Raf kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Raf kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı reff şeklindedir.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Ceza Arapça kökenli bir kelimedir.
Osmanlı Türkçesi دشمن (düşmen) sözcüğünden alıntıdır. Osmanlı Türkçesi sözcük Farsça دشمن (doşmen) sözcüğünden alıntıdır.
uğraş- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uġraş- “karşılıklı gelmek, rastlaşmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe oġra- veya uġra- “rast gelmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
Ceket Türkçe'ye, Fransızca jaquette kelimesinden geçmiştir.
Miyav kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Mir kelimesi köken bakımından Farsça kökenli bir kelimedir. Bu kelimenin dilimizdeki anlamı ise baş demektir. Aynı zamanda kumandan ve amir kelimelerine de karşılık gelmektedir.
Mısmıl kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Mısmıl kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Miyav, kedilerin çıkardığı sestir. Miyavlamanın farklı tonları vardır ve bazen kediler gevezelik eder, mırıldanır veya fısıldarlar.
Fermuar (Fransızca: 'fermoir', kilit, kopça'dan), Elbise, çanta, çizme ve benzeri eşyanın yaka, cep gibi açılıp kapanması gereken yerlerine dikilerek yerleştirilen, üzerindeki sürgü çekilince karşılıklı dişlerinin birbirine geçmesi ve kenetlenmesi suretiyle dikildiği kumaş veya derinin iki parçasını birleştiren şerit ...
Yürek kelimesinin soyut, manevi anlam alanlarında yer almadığı, gönül kelimesinin ise Arapça kökenli kalp kelimesinin soyut ve manevi anlam alanlarında Türkçe kökenli bir kelime olarak yaygın kullanım örnekleriyle yerini koruduğu görülür.
Fransızca sözcük Eski Yüksek Almanca brettil "dizgin" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Germence yazılı örneği bulunmayan *breghd- biçiminden evrilmiştir.
Arapça ṣbr kökünden gelen ṣabr صبر “tahammül, katlanma” sözcüğünden alıntıdır.
dinç - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe tınç veya tinç “dingin” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tın- “nefeslenmek, dinmek, dinlenmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Sıhhat kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiş olan bir kelimedir. Aynı zamanda bu kelimenin anlamı ise, sağlık, esenlik ve doğruluk demektir.
yudum - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yut- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
çamur - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Fransızca moniteur “uyarıcı, gözlemci (kişi veya aygıt)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince monitor sözcüğünden alıntıdır.
elbise - Nişanyan Sözlük. Arapça lbs kökünden gelen albisa(t) ألبسة “giysiler” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça libās لباس “giysi” sözcüğünün afˁila(t) vezninde çoğuludur.
Eski metinlerde ''kılabuz'' şeklinde geçen kılavuz sözcüğü, öz Türkçedir. 11. yüzyıldan beri kullanılmaktan bu kelime, yol gösteren, rehber ve öncülük eden kimse anlamına gelir.
Kediler, kendilerini tehdit altında hissettiğinde veya endişeli olduğu zamanlarda hırlarlar. Bu davranış, bir tür savunma olarak bilinir. Kediler, hırlayarak saldırgan bir tehlikeye karşı uzak tutmaya çalışırlar. Genel olarak diğer hayvanlar ya da yabancı insanlar yaklaştığı esnada hırlama davranışı sergilerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri