E-Devletten maske cezası sorgulama 2023 kolaylıkla yapılabilecek bir işlemdir bunun için kişilerin kendi bireysel e-Devlet hesabına giriş yapmaları ve bu sistem üzerinden kendilerine yazılmış olan maske cezasını arama işlemlerinden bulması gereklidir.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Torba yasa kapsamında görüşülen konulardan birisi de Pandemi cezaları oldu. 14 Temmuz'a kadar mecliste görüşülüp kabul edilmesi beklenen torba yasada, COVID-19 salgını sırasında alınan önlemler kapsamında 11 Mart 2020'den 9 Kasım 2022'ye kadar geçen sürede kesilen cezalar iade edilecek.
İlgili 27 soru bulundu
Söz konusu bu cezaların sorgulanması halinde cezanın sisteme işlenmesi ise 3 gün ile 7 gün arasında gerçekleşmektedir. E-Devlet üzerinde birden fazla işlem gerçekleştirilebildiğinden genellikle de plaka üzerinden yazılan söz konusu trafik cezaları da kontrol edilip, ödeme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik süreç başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek.
Bununla birlikte, aynı işlemi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile uygulamaya giriş yaptıktan sonra, arama kısmına Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama yazarak araç plakanıza kayıtlı cezalara ulaşabilmektesiniz.
Pandemi ceza iadesi için başvuru nasıl yapılır? 9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen cezaların iade için başvuru formunun doldurularak varsa idari yaptırım karar tutanağı ve ödeme belgesinin birer örneğinin dilekçeye eklenerek 31 Aralık 2024'e kadar ödemenin yapıldığı idari birime başvurulması gerekiyor.
Koronavirüs döneminde salgını önlemek amacıyla kesilen maske cezalarının iade edilip edilmeyeceği, cezalarını ödeyen vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne doldurulup verilecek başvuru formuyla birlikte maske cezaları geri iade edilecek.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik sürecin ayrıntıları belli oldu. 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde yapılan ödemelerin iadesi gerçekleştirilecek.
Bunun için, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. “Ceza ve Otopark sorgulama” bağlantısı açılarak ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılır. Yapılacak sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.
Plakadan ceza sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekir. Giriş yapıldıktan sonra kimlik doğrulama sistemi sayfasına yönlendirilir. Bu sayfada kullanılmak istenilen kimlik doğrulama yöntemlerinden biri seçilir ve e-devlet sistemine giriş sağlanır.
İdari para cezaları kişinin adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlenmemektedir.
Maskeyle ilgili cezalar ödenmezse diğer idari para cezalarında da olduğu gibi haciz yoluyla tahsiline gidilebilir. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada maske kullanmama cezasını ödemenin kamu kurumlarında yapılacak bazı işlemler öncesinde zorunluluk haline getirilebileceği ayrıca belirtildi.
Maske cezası sorgulama 2023 işlemlerini yapabilmek için öncelikle e-Devlet hesabına giriş yaparak buradan sorgulama kısmından maske ceza sorgulama gibi kelime üzerinden arama yapılabilmektedir.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile koronavirüs salgının ilk kez görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden 9 Kasım 2022 tarihine kadar geçen dönemde, tahsil edilen cezalardan vazgeçildiği bildirildi.
Sokağa çıkma yasağı cezası sorgulama 2023 bu yıl için geçen yıllarda olduğu gibi E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Sokağa çıkma yasağı yani karantinası bulunan kişiler için alt ve üst sınırdan uygulanabilen bu ceza, sorgulama yapıldıktan sonra E-Devlet üzerinden ödeme işlemlerine açıktır.
Bu tutanakların trafik kuruluşlarında kalan nüshaları tebliğ tarihinden itibaren beş yıl süreyle arşivlenerek saklanır ve süresi sonunda usulüne göre imha edilir.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir.
Detaylı bilgi almak için cezayı tanzim eden İl/İlçe trafik birimine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile Giriş yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Pandemi nedeniyle getirilen maske takma zorunluğuna ya da sokağa çıkma yasağına uymayan vatandaşlara verilen cezalar mahkeme tarafından iptal ediliyor. Mahkemeler iptal kararlarının gerekçesi olarak sokağa çıkma yasağının öngörülebilir olmamasını ve devletin vatandaşa maske dağıtması gerektiğini gösterdi.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar. Çalışma süresi ise 2-8 saat aralığında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri