Peki neden masajın gücü kendimizi böylesine iyi hissettiriyor? Araştırmalar gösteriyor ki cildimize dokunmak vücudumuzda doğal oksitosin, yani aşk hormonu salgılatıyor. Kendine masaj yapmak, dopamin ve seratonin seviyelerimizi artırmaya yardımcı olur, bu da mutluluk hormonlarımızın voltajını yükseltmek anlamına gelir.
Masaj seansı sonrası vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizol düşüyor. Ayrıca Arginine Vasopressin (AVP) adı verilen saldırganlıkla özdeşleşen ve kortizol artışına destek olan hormonda da ciddi oranda düşüş göze çarpıyor. Adrenalin de düşüyor ve vücut rahatlıyor.
Düzenli masaj, genel sağlık durumunu iyileştirir, rahatlama sağlar, kas gerginliğini azaltır, anksiyete ve gerginliği azaltır, sağlıklı kişilerde sağlığın korunmasını destekler ve vücut-zihin-ruh sağlığı dengesini korur. Tüm vücut masajı 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir.
Sıcak taş masajı, kas ağrısı ve gerginliği olan veya sadece rahatlamak isteyenler için en iyisidir. Bu tür terapötik masaj, İsveç masajına benzer, sadece masaj terapisti ellerinin yerine veya ellerine ek olarak ısıtılmış taşlar kullanır.
Sırt masajı, vücuttaki stres hormonu olan kortizol seviyelerini azaltarak, vücudun daha rahatlamasına yardımcı olur. Bu da kişinin daha sakin ve huzurlu hissetmesini sağlar. Sırt masajı, sırt bölgesindeki kan dolaşımını arttırarak, dokuların daha fazla oksijen ve besin maddeleri almasını sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Alternatif terapi yöntemlerinden biri olan aromaterapi masajı kaygı, menstrüel sancılar, insomnia ve depresyona iyi gelmektedir. Ayrıca, kanser hastaları için de destekleyici bakımdır. Bu rahatsızlıklara ek olarak aromaterapi masajının faydaları şu şekildedir: Masaj yaptıran kişiyi rahatlatarak yüksek enerji veriyor.
Diğer masaj türlerine göre çok daha yavaş hareketlerle, yavaş yavaş artan basınçla derin doku masajı başlar. Spazmlar gevşedikçe kan dolaşımı rahatlar, vücutta biriken ödem ve toksinlerin atımı hızlanır. Derin doku masajında uygulama tüm vücuda yapılsa da masajın yoğunluğu ağrılı ya da problemli bölgede yoğunlaşır.
Fiziksel kondisyonu korur, kas tonusunu arttırır, gevşeme sağlar, dolaşımı uyarır, kalp ve damar sistemi ile sinir sistemi üzerinde tedavi edici etkiler oluşturur ve tüm vücut sistemleri arasındaki etkileşimi dengeler.
Bu masajlardan biri olan İsveç Masajı son dönemlerde oldukça popürlerleşti. Peki ne bu İsveç masajı? Amerika'da en ünlü masaj tekniği olan İsveç masajı; Zihinsel ve fiziksel sağlığı düzenlemek üzere kasların yüzeydeki katlarına etki eden bir masaj türüdür.
Masajın Fiziksel Faydaları
Kas ve bağ dokunun daha hızlı iyileşmesine destek olur. Ağrıları, şişkinliği ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcıdır. Eklemlerde esnekliği ve hareket aralıklarını arttırır. Spor sırasında oluşabilecek yaralanmalarda iyileştirici etki sağlayarak fiziksel performansı arttırır.
Masajdan sonra, biraz sertlik veya acı hissedebilirsiniz, ancak birkaç gün içinde bu ağrı azalmalıdır.
Haftada bir kez veya iki haftada bir masaj yaptırmak, stresi azaltabilir, rahatlamanızı sağlayabilir ve genel iyilik halinizi artırabilir. Kas Gerginliği ve Ağrı: Fiziksel aktiviteler veya çalışma koşulları nedeniyle kas gerginliği veya ağrı yaşıyorsanız, masaj düzenli olarak yapılabilir.
Masaj, parasempatik sinir sistemini (vücudun dinlenme moduna geçme şekli) aktif hale getirdiği için, uyku sorunu çeken insanlar için mükemmel bir tedavi yöntemi olabilir.
Bu da dokuların iyileşmesini ve rejenerasyonunu destekler. Masajın stresi azaltma ve rahatlama konusunda da büyük bir rolü vardır. Masajın ritmik ve yumuşak hareketleri, sinir sisteminin rahatlamasını sağlar ve stres hormonlarının salınımını azaltır. Bu da kişinin zihinsel ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar.
Masajın vücuttaki etkileri tam olarak geçmeden duş alınmamalı.Masaj içeren cilt bakımı, manikür ve pedikür gibi uygulamalar için de aynısı geçerli.
Masaj sayesinde doğal yollardan sağlanan kolajen ile vücudunuzdaki hücreler canlanır ve cildiniz daha sıkı bir hal alır. Haftada bir kere uygulayacağınız masajın etkisi sıkılaştırmada büyük rol oynar.
Hindistan'da Doğan Masaj (Günümüzden Yaklaşık 3000 Yıl Önce)
Hindistan'da ortaya çıkan geleneksel bütüncül medikal sistem "Ayurveda" olarak adlandırılıyor. Antik kahinler ve doğa bilimciler bu sistemi yıllarca sürdürülen çalışmalar, deneyler ve meditasyonla geliştirdiler.
Gelin Bali masajının tekniğini, yararlarını ve karakterini birlikte keşfedelim. Geleneksel Endonezya masajı, dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin uğrak yeri olan Bali'de geliştirildi.
Aromaterapi Masajı
Çünkü adından da anlaşılacağı üzere aromatik yağlar ve bitkisel özlerle yapılan bu masaj hem diğerlerine göre daha hafiftir, hem de rahatlatıcı ve dinlendiricidir. Vücudunuz aromatik yağları kolaylıkla emer ve masörün hafif masajıyla kendinizi tüy gibi hafiflemiş hissedersiniz.
Ritmik masaj tedavisi vücutta kan dolaşımını canlandırır. Damarları genişletir ve yeni kılcal damar oluşumunu sağlar. Damar ağını zenginleştirir böylece özellikle kalpte damar darlığı nedeniyle kan alamayan yerlerde doğal bypass'lar oluşturur. Ritmik masaj tedavisi atar damarları damar sertliğine karşı korur.
2- Avuç içi
Özellikle kadınlarda daha hassas olan avuç içi bölgesine yapılan masajların rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi olduğu biliniyor. Ağrıyan bir yerinize avuç içinizle dokunduğunuzda bile ağrınızın bir miktar azaldığını farketmişsinizdir. Bunun nedeni elinizin bu bölgesi tüm sinirlerin kesiştiği noktadır.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Dr. Sena Tolu, eğitimsiz kişiler tarafından yapılan masaj uygulamalarının özellikle kemik erimesi, omurgada kireçlenme, bel ve boyun fıtığı hastalarında omurga kırıkları, sinir yaralanmaları, felç ve kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirtti.
Masajın sporculara müsabaka öncesinde uygulanmasının amacı pasif ısınma sağlayarak müsabakaya sporcuyu hazırlamaktır. Müsabaka arasında uygulanan masajın amacı ise soğumayı engelleyip sporcunun devre arası ve molalarda hazır bulunmasını sağlamaktır.
“Masaj yaptıran kişi zayıflamak için daha aktif hareket edebilir fakat bunun sebebi zayıflatıyor olması değil, stresi ve kronik yorgunlukları azaltıp, kan dolaşımını artırıyor olmasındandır. Şunu altına çizerek vurgulamam gerekir ki masajın zayıflatıcı etkisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri