hemen üstündeki katın yer döşemesine kadar olan mesafeye kat yüksekliği denir. Bu yüksekliğe döşeme kalınlığı dahildir.
✓ Bina yüksekliği ; Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafedir. piyesler dahil olmak üzere, yapının inşa edilen bütün katlarının toplam yüksekliğidir. ✓ Yüksek bina ; Bina yüksekliği 21,50 m'den, yapı yüksekliği 30,50 m'den fazla olan binalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri