Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Genellikle anonim olan halk masalları, gerçeklikten uzak, çok fazla olayın anlatıldığı masal türüdür. Genel olarak uzun olan halk masalları, doğu ve batı edebiyatında yaygın bir şekilde yer almaktadır. Binbir Gece Masalları, Simbad ve Kırmızı Başlıklı Kız halk masallarınına örnek olarak verilebilir.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
İlgili 18 soru bulundu
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
MASAL ÜZERİNE
Olağanüstü olayların ve kahramanların konu edildiği sözlü anlatılardan biri olan masal, kültür araştırmacıları tarafından farklı açılardan ele alınmış, bunun sonucunda da farklı tanımlamaları yapılmıştır. Masal üzerine çalışan bilim adamlarından biri Pertev Naili Boratav' dır.
Masal Türünün Özellikleri
Olaydaki karakterler, genellikle olağanüstü karakterlerdir. Cinler, periler, devler, cüceler gibi hayali karakterler çokça bulunur. Fakat bir masalda sıradan ve gerçeğe uygun kişiler de olabilir. Olayın geçtiği mekan ve zaman gerçekdışıdır olabileceği gibi belirsiz de olabilir.
Saim Sakaoğlu masalı şu şekilde tanımlamıştır: “Kahramanlardan bazıları hayvanlar ve tabiatüstü varlıklar olan, olayları masal ülkesinde cereyan eden, hayal mahsulü olduğu halde dinleyicileri inandırabilen bir anlatım türüdür” (2002: 4).
Masal anlatıcıları, halkın genelde 'hikaye ya da masal anlatan kişi' dediği kişilere verilen isimdir. Masal anlatıcıları, çeşitli masalları, hikayeleri ve menkıbeleri anlatan, bu sayede kültürel, tarihi ve ahlaki değerleri aktaran kişilere verilen isimdir.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir. Eski Yunan mitolojisindeki Ezop masalları da ilk masal örneklerindendir. Milattan önce yazıya geçirildiği ortaya çıkmıştır.
Masalların mutlu sonla bitmesi bu nedenle olmalıdır. Anlatının sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler mükâfatlandırılır. Bazen dinleyicilerin olaylardan ders çıkarmaları istenir ve masal bir nasihatle biter.” (Özkaynak, 2013: 118).
Masalın özelliklerinden bazıları şunlardır; Olağanüstü olaylar yaşanır, tamamen hayal ürünüdür. Kalıplaşmış ifadeler ile başlar ve biter. Yer ve zaman belirsizdir.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir. Çünkü anonim kelimesinin buradaki anlamı, “yazarı/söyleyeni belli olmayan” demektir.
Anonim, sıfat olarak adı sanı bilinmeyen anlamına gelir. Ayrıca şu anlamlara da geliyor olabilir: Anonim şirket.
Kaynağı tam olarak bilinmeyen sanat eserlerine anonim denir. Özellikle yazının icadından önceki zamanda icra edilen ve sözlü edebiyata ait olan birçok eser, günümüze kadar ulaşsa da kim tarafından yazıldığı bilinmemektedir. Bazı yazılı eserler ise elimize eksik ulaştığı için anonim eser olarak adlandırılmaktadır.
Masal anlatıcılığı, masalları veya hikayeleri dinleyicilere anlatma sanatıdır. Bu sanat, genellikle çocuklar için kullanılır, ancak her yaş grubu için eğlendirici ve öğretici bir deneyim olabilir.
Masallar nesir, halk hikayeleri manzum - nesir karışıktır. Masal olağanüstü olaylar ve kişiler üstüne kurulur, hikayeler genellikle olayları ve kişileri hayattan alır. Masallarda aşk, ölüm, hasret, yoksunluk ya da haksızlık temaları bulunmaz.
Türkiye'de halk ağzıyla derlenmiş en eski kitap Billur Köşk'tür.
Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekan ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür. İnsanın/insanlığın değerli hatıraları masalın anlatımında yapı unsurlarını oluşturan motiflerle ortak hafızada korunur.
Masal anlatıcılığı, bir masalı etkileyici ve çarpıcı bir şekilde anlatmak için kullanılan bir tekniktir. Masal anlatıcısı, hikâyeyi sözlü olarak aktarırken, kullanılan tonlama, jestler ve vurgularla dinleyicilerin hayal gücünü canlandırmak ve masalın atmosferini yaratmak için çaba sarf eder.
Gerçekçi masallarda gerçek hayattan kişiler bulunabilir. Padişahlar, şehzadeler, hocalar, kadılar ve daha birçok kişi gerçekçi masallarda yer alabilir. Ayrıca zenginler, fakirler, hırsızlar ve bunlara benzer kişilerde gerçekçi masallarda karşımıza çıkmaktadır.
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri