TDK'ya göre, maskülen kelimesinin anlamı, genel olarak erkeksi demektir. 'Erkeğe benzeyen, erkeği andıran' anlamlarını taşıyan bir sıfattır. Özellikle moda dünyasından bahsedilirken sıkça rastlamakta olduğumuz bu sözcük, genellikle kadınlar için kullanılmaktadır.
Maskulen, Fransızca kökenli "masculin" kelimesinden dilimize geçmiştir. Genel olarak erkek, erkeksi, erkek gibi, erkeği andıran, eril ve erkeğe benzeyen gibi anlamlara gelir. Fransızcaya da Latincede bulunan "masculinus" sözcüğünden geçmiştir. Maskulen, aynı zamanda feminen kelimesinin zıt anlamlısıdır.
Toplumsal yaşamda kadınlara atfedilen özelliklere feminen, erkeklere ait özelliklere maskülen yapı denir.
Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Kadınların erkek giyim tarzından esinlenerek oluşturdukları bir giyim tarzıdır. Bu tarzda, bol ve rahat kesimli parçalar, düz renkler ve maskülen aksesuarlar tercih edilir. Maskülen tarzda genellikle düz kesimli, sade ve minimalist kıyafetler tercih edilir.
Maskülen kelimesi erkeksi, eril gibi anlamlara gelen bir sıfattır. Maskülen erkek ise davranışlarından giyimine kadar tüm detaylarıyla erkeğe has özellikleri barındıran kişilere denmektedir. Maskülen erkekler ataerkil toplumlarda daha yaygındır.
Partnerini kısıtlayan davranışlar, manipüle etme, yok sayma, aşağılama, tutarsız davranma, söylemlerinin hep doğru olduğunu düşünme, sevgisini belli etmeme, sürekli suçlama, sizi beğenmeme, her konuda haklı çıkmaya çalışma ve aşırı derece kıskançlık toksik erkeklerin tutumları arasında yer alır.
Maskülen tarz; keskin ve sert hatlarıyla güçlü bir imaj yaratmak isteyen kadınların, erkek giysilerinin renk ve çizgilerle kendilerine büyük bir ustalıkla uyarlamasıyla oluşan bir stildir.
Feminen kelimesinin, zıt anlamı olarak kullanılmakta olan maskülen, herhangi bir kişinin erkeksi olduğunu anlatmaya yarar. Özellikle giyim ve tarz söz konusu olduğunda, sıklıkla kullanılır. Tarzı erkeğe yakın kadınlar için kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından maskülen kelimesi 'erkeksi' anlamı taşımaktadır. Herhangi bir kişi veya durum ile birlikte farklı unsurların erkeksi yanına anlatan bir yapılır. Cümle içerisinde bu şekilde rahatlıkla kullanılır.
Öncelikle erkeklerin genelinde aşk sevgi ilişkisinde maskülen kadının çok da tercih edilmediğini söyleyebilirim. Erkekler genelde daha rahat hakimiyet kurabileceği, ilişkiyi yönlendirebileceği kadar narin, bakımlı, zarif, feminen giyinen ve feminen davranan kadınlardan etkileniyorlar.
Hareketlerinde kadınsılık görünen erkekler için feminen kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir.
Modada maskülenlik ne demek diye düşünüyorsanız ve maskülen tarzın inceliklerini öğrenmek istiyorsanız hemen şimdi kombin önerilerimize göz atabilirsiniz. Maskülen, erkeksi anlamına geliyor. Maskülen moda akımı ise, güçlü ve sert çizgiler sunan giyim parçalarını kadınların kendi stiline uyarlaması olarak öne çıkıyor.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Feminen kelimesinin, zıt anlamı olarak kullanılmakta olan maskülen, herhangi bir kişinin erkeksi olduğunu anlatmaya yarar. Özellikle giyim ve tarz söz konusu olduğunda, sıklıkla kullanılır. Tarzı erkeğe yakın kadınlar için kullanılır.
Tekrar hatırlayalım: "Feminen enerji “olma” halidir, Maskülen enerji ise “yapma”. Sürekli olarak günlük yapılacaklar listemize bakarken, başkalarının taleplerini gerçekleştirmeye odaklanırken süper gücümüzü -yaratıcı feminen enerjimizi- unutuyoruz.
Androfobi, erkek düşmanlığına varabilecek boyutlara ulaşabilme potansiyeli taşımakla birlikte sosyal fobiler içinde tanımlanan psikolojik bir hastalıktır. Androfobi durumunda da erkeklerden nefret olabilmekle birlikte bu durum daha çok nefret eden kişinin korkması dolayısıyladır.
Bazı ilişkiler ise kişi için oldukça yıpratıcıdır. Kişiye zarar veren, çok fazla yıkıcı etkisi olan, kişinin kendini hiç iyi hissetmediği, buna rağmen de asla vazgeçemediği tabiri caizse kişiyi zehirleyen ilişkilere toksik ilişki adını veririz.
Sağlıksız ilişki, bir veya her iki partnerin de ihtiyaçlarını, duygularını ve sınırlarını yeterince karşılamadığı ve mutlu olmadığı bir ilişkidir. Sağlıksız ilişkiler, fiziksel, duygusal, psikolojik veya finansal olarak zarar verici olabilir ve birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir.
MASKÜLEN/FEMİNEN TOPLUM
Maskülen toplumlarda bireylerin motivasyonu rekabet ve başarı ile sağlanır. Bireyler genelde materyalistik başarılar üzerine odaklı, iddialı ve kendini kabul ettiren yapıdadırlar. Japonya, İtalya, Venezuela, İrlanda ve Meksika maskülen toplum yapısına sahip ülkelerdendir.
Feminen kelimesinin sözlük anlamı, kadınsı nitelikleri ifade etmekle birlikte genellikle erkekler için kullanılan bir terimdir. Kadına benzeyen, kadını andıran ve kadınsı anlamları içerir.
Androjen giyim tarzı, kadınların erkek kıyafeti kullanmasına denilir. Maskülen giyim tarzı yerine günümüzde daha sık tercih edilen giyim tarzlarından biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri