WBC Normal Değerleri Nedir? WBC referans aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterse de genel olarak, bir mikrolitre (mcL) kanda yaklaşık 4 bin ila 10 bin mcL aralığında akyuvar hücresi bulunması normal kabul edilir.
Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Yenidoğanlarda: 9.000 ila 30.000 arasında, 2 yaşından küçük çocuklarda 6.200 ila 17.000 arasında, 2 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde 5.000 ila 10.000 arasında WBC değerleri normal kabul edilmektedir.
Beyaz küre ve trombosit yüksekliğinin en sık nedeni vücutta oluşan bir infeksiyon ve iltihap durumudur. Özellikle bakteri adını verdiğimiz mikroorganizmalarla oluşan infeksiyonlar (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) hem beyaz küreleri hem de trombosit dediğimiz pıhtılaşma hücreleri artırabilir.
WBC Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Mikrolitre başına 4 binden az bir lökosit sayısı mevcutsa, vücudun enfeksiyonla olması gerektiği gibi savaşamayacağı anlamına gelebilir. WBC düşüklüğü lökopeni olarak bilinir ve bazı hastalıklara işaret eder.
İlgili 25 soru bulundu
Beyaz kan hücresi sayısının bu değer aralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder. Örneğin, nezle ve grip gibi viral rahatsızlıkların yanı sıra lösemi gibi bazı kan hastalıklarının da habercisi olabilir.
Sağlıklı kişilerin kanlarında, 4 bin ila 10 bin mcL WBC ya da farklı bir deyişle lökosit bulunur. Yapılan kan testi sonuçlarında WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması, WBC yüksekliği olarak tanımlanabilir. Bu durum tıp dilinde lökositoz olarak tanımlanır.
Genellikle bakteri, mikrop ve parazitlere karakterize olarak meydana gelen bu virüsler, kan seviyesinde WBC seviyesinin artmasına sebep olabilir. WBC değerinin yükselmesine sebep olan farklı nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz; Hamilelik.
Kan tahlilleri sonuçlarında WBC olarak görülen beyaz küre yüksekliği akla ilk olarak vücutta bir enfeksiyon olduğunu getirmektedir. Halk arasında savaşçı hücre olarak bilinen akyuvarların sayısındaki yükseklik yani lökositoz kan sayımı tetkikinde saptanan bir laboratuvar bulgusudur.
Beyaz kan hücresi sayımı (WBC) , kanınızdaki beyaz kan hücresi sayısını ölçer. Beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Vücudunuzun enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olurlar.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
İdrarda lökosit sayısının 3 den fazla görülmesi böbrekler, üreter borucukları, idrar kesesi (mesane), prostat veya dış idrar yolunun herhangi bir yerinde bir infeksiyonun habercisidir. İdrarda anormal sayıda lökosit görülmesine lokositüri denilir ve idrar yolu infeksiyonu anlamına gelebilir.
Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir. Tanım olarak düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır. Kansızlığın en sık görülen şekli budur.
- Çinko ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, beyaz kan hücrelerini yükseltme konusunda önemlidir. - E vitamini açısından zengin olan ceviz yine beyaz kan hücrelerini arttırmak için tüketilebilir. - Çiğ veya pişmiş şekilde sarımsak yemek beyaz kan hücresi sayısını arttırabilir.
WBC seviyesi, tüm yaş gruplarında kan testi ile ölçülse de, beklenen normal değerl aralığı farklıdır. Yenidoğanlarda beyaz kan hücrelerinin seviyesi, mikrolitre başına 9 bin ile 30 bin aralığında olması beklenirken, çocuk ve yetişkinlerde bu oran 4 bin 5 yüz ile 11 bin aralığında olmalıdır.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır. Ancak gerekli durumlarda kemik iliği incelemesi de yapılabilir.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Ne gibi riskler yaratır?” sorusunun yanıtı da şöyledir: Bu yükseklik bir hastalık durumu değildir. Ancak otoimmün bozukluklar ve kanser gibi durumlara işaret edebilir. Bununla birlikte WBC değerinin yüksek olması yerleşen bir enfeksiyona yanıt olarak normal bir bulguyu temsil edebilir.
İdrarda lökosit yüksekliği, bazı kanser türlerine, kan hastalıklarına ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlemlenebilir veya idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu tıkanıklığı, böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu veya gebelik gibi durumlarda da gözlemlenebilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL'nin altında olması anemi olarak adlandırılır. Hematokrit değeri ortalama eritrosit hacmi (MCV) ile eritrosit sayısının (RBC) çarpılması ile hesaplanır. Erişkin bireylerde normal Hct değeri %35-45 arasındadır.
Vitamin eksikliği, aşırı alkol tüketimi ve genel olarak kötü beslenme de beyaz kan hücresi sayısını düşürebilir.
Beyaz kan oranını yükseltmek için E vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Ceviz E vitamini açısından zengindir ve beyaz kan seviyesi düşük olan kişilere önerilir.
Gen mutasyonuna bağlı olarak ortaya çıkan bazı sendromlar da gibi beyaz kan hücresi sayısını azaltır. Konjenital (doğumsal) hastalıkların bazıları kemik iliğinde lökositlerin gelişememesine neden olur. B12 ve folik asit başta olmak üzere vitaminler ve çinko gibi minerallerin eksikliği de lökopeni nedeni olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri