Sosyal mesafeyi ihlal ve maske cezasının iptali çok sık karşılaştığımız bir konudur. Maske takmama cezası veya sosyal mesafeyi ihlal cezasına karşı, idari para cezası tutanağının muhataba tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliklerine verilecek bir dilekçe ile itiraz etmek mümkündür.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne doldurulup verilecek başvuru formuyla birlikte maske cezaları geri iade edilecek.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik süreç başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek.
Maske Takmama Cezasına Nasıl İtiraz Edilir? Maske takmama cezasına Sulh Ceza Hakimliği'nde itiraz edilebilir. Kişi, cezanın uygulandığı bölgede bulunan Sulh Ceza Hakimliği'ne cezanın kendisine uygulandığı tarihten itibaren (tefhim/tebliğ) 15 gün içerisinde gerekçeleriyle birlikte itiraz edebilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan maske ve mekan denetiminde uygulanan cezaların ödenmemesi durumunda bazı kamu kurumlarında işlem yapılmayacağını söyledi.
İlgili 21 soru bulundu
Söz konusu bu cezaların sorgulanması halinde cezanın sisteme işlenmesi ise 3 gün ile 7 gün arasında gerçekleşmektedir. E-Devlet üzerinde birden fazla işlem gerçekleştirilebildiğinden genellikle de plaka üzerinden yazılan söz konusu trafik cezaları da kontrol edilip, ödeme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermelidir. Kişinin itirazına karşı kusur bulan mahkeme tüm masrafların kişi tarafından karşılanmasına karar verir. Bu nedenle yapılan itirazın geçerli bir gerekçesi ve kanıtı bulunmalıdır.
TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLEBİLİR? MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen Maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
Pandemi ceza iadesi için başvuru nasıl yapılır? 9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen cezaların iade için başvuru formunun doldurularak varsa idari yaptırım karar tutanağı ve ödeme belgesinin birer örneğinin dilekçeye eklenerek 31 Aralık 2024'e kadar ödemenin yapıldığı idari birime başvurulması gerekiyor.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik sürecin ayrıntıları belli oldu. 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde yapılan ödemelerin iadesi gerçekleştirilecek.
Ekonomiye ilişkin "torba" kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Maske cezaları da silinmiş oldu.
İdari Para Cezanın iptali için nereye başvurulması gerekmektedir? Sokağa çıkma yasağı kapsamında tarafına idari para cezası kesilen bir kişi ceza tutanağının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir.
Ödeme, cezayı veren birime hizmet veren muhasebe birimine, mal müdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapılmışsa, başvuru ödemenin yapıldığı muhasebe birimine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer muhasebe birimleri aracılığıyla yapılabilecek.
Maske takmama cezası sorgulama 2023 işlemleri için e-Devlet üzerinden sorgulama adımı gerçekleştirilebilir. Yazılmış olan ceza tespit edildikten sonra internet üzerinden ödeme yapılabilir ya da ikamet edilen ilçede bulunan vergi dairesine giderek ceza ödemesi gerçekleştirilebilir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
Trafik cezası itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Mahkemesine verilir. Trafik cezasına itiraz dilekçesinde şu bilgilerin bulunması gerekir: Sulh Ceza Mahkemesi'ne başlığı Dosya numarası
TRAFİK CEZASINA İTİRAZ NE ZAMAN SONUÇLANIR? Sulh Ceza Hâkimliğinde görülen Trafik cezasına itiraz davası her bölgenin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 3-6 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Mevzuatımızda kimi eylemler “kabahat” olarak belirtilmiş olup bazı kabahatlere karşılık yetkili idarenin “para cezası” verebileceği düzenlenmiştir. Ancak idari para cezası olarak anılan bu kararlar, kimi durumlarda çeşitli gerekçelerle hukuka aykırılıklar içerebilmekte ve mahkemelerce iptal edilebilmektedir.
Kişi tarafından ilgili trafik cezasının ödenmesinden sonra da itirazda bulunulabilmesi mümkündür. Bu durumda Sulh Ceza Hakimliği tarafından itirazın kabul edilmesi halinde kişi tarafından ödenmiş olan ceza miktarı iade edilmektedir.
İdari para cezaları kişinin adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlenmemektedir.
Torba yasa kapsamında görüşülen konulardan birisi de Pandemi cezaları oldu. 14 Temmuz'a kadar mecliste görüşülüp kabul edilmesi beklenen torba yasada, COVID-19 salgını sırasında alınan önlemler kapsamında 11 Mart 2020'den 9 Kasım 2022'ye kadar geçen sürede kesilen cezalar iade edilecek.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri