Piknik alanları dışında evlerinin balkonunu tercih eden mangalcılar için mahkemeden müdahale kararı alınabileceğini söyleyen Kayseri Baro Avukatı Emir Akpınar, mangal yakmanın yasak olarak düzenlendiğin "Hukukumuzda mangal yakmanın yasak olarak düzenlendiği spesifik bir kanun hükmü olmamaktadır.
Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Neticede, bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
Yasakların başlamasından sonra ormanlara izin giriş çıkış yapanlar Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında 427 TL para cezası almaktadır. İzin verilmeyen yerlerde ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır.
Komşusunun mangal yakmasından rahatsız olanların mangal yakan komşuyu apartman ya da site yönetimine şikayet yolu ile bildirmesi gerekmektedir. Yönetim, söz konusu kimseyi uyarmalıdır.
İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgenin sona ermesinin ardından Belgrad Ormanı'na gelenler mangal yaktı. İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişler 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yasaklamıştı.
İlgili 40 soru bulundu
Bir ormanlık alanda yangına neden olmadığınız noktada yine de yasaklara uymayıp mangal ya da ateş yakarsanız Kabahatler Kanunu çerçevesinde 400-1000 TL arasında ve hatta üstünde bir cezaya maruz kalabilirsiniz.
Açıklamada, İstanbul sınırları dahilindeki piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateş yakmadan piknik yapmanın, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmanın ise serbest olduğu belirtildi.
Sitede mangal yakmak ve birbirini rahatsız etmemek
Kat maliki bahçede ya da balkonda ya da çatıda mangal yakar. Hiçbir kat maliki itiraz etmezse, kimse rahatsız olmuyor demektir ve kat maliki mangal yakmaya devam edecektir.
Ateşli piknik alanları dışında ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Yürürlükteki yasalara göre 31 Ekim tarihine kadar her ne maksat ile olursa olsun ateş yakılamaz ve bu maksat için izin verilemez.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Ormanlarda ve orman içlerinde bulunan piknik alanlarında mangal yapılabilecek.
(I) Meydan,cadde,sokak,yol,köprü, kaldırım, park, pazaryeri, mezarlık, ve boş alanlarda,dere ve çay kenarlarında ateş yakmak yasaktır.
Kamu düzenine ilişkin tehlike arz etmesi sebebiyle TCK madde 170/2'ye göre genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürme suçunu oluşturabilir. Mangal yakmak gibi bir eylemin sonuçları itibariyle Topluma Karşı İşlenebilen bir suç olarak nitelendirilmesi mümkündür.
Barbekü aynı zamanda ızgara et pişirmekte kullanılan ve balkonlarda duvar içine gömülmüş ocak demektir. Açık alanda et ve deniz ürünlerini pişirme aracı olarak da tanımlanabilmektedir.
Buna göre 1 Haziran'a kadar ormanlık alan, sahil ve plajlarda piknik yapmak yasak. Bununla birlikte piknik alanlarında mangal yakılması da kesinlikle yasak.
Yasağa uymayanlara ise Orman Kanunu, Çevre Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Türk Ceza Kanuna göre işlem yapılacağı ilan edildi. Bu gelişmeyle beraber hafta sonu yapılacak Kocayayla şenliklerinde kesinlikle ateş yakmak ve mangal yapmak yasaklanmış oldu.
MANGAL, NARGİLE, ATEŞ YAKMAK YASAK
"Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Buna göre: Orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişler 31.08.2022 tarihine kadar yasaklanacak.
Buna rağmen izinsiz ateş yakanlar suç işlemiş olurlar ve mahkûmiyetleri halinde aylık brüt asgari ücretin 10 (on) katına kadar para cezasına veya 3 (üç) yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.
Kamu düzenine ilişkin tehlike arz etmesi sebebiyle TCK madde 170/2'ye göre genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürme suçunu oluşturabilir. Mangal yakmak gibi bir eylemin sonuçları itibariyle Topluma Karşı İşlenebilen bir suç olarak nitelendirilmesi mümkündür.
Prensip olarak, balkonda mangal yapmaya izin verilir, mülk yönetimi bunu yasaklamayabilir. Ancak, ızgara türü kısıtlanmış olabilir: Kömür ızgarası yasaklanabilir, bunun yerine sadece gazlı veya elektrikli ızgaralara izin verilir.
Buna göre, Ormanlık alanlarda yetkili kurumlarca belirlenmiş olan mangal/semaver/ateş yakılabilecek mesire yerlerinde mangal yakılmasına izin verilmişti. Ayrıca, Orman Kanununun 76'ncı maddesinde yer alan “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır” hükmü yer alıyor.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ormanlık alanlara girişlerin 5 Temmuz 2022-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında yasaklanması kararı alındığını duyurdu.
Dr. Başkale, “Sahilde ateş yakmak, çadır kurmak ve benzeri tüm faaliyetler yasak. Aksi takdirde giriş yapanlar ve zarar verenlere ilişkin 109 bin TL'yi bulan ciddi cezaları var. Geçen yıl birkaç kişiye bu cezalar yazıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri