Obsesif Kompulsif Bozukluk Obsesyonların yarattığı yoğun nevrotik kaygıyı gidermek için yapılan davranışları (kompulsiyonlar) içeren psikiyatrik bir rahatsızlıktır.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.
OKB, zeka seviyesiyle doğrudan bağlantılı bir bozukluk değildir. Bir kişinin OKB olması, onun zekasını ya da zeka potansiyelini etkilemez. OKB, anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılan bir durumdur ve obsesyonlar ve kompülsiyonlar şeklinde kendini gösterir.
Psikonevroz veya diğer bir adıyla nevroz, psikolojik rahatsızlıklar arasında yaygın görülen bir durumdur. Kişinin gerçeklik algısında bozulmalar olmadığı; endişe, anksiyete, hastalıklı korkular, saplantılı düşünceler, depresyon ya da takıntılı davranışlar gibi duygularla iç içe olduğu durumlardır.
İlgili 32 soru bulundu
Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler sahip oldukları güvensizlik ve kaygı durumundan kurtulamaz. Örnek vermek gerekirse bir örümcek korkusu olan nevrotik bir kişi etrafında örümcek olmasa dahi sürekli örümcekle karşılaşabileceğini düşünerek sürekli kaygı gütmektedir.
Bazı durumları obsesif kompulsif bozukluk'dan ayırmak gerekir. Normal gelişiminde olan küçük çocuklar da tekrarlayan davranışlar yapabilir. Gelişimsel bu tür davranışlar genelde 8 yaş civarında kaybolurlar.
OKB bir kaygı bozukluğudur. Temelinde kaygı yatar.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Klomipramin: OKB tedavisinin en temel ve klasik ilacıdır. Serotonin ve noradrenalin gerialımını durdurarak nöronal aralıkta serotonin ve noradrenalin seviyelerini attırarak etki eder. Diğer ilaçlara referans olmuş eski bir ilaçtır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir? Obsesif kompulsif bozukluğun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de genetik nedenler, çocukluk çağı travmaları, kişilik özellikleri ve serotonin düzensizliği gibi faktörlerin hastalığın gelişimini tetiklediği düşünülür.
Nevrotiklik, kişide kaygı, duygu durumu bozuklukları durumlarına neden olan ruhsal bir durumdur. Hemen hemen herkeste görülen bu durum bazı kişilerde süreklilik arz eder. Kişi sürekli olarak kaygı bozukluğu ve duygu durumu bozukluğu yaşar bu durum hayatını etkiler ve yaşam kalitesini düşürür.
Nevroz genel olarak nevrotik bozukluğun hafif bir türü olarak görülür. Hafif nevrotik davranışlar arasında fobi olarak adlandırılan mantıksız korkulara tepki vermek veya belli durumlarda kaygılı hale gelmek bulunuyor. Bu tip bir nevroza sahip olan insanlar bu fobi ve anksiyeteleri ile başa çıkabilirler.
Nevrotik kişiler ise yaşanmış olan herhangi bir olaydan bağımsız olarak günlerini güvensiz, tetikte, kaygılı ve huzursuz hissederek geçirirler. Kişinin hissettiği bu karmaşık duygular gün içerisinde sıklıkla değişir ve kişide terleme, titreme, kalp çarpıntısı gibi fiziksel tepkiler görülebilir.
Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi konusunda kişilerin kendileriyle ilgili kararları verebilmesi gerekmektedir. Neticede bu konularla ilgili gerekli ilaçlarını alınması ya da psikoterapi seanslarının geçilmesi sonrasında mental olarak sağlıklı olan kişilerin evlenmesi de mümkün hale gelebilmektedir.
Obsesif-kompülsif bozukluğu (OKB) olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur.
OKB tedavisi gören kişilerin önemli ölçüde veya tamamen iyileşmesi olasılığı yüksektir. OKB'nin tam olarak ne kadar sürdüğünü söylemek zordur.
Uygun tedavi yapılmazsa, zamanla artan şekilde performans kaybı olur. – Obsesif Kompulsif Bozukluk: Özellikle hiperaktif çocuklarda görülür. Çocuk bazı takıntılara kapılabilir. Bu sebeple dikkat eksikliği de oluşur.
Olguların en az yarısında başta Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, tik bozuklukları ve kaygı bozuklukları olmak üzere diğer sorunlar da görülür. Sosyal sorunlar ve arkadaşlık sorunlarına da sık rastlanır.
Nevroz, çağımızda yaşam tarafından düş kırıklığına uğratılan ya da yaşam için kendilerini fazlasıyla güçsüz hisseden insanların kapandıkları bir çeşit manastırdır (Freud, 2015).
Nevrotik, kişinin günlük yaşamında ve ilişkilerinde sürekli olarak kaygı, stres ve duygusal gerilim yaşamasına neden olan psikolojik bir durumu ifade eder. Nevrotik kişilik, bireyin çevresine ve olaylara karşı aşırı hassas ve kaygılı bir tutum sergilemesi ile karakterizedir.
Nevrotiklik Nedir? Kişinin dünyayı güvensiz, kötü bir yer olarak algılayıp kendini devamlı bir boşlukta hissetmesine yol açan bir psikolojik bozukluktur. Nevrotik kişiler, etrafındaki her şeye aşırı kaygı ile yaklaşır. Duygu durumları sürekli değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri