Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
İlgili polis merkezini aradığınızda, en kısa sürede polis ekipleri olayın gerçekleştiği bölgeye intikal edecek ve ilgili kişiler hakkında işlem başlatabilecektir.
Gürültü Yapan Komşuya Dava Açma
Bu gürültü mağduriyetinde son çözüm arama seçeneğidir. Polis ya da zabıtaya ceza kestirmenize rağmen ses sorunu hala devam ediyorsa 34 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemesine dava açma hakkını var.
Üst Kattan Su Damlıyor Site Yönetimine Şikâyet
Komşunuz hala sorunun çözümüne yanaşmamakta ısrar ederse, site yönetimi kendisine dava açabilir. Üst komşudan su akması sorununu çözümü çoğu zaman site yönetimi tarafından sağlanır.
Bu davanın taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmak gerekir. Hâkim bilirkişi incelemesi yaptırarak, su tamiratının yaptırılmasına hükmeder. Bu bedeli de sorumlu olan üst kat komşu öder. Alt kat komşunun evindeki boya ve badana ya da diğer zarar ziyandan da zarar veren bu komşu sorumlu olur.
İlgili 27 soru bulundu
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
Alt komşusu da doğal olarak bu çileyi çekmek yerine şikâyet edebileceği bir resmi kurum aramaktadır. Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir.
Ancak kiracının hiçbir kusuru olmaksızın su tesisatının yıllar boyu kullanılmasından kaynaklanan yıpranma dolayısıyla bir su baskını gerçekleşmişse zararlara ev sahibinin katlanması gerekir. Bu durumda, kiracının eşyaları zarar görmüşse bu zararın da ev sahibi tarafından karşılanması gerekir.
Üst kattan sızan su gider hattında bulunuyorsa, alt katın tavanında sarımtırak bir renk oluşturur. Bu durum pis su kaçağından kaynaklı su sızıntısı anlamına gelir. Pis su kaçağı olan bölgede koku olması nadiren karşımıza çıkar. Komşudan su akması müdahale edildiğinde çözümlenebilecek bir arızadır.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. Hükmedilen hapis cezası, adli para cezası seçenek yaptırımına çevrilebilir. Mahkûmiyet kararında belirlenen hapis cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması da mümkündür.
Kat Mülkiyeti Kanunu, Kabahatlar Kanunu, Çevre Kanunu gibi kanunlarla ve apartman yönetmelikleriyle korunuyor. Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir.
Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir. Bu şekilde zabıta ve polise gürültü şikayeti yapıldığında, yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keserler.
“ALO 181 HATTINA GELEN ÇAĞRILARDAN BAZILARI”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 çağrı merkezini gelen çağrılardan ilginç çağrılardan bazıları şöyle: “-Bir vatandaş eşinin yüksek ses ile televizyon izlemesinden dolayı komşularının rahatsız olduğunu ve evine ekip gönderilmesini istediğini söyledi.”
4 Tesisat İşlemi diyorsanız öncelikle ciddi bir akıntı varsa hemen bina ana vanası kapatılmalıdır. Üst komşu daireye ait vana varsa sonrasında ana vana açılıp sadece daire vanası kapatılıp önlem alınmalıdır. Sonrasındaki öncelik komşu daire bilgilendirmeli ve müdahale edilmesi sağlanmalıdır.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
Alt kata su sızmasının sebebi, dairedeki herhangi bir tesisat borusundan kaynaklanabilir. Dairede üç farklı tesisat borusu bulunur. Bunlar; temiz su borusu, atık su borusu ve kalorifer borusudur. Bunun dışında, banyo veya tuvaletteki fayansların arasından da alt kata su sızması meydana gelebilir.
Temiz su tesisat kaçağı tespiti daire için: 450 TL. Pis su tesisatı kaçağı daire için: 450 TL. Su kaçağı tespiti denildiğinde (temiz su+ pis su) tüm tesisat kontrol edilir: 450 TL.
Alt kata sızan suyun zararını üst kattaki öder. Üst kattan sızan suyla başlayan hukuk mücadelesinde son noktayı Yargıtay koydu. Üst kattaki daireden sızan su sebebiyle dairesinde zarar meydana gelen vatandaş, komşusuna dava açtı.
Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar. Bu suçun oluşabilmesi için özel bir maksat aranır.
Alt kata sızan suyun temiz su tesisatından mı, yoksa pimaş hattından mı olduğunu anlamanın yolları vardır. Tavandaki su kesintisiz akıyorsa veya damlama söz konusuysa temiz su hattında sorun olduğu anlamına gelir. Eğer alt katın tavanında kabarma ve ya sararma söz konusuysa hatta bazı durumlarda kokuda yapabilir.
Bu sorunun çözümü çok basittir. Banyo veya tuvalet fayanslarının yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Derz dolgudan sonra su sızıntısının kesildiğini göreceksiniz. Banyodan alt kata su sızıyor olmasının bir diğer sebebi temiz su tesisatında meydana gelen su kaçaklarıdır.
Sonradan eklenen Düzeltme Notu: Belediyelerin artık su kesme ile ilgili görevi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri