Gevrek, tatlı ve lezzetli bir marul çeşididir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Marul her ne kadar yaz bitkileri arasında yer alsa da seracılık ile birlikte her mevsim yetiştirilebilmektedir.
Marul Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden hasada kadar (çeşide bağlı olarak) 65 ila 130 gün gerekir. Çoğunlukla, dikim işleminden 30 ila 70 gün sonra hasat edilebilir.
Sıra üzeri 15-25 cm olacak şekilde dikim yapılır. Düze dikilmeleri durumunda yine aynı mesafelerle 120-130 cm genişliğinde şeritler halinde, her şeritte 3-4 bitki sırası bulunacak şekilde dikim yapılır. Fidelerin dikiminde derin dikimden kaçınılmalıdır.
Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martta ekilir, Nisan, Mayısta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.
İlgili 26 soru bulundu
Marul yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasıdır. Marul fidelerinin ekimi için ideal aylar Eylül-Ocak ayları arasıdır.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 4-10 gündür.
Ekim, çizilere 2 cm derinlikte ve 4-6 cm aralıklarla yapılır. Fideler 2-3 yapraklı olduklarında seyreltme yapılır. Dikim zamanı, kökler en az zarar görecekler şekilde topraklı olarak yerlerine 25x30 cm aralıklarla dikilirler Son yıllarda fide yetiştiriciliğinde saksılar da kullanılmaktadır.
Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz.
Marul ekiminde çoğunlukla tohumdan çoğaltma yöntemi tercih edilir. Bu nedenle marul yetiştirmede doğru tohum seçimi çok önemlidir. Marulun ekim zamanı, üründen en yüksek verimin alınması için çok önemlidir. Bu kapsamda en uygun ekim dönemi sonbahar, ilkbahar ve yaz mevsimleri tercih edilir.
Marulun Büyüme Aşamaları ; Peki marul nasıl hızlı büyür ? Marul organik maddeyi çok sever.Bu topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir.Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir.
Marul bitkisi azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini çok sever. Özellikle ilk dönemde azot, sonrasında kalsiyum, hasada doğru ise potasyumlu gübreleme çok önemlidir. Eğer toprağınızın organik madde değeri yeterli ise çok rahat bir şekilde solucan gübresi veya gübre şerbeti ile üretim yapabilirsiniz.
Tek yıllık iklim sebzesi olan bu sebze ile serin iklim olması gerekmekte, bu iklim ile beraber yetiştirme süresi de kısadır. Yıl boyunca sadece 1 kere yapabilmekteisiniz.Ortalama 2 veya 3 aylık sürelerle birlikte salata ya da doğrudan yeşillik tipli marul yetiştirmekte mümkündür.
Toprağın pH derecesinin 6.0 ile 7.0 arasında olması verim vadediyor. 6.0'nın altında pH derecesi olan topraklarda, araziye kireç desteği verilerek marul yetiştirilebiliyor. Ekim nöbeti uygulanırken marulun, domates, kabakgiller, mısır, ıspanak, pancar ve havuçla nöbetleşe ekilmesi tavsiye ediliyor.
İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir. Marul ve salata yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15.5 ile 18.3 santigrad derece arası ise de 18 santigrad derecenin üzerindeki sıcaklıklarda vejetatif devreden generatif devreye geçiş başlar. Marullar donlara karşı da oldukça dayanıklıdırlar.
Üretim alanını artırmayı hedeflediğini ifade eden Kartal, ürünün yetişme süresinin toprakta 40-45 gün, topraksız tarımda 30 gün olduğunu vurguladı. Marulun demetini 7 ila 10 liradan sattıklarını anlatan Kartal, şöyle devam etti: "Ayrıca toprakta marul hasadı yaptığımızda toprağı yeni dikime hazırlarken iki ay geçiyor.
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
Marul yapraklarını ayırdıktan sonra kök kısmının üstünde kalan küçük yapraklar ortadan bir bıçak yardımıyla ayrılır,yarısına kadar su ile dolu bardağa kök kısmı su alacak şekilde yerleştirilir.Bu bardak güneş alan pencere kenarına veya mutfak dolabınızın bir köşesine koyabilirsiniz,uzun süre geçmeden yaklaşık 4-5 gün ...
1 marulun maliyeti 3 buçuk TL demiştik. 70,000 marulun maliyeti 245,000 TL. ve size kalan kazanç 455,000 TL. bu kazancın 55,000 tl'lik kısmını. satılmayan ve giydirilmeyen giderlere sayarsak. senede ortalama 400,000 TL para kazanabilirsiniz. daha fazlası için takip etmeyi unutmayın.
Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martt, Nisan, Mayıs'ta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.
Marul mozaik virüsü marul bitkisinde karşılaşılan en önemli viral etmendir. Genellikle bahar-yaz ve erken güz yetiştiriciliğinde afitler ile taşınarak bitkiye bulaşır. İlk önce yapraklar üzerinde açık yeşil veya sarı renkli benekler şeklinde görülür.
Marul, kış sebzesidir. Kasım ayında hasat edilmeye başlar, hasat işlemi Şubat ayının sonlarına kadar devam eder.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Ekim ayında yetişen bitkisel ürünler ise ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, fındık, ceviz, lahana, kıvırcık marul, turp, armut, karnabahar, elma, greyfurt, mandalina ve muz olarak sıralanıyor.
Dereotu tohumu hem yaz aylarında hem ilkbahar aylarında hem de sonbahar aylarında dikilebilir. İlkbahar zamanı dereotu tohumunu ekmek hava koşullarına bağlıdır. Genel olarak 20 Nisan gününden sonra ekimi önerilir. Yaz ayları ekim için oldukça uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri