İslami yazarlarca kabul gören açıklama Harut ve Marut'un Allah'ın emri ile sadece insanlara çeşitli bilgileri ve sihri öğreten iki melek olduğudur.
Bununla birlikte İbn Hazm Harut ile Marut hakkında onların melek değil de iki şeytan ve cin kabilesi olduğu üzerinde de durmuştur.
Kur'ân-ı Kerîm'de adları geçen ve insanlara sihir öğrettiklerine inanılan iki melek. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
Yani Hârût ve Mârût aslında günah olan bir şeyi insanlara bildirerek onların bu işten sakınmaları için sihir ve büyü bilgisiyle gönderilmiştir. Yani asıl maksat insanların sihir ve büyü ile imtihanı içindir.
ayette isimleri geçen Harut ve Marut'un iki melek olduklarını ve in- sanlara sihri öğrettiklerini ileri sürmektedirler.
İlgili 34 soru bulundu
İslami yazarlarca kabul gören açıklama Harut ve Marut'un Allah'ın emri ile sadece insanlara çeşitli bilgileri ve sihri öğreten iki melek olduğudur. Bazı tefsirlerde Harut ve Marut'un melek değil insan olabileceği belirtilmiştir.
Allah bu ayetlerle Harut ve Marut isimli iki meleği insanalrı denemek için gödnerdiğini ve onlardan öğrenilen büyüleri yapmanın tek karşılığının cehennem olduğunu söylüyor. Fakat bir çok insan cehennemi kabul edip harut ve marut isimli iki meleğin öğrettiği büyüleri yaparak kendilerini sonsuza kadar lanetlemiş oldular.
🔶 Babil'de kuyudan baş aşağı sarkıtılan Harut ile Marut imgesi, divan şiirinde de büyü öğrettikleri için kıyamete kadar kuyuda hapsolan melekler şeklinde yer alır.
Büyünün Doğuşu
Büyücülüğün doğuş yerinin Babil imparatorluğu olduğu genel olarak kabul görmüş bir rivayettir. Babil halkının meleklere ve ruhlara ibadet ettikleri görülmüştür. Büyücülük, İslâm`dan önce Araplar`da, Rumlar`da, Hintliler`de, Mısırlılar`da da yaygındı.
Bazı Kur'an yorumcuları Bakara suresi 102. ayetini tefsir ederken Harut ve Marut adlı kimselerin melek olduklarını söylemişlerdir. Oysa onlar ayette insanlara kötü işler yapmak üzere sihir öğreten kimseler olarak tasvir edilmektedir.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Mîkâil Cebrâil, Hârût ve Mârût ile birlikte Kur'an'da ismi zikredilen dört melekten biridir.
102: Onlar, Süleyman'ın saltanatı aleyhinde şeytanların uydurduğu yalanlara uydular. Oysa Süleyman hiçbir zaman kâfir olmadı. Lâkin şeytanlar kâfir oldular. Çünkü onlar, insanlara büyü yapmayı ve Bâbil'de Hârut ile Mârut isimli iki meleğe indirilen bilgileri öğretiyorlardı.
Öte yandan âyetteki ilgili kelimenin mütevâtir olan okunuşu "melekeyn" (iki melek) şeklinde olmakla birlikte İbn Abbas, Hasan-ı Basrî, Ebü'l-Esved ve Dahhâk gibi bazı âlimler bu kelimeyi "melikeyn" (iki melik, iki kral) şeklinde okuyarak Hârût ve Mârût'u insan isimleri olarak kabul etmişlerdir.
Büyü kendi içinde sempatik büyü, taklit büyüsü, temas büyüsü, ak büyü, kara büyü, aktif büyü ve pasif büyü şeklinde çeşitlere ayrılmaktadır.
Güney Kore'de sakinleri birbirini çok iyi tanıyan bir dağ kasabasında hayat her zamanki gibi devam ederken kasabaya zekâsı ve kibar tavırlarıyla dikkat çeken ancak tek başına olmaktan hoşlanan bir adam taşınır.
Kur'an'da sihir küfür sayılır (Bakara:102), büyü yapanlar yerilir (Taha: 69, Yunus:77). Bakara suresinde (102) Harut ve Marut kıssası anlatılır. Bunlar iki melek veya insan olup, büyü bilgisi verilmiş, onlar bilgileri insanlara öğretmiş, şeytan ve cinler bu bilgileri alarak kullanınca başlarına azap indirilmiştir.
Bakara suresi 177. ayette zorda kalanların sabretmesi gerektiği, namaz kılmanın yalnızca Allah için yapılması gerektiği ve Müslümanların verdikleri sözleri tutmalarının gerekliliği anlatılmıştır. Zekat vermek, yardımlaşmak ve imanın şartlarını yerine getirmek de oldukça önemlidir.
151: Nitekim size içinizden bir peygamber gönderdik. O, size âyetlerimizi okuyor, sizi günahlardan temizliyor, size kitap ve hikmeti öğretiyor; yine size daha önce bilmediklerinizi öğretiyor. 152: O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin.
Bakara 178'i açıklayan ayet şöyledir; "Allah'ın dokunulmaz kıldığı canı öldürmeyin; haklı sebeple olursa başka. Kim haksız yere öldürülürse onun velisine yetki vermişizdir; o da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın. Çünkü o yardım görmüştür"(İsra 17/33) Öldürülenin velisi öldürülenin en yakını demektir.
Hazret-i Mikail'in görevi doğa olaylarını kontrol etmektir. Doğa'da yağmur yağdıran, seller akıtan, kar yağdıran melek Hz. Mikail (A.S)'dır.
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
1- Münker ve Nekir: Sorgu melekleridir. Berzah alemi olarak da bilinen kabir aleminde insanlara Allah, Hz Muhammed ve İslam hakkında sorular soracaklarına inanılır. Münker ve Nekir'in isimleri Kuran-ı Kerim'de geçmez.
Mekânı göklerde olup on iki kanadı vardır. Ölüm anında kılıcını çekmiş olarak kişinin baş ucuna gelir.
Barachiel, aynı zamanda Şans Meleği olarak bilinir. Kendisinden yardım isteyenlerin hayatına şans, kısmet, başarı ve iyi talih getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri