Ait olduğu toplumun kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan masallar, sözlü anlatım türünün en eski temsilcileri arasındadır. Sözlü edebiyat geleneğinin önemli bir parçası olan masalların, Türk kültüründe ve edebiyatında yeri oldukça kıymetlidir.
Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır.
Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
İlgili 21 soru bulundu
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Olay örgüsü içerisinde gerçekleşen şeyleri okura aktaran kişiye anlatıcı denir. Romanda, hikaye türündeki eserlerde olduğu gibi 4 çeşit anlatıcı türü vardır. Anlatıcının ana karakterlerden birinin olduğu anlatım türüne karakter ya da kahraman bakış açısı denir.
Epik anlatım genelde yaşanmış olayların destansı bir dil ile anlatılarak aktarılmasıdır. Bir olay aslında sadık kalmak şartıyla süslü ve abartılı bir dil ile anlatılıyorsa buna epik anlatım denilebilir.
Yazı türleri öncelikli olarak yazılış amaçlarına göre üç gruba ayrılmıştır. Bunlar; form yazılar, öğretici yazılar ve edebî metinlerdir.
Öyküleme, bir olayın belli bir zaman çizelgesi içinde aktarılmasıdır. Olaylar serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur. Amaç okuru olayın içinde yaşatmak, metnin sürükleyiciliğini artırmaktır.
Anlatım teknikleri, yazarın duygu ve düşüncelerini anlatırken kullanması gereken yöntemleri kapsamaktadır. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlığa ayrılır.
Fabl, hayvanların konuşturulması ile okuyucuya bir ders vermeyi amaçlayan masalsı didaktik eserlerdir. Yabancı dil öğretiminde kullanılan fabllar, hedef dilin günlük kullanımlarına örnekler vermesi, dilin kültürünü yansıtması ve kısa hikâye- ler olması bakımından bir materyal özelliği taşımaktadır.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masal Türünün Özellikleri
Olaydaki karakterler, genellikle olağanüstü karakterlerdir. Cinler, periler, devler, cüceler gibi hayali karakterler çokça bulunur. Fakat bir masalda sıradan ve gerçeğe uygun kişiler de olabilir. Olayın geçtiği mekan ve zaman gerçekdışıdır olabileceği gibi belirsiz de olabilir.
Masal türleri ve özellikleri nelerdir
Masallar, gerçekleşmesi imkansız olay ve kahramanlara sahip olan ve çocuklar için özellikle önemli olan edebi eserlerdir. Masal türleri dört ana başlık altında toplanmaktadır: hayvan masalları (fabl), olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve en sonunda menkıbe masalları.
Bir milleti derinden etkileyen ve uzun yıllar iz bırakacak büyük bir savaş, doğal afet, göç, yiğitlik gibi durumların uzun bir şekilde manzum olarak anlatılmasına destan denir. Dünya genelinde genellikle toplumların edebiyat alanında ortaya koydukları ilk ürünler destanlar olmuştur.
Anlatım türü olarak oldukça yalın ve süssüz bir dil kullanılan tartışmacı anlatımda genellikle diyaloglar yer alır, diyalogların yer almadığı tartışmacı anlatım örneklerinde ise bir konu üzerinde yoğun bir şekilde görüş ve fikir ifade edilir, gerektiğindeyse bunların savunması da yapılır.
Destan, bugün dilimizde iki edebi türü karşılık olarak kullanılır. Birincisi toplumu geniş ölçüde ilgilendiren olayları konu edinen halk şiirleri, diğeri milletlerin yaşadıkları tarihi olayların efsanevi ve mitolojik unsurlar ile yoğurularak manzum eserlerdir.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır. Bakış açıları 'anlatıcı bakış açısı' başlığı altında 3'e ayrılırlar.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
İÇ MONOLOG (İÇ KONUŞMA) TEKNİĞİ.
Karakterin duygularını ve düşüncelerini, belirli bir mantık sırasıyla karakterin ağzından, olduğu gibi anlatılmasıdır. Bu teknikte karakterin kendi kendine konuşmalarına yer verilir.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri