Arapça'da mâ edatı ile "dilemek, istemek" anlamındaki şey (meşîet) kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen mâşallah (mâ şâa'llāh) "Allah dileyince her şey olur" mânasına gelir.
"Bir kimse sabahleyin, "Maşaallahu la havle ve lâ kuvvete illa billah, Eşhedü ennallahe alâ külli şey'in kadir" derse o günü hayrından nasibdar olur ve şerrinden kurtulur.
39,40. “Bağına girdiğinde 'Mâşaallah! Kuvvet yalnız Allah'ındır' deseydin ya!. Eğer benim malımı ve çocuklarımı kendininkilerden daha az görüyorsan, belki Rabbim bana, senin bağından daha iyisini verir. Seninkinin üzerine de gökten bir afet indirir de bağ kupkuru ve yalçın bir toprak hâline geliverir.”
Maşallah; beğenilen veya takdir edilen bir şey görüldüğünde, "Allah nazardan saklasın" anlamında kullanılan bir söz.
Arapça'da mâ edatı ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey' (meşîet) kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen mâşallah (mâ şâa'llāh) “Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Maşallah kelimesi aynen çevrildiğinde "Allah'ın izniyle/isteğiyle" anlamına gelmektedir. Barekallah Ne Demek? Arapça bir sözcük olan "barekallah", Allah mübarek etsin; hayırlı uğurlu olsun anlamına gelir. Maşallah kelimesi ise muhteşem anlamları olan bir sözcüktür.
maşallah yorumuna verilecek doğru yanıt nedir? maşallah, allah nazardan saklasın demek. kişi maşallah dediğinde siz de ona maşallah deyin uymadı mı bilmukabele deyin. sevmediğiniz biri mi hassiktir deyin. o değil de ne güzel dertleriniz var, "maşallah".
el Cevab: Her nimete maşallah barekallah demek edeptendir. Gayrimislimlerin küfrü mübarek olsun ya da Allah küfrü ne güzel yaratmış manasında maşallah denmez. Ama kafirdeki nimeti görüp Allah'ın nimetini takdir için maşallah demek caiz olur.
Maşallah kelimesinin doğru yazımı TDK sözlüğünde açık şekilde belirtilmiş olsa da kimi kaynaklarda kelimenin "maaşallah" şeklinde kullanıldığı da görülür. Toplumumuzun bazı kesimlerinde de kelimenin "maaşallah" şeklinde kullanıldığı dikkat çeker.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; ne güzel, Allah nazardan saklasın anlamlarında beğenme duyguları bildiren söz anlamına gelir. Türkçede ünlem olarak kullanılan bu sözcük, umulmadık durumlar karşısında şaşkınlık ve sitem belirtmek için söylenen söz anlamında da kullanılır.
"Maşallah", daha ziyade, Allah'ın istediği gibi, Allah nazarından saklasın, ne güzel gibi manalara gelmektedir. Bununla birlikte, maşallah, hayret ve memnunluk da ifade etmektedir. Ayrıca, nazar değmemesi için çocukların üzerlerine iliştirilen nazarlıkların üzerinde de maşallah lâfzı yazılmıştır.
(*) Bu âyette, inanıp inanmama konusunda insanların tamamıyla hür irade sahibi oldukları vurgulanmaktadır. Yoksa, inanmamanın bir sorumluluk getirmeyeceği kastedilmiş değildir.
'La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim' duası bir zikirdir. Kur-an'ı Kerim'de doğrudan geçmemektedir. Fakat Kehf Suresi 39. ayetinde "Lâ Kuvvete İllâ Billâh" şeklinde geçmektedir. Yukarıda gördüğünüz gibi Kehf Suresi'nin 39. ayetinde bu şekilde geçiyor.
'La Havle Vela Kuvvete' ara düşen, kendini sıkışmış hisseden herkesin gücünü Allah'tan alması, Allah'ın kuvvetine ve merhametini sığındığı gösteren zikirdir. Duasının gücüyle kişinin maddi manevi kendini toparladığına, Allah'ın rahmetinin ve bereketinin o kişi üzerinden çekmediğine rivayet edilmektedir.
HAMDELE). Havkale de bunlardan biri olup “her türlü değişim ve gücün kaynağı sadece Allah'tır” anlamına gelen “lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” (لا حول ولا قوّة إلاّ بالله) şeklindeki dua ve zikir cümlesinin kısaltılmasıyla oluşturulmuştur.
Ayet ve hadisler de ما شاء الله şeklinde yazılan ve okunan ifade, Türkçe'de "maşallah" şeklinde yazılır ve okunur. Maşallah ifadesi, "Ne güzel, Allah nazardan saklasın." anlamlarında beğenme duyguları bildiren bir sözdür.
Halk arasında herhangi bir özelliğiyle göze batan bir kişinin, bitki- nin, çiçeğin, hayvanın kısacası canlı ya da cansız varlıkların hayranlıkla övülmesinin ardından, nazar değme olayının meydana gelmemesi için, “maşallah”, “Nazar değmez inşallah” gibi sözlerin söylenmesi istenir.
Maşallah nasıl yazılır? Mâşallah, Maşallah ve ما شاء الله şeklinde yazılır.
İnşallah (Arapça: إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ, ʾin šāʾa -llāh), bazen İnşaallah ya da İn şa Allah olarak söylenen, "Allah dilerse" veya "Allah isterse" anlamına gelen bir işin/davranışın öncesinde söylenen Arapça ifadedir.
Özellikle iki tane 'a' harfinin kullanılması en büyük hatalar içerisinde yer alıyor. Yani Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit, bu kelimenin doğru yazılışı, 'Maşallah' şeklinde öne çıkıyor. Böylece sesli harfleri uzatmadan doğru şekilde okunuşu ile beraber bu kelimeyi yazılışı kapsamında değerlendirmek mümkün.
Fakat güzel bir çocuk gördüğümüzde 'Maşallah' demezsek ona nazar değebilir. Nazar haktır ve gerçektir.
Arapça bir kelime olan 'maşallah'ın 'hey' tabiri ile kullanıldığında hayranlık, hayret, memnunluk, şaşkınlık, sitem manasına geldiğini, pazarcıların tüketiciyi sattığı malın başına toplamak için "Hey maşallah!" diye seslendiklerini, nazar değmesin diye çocuklara "Hey maşallah" dendiğini, başarılı öğrencilerin yine bu ...
Tebareke (Mülk) Suresi, Medine dönemlerinde indirilmiş, 30 ayetten oluşmaktadır. Adını ayet içerisinde geçen el-Mülk kelimesinden almıştır. Tebareke (Mülk) Suresi'nde, Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini, kuvvetini, tüm hayatın ve evrenin üzerindeki hükümdarlığını, tek yaratıcı ve tek Tanrı olduğunu anlatmaktadır.
MAŞALLAH MI, MAŞALLAH MI? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, Maşallah şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "Maşallah"dır.
“Bir kimse günde yüz defa sübhânallâhi ve bi–hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.” (Buhârî, Bed'ü'l–halk 11; Daavât 64, 65; Müslim, Zikir 28.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri