Çok yıllık bir bitkidir, • Tohum ekimi Mart.Nisan ve Mayıs aylarında yapılır, • Gelişimi süresince 10-18ºC sıcaklık uygundur.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
Mart ayında ekebileceğiniz çiçekler kısaca şunlardır; gayret çiçeği, kadife, latin çiçeği, deliotu, zinya, peygamber çiçeği, hüsnüyusuf ve floş çiçeğidir.
Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur.
Çiçek tohumları genellikle bahar aylarında veya yaz başlarında toprağa ekilmektedir. Dış ortamlara ekilecek olan çiçek tohumları için en uygun tarihi beklemeniz gerekmektedir. Ev ortamında çiçek tohumu ekmek istiyorsanız eğer bunun için herhangi bir zaman bulunmamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Şubat: Bezelye, turp, çeri domates, fasulye, ıspanak, pırasa, roka ve sarımsak ekilir. Mart: Ispanak, bezelye, patates, roka, havuç, kabak, salatalık, mısır, soğan, maydanoz, nane, taze soğan, sarımsak, dereotu ve çilek ekilir.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.
Mart: Nergis
Bahar ve yenilenme kavramlarıyla ilişkilendirilen nergis, mart ayının doğum çiçeği.
biber, kabak, karpuz, salatalık ve patlıcan tohumları ekilir. 🔸️Patates, turp ve sarımsak dikimi tamamlanır. sebzelerin hasadına devam edilir.
Bezelye , fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır. * Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı tohum , fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir. Üreticiler satın alacakları tohum ve fidelerin hastalıksız, canlı görünüşlü olmasına dikkat etmelidir.
Tohumlarınızı drenajlı saksılara yani altı delikli saksılara ekmeniz gerekmektedir. Saksınızın yarısından biraz fazlasını toprak ile doldurun. Ekeceğiniz tohumun özelliğini bilmeniz gerekmektedir. Ekeceğiniz tohumun özelliğine göre tohumları toprağın üzerine serpme yöntemi kullanarak serpebilirsiniz.
yetiştirebilirsiniz. Zinya tohumları ilkbaharda (Mart-Mayıs arası) ekilir. Tohumları 1 cm den fazla derine ekmemeye ve çimlenme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin.
Barış çiçeğinin çoğaltılması ve dikimi için nisan ayı civarı en uygun zaman olarak gösterilir. Barış çiçeği yapraktan çoğaltma işleminde köklü yapraklar kullanılır.
Bahar ve yenilenme kavramlarıyla ilişkilendirilen nergis, mart ayının doğum çiçeği. Ayrıca nergis çiçeği, yeniden doğuş ve saygıyı da temsil eder. Bu ay doğan arkadaşlarınıza evlerinin en güzel köşesine koyabilecekleri bir nergis hediye edebilirsiniz.
Kırmızı Güller: her özel günde ilk tercih edilen çiçek çeşidi olan kırmızı güller, 8 Mart kadınlar günü çiçekleri arasında en baştaki yerini korumaya devam eder.
Kışın da rengarenk ve mis kokulu çiçekler bulabileceğini söyledik, peki kış mevsiminde hangi çiçekler ekilir? Kışın ölmeden dayanabilen çiçekler arasında kasımpatı, şebboy, sümbül, kardelen, nergis, çuha çiçeği, sıklamen, açelya, yılbaşı çiçeği ve orkide sayılabilir.
Kış mevsiminin uzaklaşmaya başladığı mart ayında bahçe bakımında yapılacaklar çeşitlenmeye başlar. Budama işlemine devam edebilirken, form verme çalışmalarına başlanabilir. Bitkilerin ihtiyacı olan yıllık gübre miktarının bir kısmı mart ayında verilir özellikle azotlu gübreler İlkbahar gübrelemesi için önemlidir.
Mart ayında tüketilmesi gereken sebzeler: Kereviz, pancar, pırasa, karnabahar, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, bakla, pazı, havuç ve şalgam. Mart ayında tüketilmesi gereken yeşillikler: Marul, roka, biberiye, nane, maydanoz ve tere. Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler: Portakal, elma, yerli muz ve limon.
Bahar sebzeleri arasında en popüler olanları marul, ıspanak, roka, dereotu, maydanoz, taze soğan, bezelye, havuç, lahana, karnabahar, brokoli ve turp gibi sebzelerdir. Bu sebzelerin çoğunun, sıcaklıkların ılık olduğu ve güneş ışığının bol olduğu aylarda ekilmesi gerekir.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri