İş yazıları (iş mektupları), kişiler ile kurumlar ya da kurumların birbirleri ile yapmış oldukları işler ile ilgili yazmış oldukları yazıların tamamıdır. Bu yazıların konuları ne olursa olsun, mutlaka ya bir iş ya da bir hizmet söz konusudur.
5) İş İsteme (Başvuru) Mektupları: Bu tür mektuplar dilekçeye benzerler. Mektubun gönderileceği kuruluşun veya şahsın adı, adresi eksiksiz olarak yazılmalıdır. Bu tür mektuplar, resmi yazılar bölümü altında bulunan iş başvuru dilekçeleri ile aynı niteliği ve amacı taşımaktadır.
Bir iş mektubunda şu plan uygulanır: -Mektubun sağ üst köşesine yer ve tarih yazılır. -Kâğıdı ortalayarak mektubun yazıldığı firmanın adı ve adresi yazılır. -Satırbaşı yapılarak mektubun metni yazılır. -Sağ alt köşeye mektubu yazanın adı- soyadı yazılarak imzalanır. -Ad-soyad hizasında iki aralık aşağıda olmak kaydıyla ...
İlgili 34 soru bulundu
* Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır. 1. satır; Gerçek kişi adı ve soyadı 2. satır; Tüzel kişi işyeri adı/ünvanı (organizasyon adı) 3. satır; Mahalle veya köy adı veya (Postrestant, Posta Abone Kutusu (PK ibaresi) no vb.)
* Mektuplar, beyaz çizgisiz kâğıda siyah ya da mavi mürekkepli kalemle yazılır. Renkli ya da kurşun kalemle mektup yazılmaz. * Kâğıdın sağ üst köşesine mektubun yazıldığı yer ve tarih yazılır. * Mektup, yazıldığı kişiyle ilgi ve yakınlık derecesine uygun bir hitap sözüyle başlar.
Tutanak resmi bir belge olduğundan, resmi makamlarca akredite olarak görülen bir belgedir.
Kişilere yazılan yazılarda; “Sayın” kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 3).
9- Mektup sonlandırılırken sağ alt köşeye isim, soy isim yazılır ve altına imza atılır.
Ön yazı iş başvurularında CV veya başvuru formu ile birlikte işverene, işyerine sunulan özgün ve kişiliğinizi yansıtan kısa tanıtım yazısıdır. İş başvurusu yaparken özgeçmişin yanına ön yazı eklenmesi önerilmektedir. Özgeçmiş genel olarak tüm iş ilanlarına başvuru yapmak üzere hazırlanır.
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
*Dilekçeler bir iş mektubu olarak da kabul edilebilir.
1- Mektup kesinlikle çizgisiz beyaz kağıda yazılmalıdır. 2- Kağıdın sadece bir yüzü kullanılmalıdır. 3- Mektup kurşun kalemle değil tükenmez kalemle yazılmalıdır. 4- Mektup kağıdının sağ üst kısmına yazıldığı yer ve tarih yazılmalıdır.
Birden fazla mail adresi yazılacaksa sıralamada en üst yöneticiden başlanarak yazılmalıdır, aman dikkat :) * Yazı düzenli olmalıdır. Merhaba, Sayın Yetkili, gibi bir hitapla başlamalıdır. İsmini bildiğiniz birine mail atıyorsanız hitapta ismini kullanmanız daha doğru olur.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
makam “Genel Müdür V.”, “Daire Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” biçiminde ikinci satıra yazılır.
Tutanaklar, tarih ve hatta saatle başlar veya tarih ve saatle biter. Tutanakta en azından başlarken ya da bitirirken tarih atılmış olması önemlidir. Tutanaklarda şahit olmalıdır, tutanağı tutan kişi ve amirin imzaları da olmalıdır.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
Mektuplar dört grupta sınıflandırılır. Mektupların özel mektup, edebi mektup, açık mektup, resmi ve iş mektupları çeşitleri bulunmaktadır. Özel mektup akraba ve dostlara yazılır. Edebi mektup ise geniş kitlelerin okuyabilmesi için özel bir dil ile yazılır.
2- Mektup başlığı; Mektupta başlık ve hitabet çok önemlidir. Yazdığınız kişi veya kuruma bağlı olarak hitabetinizi ve yazı dilinizi ayarlamalısınız. Samimi veya resmi durumunuza göre; “Sevgili” veya “Sayın” hitabını başlığınıza koyabilirsiniz.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri