Kaynak paylaşımına ve iletişime ihtiyaç duyulan her yerde bilgisayar ağları kullanılmaktadır. Böylece dosyaların, donanımların ve yazılımların güvenli ve verimli kullanımı sağlanabilir. Bilgisayarlar arasında ağ kurulması ayrıca yönetim ve destek görevlerinin de kolayca yapılmasını sağlar.
Bilgisayar ağlarına şu sebeplerden dolayı ihtiyaç vardır: Dosya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, oyun vs. kullanmak.
Eşlenik Ağ (Peer to Peer) Modeli: stemci/Sunucu modelinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte istemcilerin daha ön plana çıktığı, özelleşmiş sunuculara ihtiyaç duyulmayan ağ örnekleri de ortaya çıkmaya başladı. Bu ağlarda makineler yaklaşık özelliklerde idi ve işleyiş olarak birbirlerine üstünlük sağlamıyorlardı.
İki ya da daha fazla bilgisayarın bağlanarak bilgi paylaşımı veya iletişimi için oluşturduğu yapıya “Bilgisayar Ağı” denir. Bilgisayar ağlarının temel amacı; ağdaki kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurmasını, uygulamaları paylaşmalarını, ortak çalışmalar ile kısa sürede daha çok iş yapabilmelerini sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Yerel ağ kurulumu için öncelikle en az 2 tane bilgisayar gereklidir. Bundan sonra ise Ethernet kartı ya da başka bir ismiyle ağ bağdaştırıcısı olması gereklidir. Ardından ise internet bağlantısı için gerekli kabloların temin edilmesiyle yerel ağ kurulumu gerçekleştirilebilir.
Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır. Yüzlerce iş istasyonu veya kişisel bilgisayardan oluşabileceği gibi, iki bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla da elde edilebilir. Oluşturulan bu ağlar kendi içinde kullanım alanlarına göre sınıflandırılmışlardır.
İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirlerine bağlanmasına ağ bağlantısı(bilgisayar ağı) denir. Bilgisayar ağ bağlantısı sayesinde bilgi alışverişinde bulunabilirler.
Wide Area Network (WAN): Farklı lokasyonlardaki bilgisayar veya ağ kaynakları ya da yerel alan ağlarının birbirine bağlanması ile oluşturulan ağ, internet halka açık WAN ağlara bir örnek olarak sayılabilir.
LAN (Yerel Alan Ağı) ve MAN (Metropolitan Alan Ağı) ile karşılaştırıldığında, WAN (Geniş Alan Ağı), yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları vb. Gibi daha çeşitli cihazları içerir. İşletmenin çeşitli şubeleri, iletişimi sağlamak için WAN bağlantıları kurabilir. mikrodalga, uydu kanalları, vb. yoluyla.
İletişim kolaylığı. Ağ kullanan insanlar mail, chat odaları, videolarla vb. daha kolay ve etkili iletişim kurabilirler. Donanım paylaşımı. Ağ dünyasında, ağ üzerindeki herhangi bir bilgisayar ağda paylaşılan donanım kaynaklarına ulaşabilir ve bunları kullanabilir.
Bir ülke ya da dünya çapında, aralarında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafe bulunan bilgisayar ve ağların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir.
Bir bilgisayar ağı kurmanın en temel nedeni ağdaki bilgisayarlar arasında iletişim kurmaktır. Örneğin, ağ üzerindeki bir bilgisayarda yer alan müzikleri ağdaki diğer bilgisayarlar çalabilir.
Dünya üzerinde yer alan bütün bilgisayar ağlarını birbirine bağlaması nedeniyle ağların ağı olarak da adlandırılan internet en büyük ağdır.
İki ya da daha çok bilgisayarın bir birine bağlanmasına bilgisayar ağı (network) denir. Bilgisayarlar ağ ile birbirlerine bağlandıklarında sahip oldukları kaynakları paylaşmak üzere birbirleri ile iletişim kurar.
Bilgisayar ağı birbirine kablolarla bağlanamış ana bilgisayar, yazıcı vb. elektronik aracları daha ekonomik ve verimli şekilde kullanılmasıdır. Ağ bağlantısı insanlara bireysel değil ortak çalışma imkanı sağlar ve veri, yazıcı, modem gibi ekipmanları paylaştırılır.
Network (Ağ) Cihazları
Network oluşturabilmek için gereken başlıca cihazlar şunlardır; Göbek (Hub) Anahtar (Switch) Tekrarlayıcı (Repeater)
Başlat'a sağ tıklayın ve Ayarlar'ı seçin. Ağ ve İnternet'i seçin. Wi-Fi/Durum'u seçin ve Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir'e tıklayın. Kablosuz Ağ Bağlantısı'na sağ tıklayın ve Etkinleştir öğesini seçin.
Masaüstü > Ayarlar > Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle > Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir. Başlat düğmesini tıklatın ve sonra Denetim Masası > Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle > Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir öğesini seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri