Arapça kökenli isimlerden birisi olan Masal ismi kız çocuklarına verilen isimler arasında yer almaktadır.
Etimoloji. Kelime, Arapçadaki "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anadolu'da masal kelimesi yerine "metel, mesele, matal, hekâ, hikâ, hikiya, hekeya, oranlama, ozanlama ve nagıl" şeklinde kulanımlar da vardır. Türk edebiyatında masalın birçok tanımı yapılmıştır.
"Masal" sözcüğü Arapça "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Masal ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmeyen bir isimdir fakat bu durum çocuklara koyulmasına herhangi bir engel teşkil etmez. Anlamında herhangi bir kötülük ya da engel olmadığından Kur'an'da geçmese de Masal isminin kullanılması dinen caizdir. Bu nedenle ülkemizde Masal ismi ile sık sık karşılaşmak mümkündür.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Masal ismi Arapça kökenli olmasına rağmen kuran-ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Diğer bir yandan anlamları güzel olduğu için isim olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
En eski masallar Hint ve Yunan mitolojisine dayanmaktadır. Bu milletler ile masal serüveninin başladığı düşünülür. Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir.
Masal kelimesinin Türkçe'ye, halk dilinde yaygın olarak “öğüt” anlamındaki Arapça “mesel” kelimesinin anlam ve söyleyiş değişikliğine uğramasıyla geçtiği yaygın olarak kabul edilmektedir.
Aden ismi son dönemlerde kız çocukları 👩 için çok tercih edilen isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isimdir.
Lina isimli çocuklar ve yetişkinler bulundukları ortama enerji saçar. LİNA İSMİ KUR'AN-I KERİM'DE GEÇİYOR MU? Lina kelimesi Kur'an-ı Kerim'de Haşr Suresi'nin 5. ayetinde geçmektedir.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir.
Rengi pembe olarak bilinen masal ismi, kız çocukları için son dönemlerdeki en güzel seçeneklerden biridir.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Arapça kökenli hikâye kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılan "öykü" sözcüğü Türkçedir. Dil devrimi'nde öykün-(mek) kökeninden türetilmiştir. Eski Türkçede ise bu sözcük ötgünçtür. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra yasaklanan 205 Türkçe sözcükten birisidir.
Halk masalları, geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılan masallardır. Genellikle belirli bir kültürün veya topluluğun öykülerini yansıtır. Bu masalların kökenleri genellikle belirsizdir ve zamanla değişebilir. Örnek olarak "Keloğlan" veya "Nasreddin Hoca" halk masalları verilebilir.
Aden isminin kökeni, Arapçadır. Özellikle, birinci anlamı; "cennet bahçesi" anlamında olup, bu anlamda kullanılır.
Aden Bahçesi (İbranice: גַּן עֵדֶן Gan Eden, Arapça: جنة عدن Jannat 'Adn), Kitâb-ı Mukaddes'te Adem ile Havva'nın yaşadığı cennet bahçesidir. Eden'in Orta Doğu'da bir yerde olduğu düşünülmektedir. Aden sözcüğü zevk anlamına geldiğinden Zevk Bahçesi olarak da adlandırılabilir.
Bade, dilimize Farsçadan geçmiş bir sözcüktür ve Kuran-ı Kerim'in herhangi bir suresinde geçmemektedir. Bade, tasavvufi açıdan ilahi aşkı simgelemektedir, ancak toplumda şarap ve içki manalarıyla da tanınmaktadır.
Keloğlan.Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sedef Bacı, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Küllü Fatma, Keloğlan, Tembel Mustafa, Tembel Kız… Türk masal kahramanlarının özellikleri; bu kahramanlar iyi, doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli, yardımsever kahramanlardır…
Türkiye'de Masal ismini kullanan 8.366 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Masal ismini kullanan 1.905 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Masal ismini kullanan 604 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Masal ismini kullanan 1.138 kişi bulunmaktadır.
Önce, «masal anlatma»yı geniş kapsamlı bir terim olarak kullandığımızı belirtelim. Bu terim, masal kadar hikâye, roman, biyografi gibi anlatıma uy- gun türleri de kapsamaktadır. Masal anlatma, özellikle okul öncesi çağındaki çocukların ilgisini çek. mekle birlikte, genelde her yaşta kişilere zeyk veren bir faaliyettir.
Dünyanın En Eski Masalı “Demirci ve Şeytan” Bronz Çağı'ndan Kalma. Şemada kalın harflerle yazılmış masallar, en az yüzde yetmiş oranında yeniden oluşturulanları temsil ediyor. Bu durumda Demirci ve Şeytan'ın Bronz Çağı'ndan, yani 6.000 yıl öncesinden günümüze ulaşmayı başarabilmiş en eski masal olduğu ortaya çıkıyor.
Hanım” diye bilinen müellifin aslında kim olduğu ortaya çıkarılmıştır. Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir. Dehrî, Ziya Gökalp, Masal, Halk Bilimi.
Arap masallarında Arap kültüründen ve Arap halkının yaşamından kesitler yer almaktadır. İyi, kötü, haklı haksız kavramlarının işlendiği masallar, halkın adalet istediğinin somut bir yansımasıdır. Masallar hayal ürünüdür ve olağanüstü nitelikler taşıyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri