Bu ayda olacak ilkbaharın geç donlarından korunmak için gerekli önlemler alınır. Kabak, biber ve salatalık hasadına başlanır. Fide kök çürüklüğü, köşeli yaprak leke hastalığı ve toprak altı zararlıları ile mücadele edilir. İklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme ve budama işlemleri tamamlanır.
Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.
Bahar sebzeleri arasında en popüler olanları marul, ıspanak, roka, dereotu, maydanoz, taze soğan, bezelye, havuç, lahana, karnabahar, brokoli ve turp gibi sebzelerdir. Bu sebzelerin çoğunun, sıcaklıkların ılık olduğu ve güneş ışığının bol olduğu aylarda ekilmesi gerekir.
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Bezelye , fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır. * Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı tohum , fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir.
Yabancı otlar meydana gelmeye başladığı zaman çapalama işlemi uygulanmaya başlanmalıdır. Çapalama işlemi genel olarak ekimi yapılan kültür bitkisinin toprak yüzeyine çıkmasının ardından gerçekleştirilmektedir. Fakat kaymak bağlamış topraklarda bu uygulama ekim yapılan bitkiler çıkmadan evvel yapılmalıdır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir. Nisan: Yeşil soğan, salatalık, maydanoz, kavun, karpuz, dereotu, ceviz, börülce ve bamyanın tohumu ekilir.
Mart: Bezelye, havuç, beyaz kabak, salatalık, Mısır, maydanoz ekilebilir. Nisan: Salatalık, roka, karnabahar, patlıcan, chery domates, çarliston biber, bezelye, kabak ekilebilir. Mayıs: Fasulye, Mısır, havuç, kabak, maydanoz, dereotu, brokoli ekilmektedir.
Domates tohumu için verim alınabilecek en ideal ekim ayları, Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı çok daha lezzetli olacaktır.
Mart ayında tüketilmesi gereken sebzeler: Kereviz, pancar, pırasa, karnabahar, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, bakla, pazı, havuç ve şalgam. Mart ayında tüketilmesi gereken yeşillikler: Marul, roka, biberiye, nane, maydanoz ve tere. Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler: Portakal, elma, yerli muz ve limon.
Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Kısacası biber ekim aralığı nisan ayının başı ile mayısın ilk birkaç günü olarak belirlenebilir. Bu konuda ekim yapılacak bölgedeki iklimi de dikkate almak gerekir.
Haziran ayında havuç, roka, bamya, salatalık, domates, taze soğan, marul, maydanoz, lahana, kereviz, semizotu, yeşil biber, çerliston biber gibi ürünler yetiştirilir. Temmuz ayında dereotu, ıspanak, marul, roka, kabak, taze soğan, göbek marul, semizotu gibi ürünler yetiştirilebilir.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir. Fidelerin arasında bulunan yabancı otlar çapalama yoluyla köklenmeli ve dikim alanının dışına atılmalıdır.
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir.
Ağaç ve ağaççıklarda çapalama işlemi fidan dikiminden sonra yapılarak ilk dönemlerde fazla, alan toprağına fidan köklerini saldıktan sonra daha az ihtiyaç duyarlar. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır. Çalı gruplarında ise her zaman çapalama işlemleri yapılabilir.
Sebze ve meyve veren bitkilerin toprağa ekim aşamasında ve ekimden sonra gübreleme işlemiyle desteklenmesi gerekmektedir. Meyve bahçelerinin gübrelenme işlemi; ılıman iklime sahip topraklar için şubat-mart ayları, kışı sert geçen iklimlerde ise mart-nisan ayların yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri