Bu konuda iş görüşmelerinde maaş beklentiniz sorulduğunda: İş görüşmesine gitmeden önce sektörde ne kadar ücret verildiğini araştırın. Ücret beklentiniz sorulduğunda maaş konusunda esnek olduğunuzu, kariyerinizde yükselmenizin alacağınız maaştan daha önemli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Önerim; bir iş görüşmesinde - özellikle de ilk aşamada - ne söyleyeceğinizi hazırlarken, maaş beklentiniz bunun bir parçası olmasın. Ne Yapmalısınız? Görüşme yaptığınız kişilere henüz aklınızda bir rakam olmadığını veya emin olmadığınızı söyleyin. Gerekirse bunu birkaç kez tekrarlayın.
Maaş beklentisi olarak, mevcut çalışılan işyerindeki kıdem durumuna göre, mevcut maaşın üzerine %25-30 eklenmiş bir maaş beklentisi büyük ölçüde işe yarayacaktır. Sirktlerin cogunda maaş gizliliği mevcut.Ayni işi yaptiğiniz ve iş yükü sizden daha hafif olan kişiler sizden daha fazla maaş alabiliyor.
Eğer maaş aralığından yüksek bir beklentin varsa elenirsin ve CV'nin üzerine “Maaş beklentisi yüksek” notu alınır.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Maaş Beklentisi
Potansiyel işvereniniz, başvurduğunuz pozisyon için istediğiniz maaşınızın çok yüksek veya düşük olduğunu düşünürse, bu pozisyona uygun olmadığınızı düşünebilir. Bu bilgileri eklemenin hiçbir faydası olmaz.
İş görüşmesi sırasında gerçekçi maaş beklentisi oluşturmak için işverenin bütçesi ve finansal gücü de göz önünde bulundurulmalıdır. Aday, maaş beklentisini ifade ederken işverenin ekonomik durumunu ve şirket bütçesini de göz önünde bulundurarak, gerçekçi ve kabul edilebilir bir miktar belirlemelidir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Herkes ne kadar maaş aldığını sorar. Kimse hangi dağlarda gençliğini yitirdiğini sormaz. kötülerden kötülerin şerrinden korusun amin.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
MESLEKİ BEKLENTİ
Beklenti kavramından farklı olarak mesleki beklenti kavramı ise; bireyin mesleğinde veya gelecekteki mesleğinde gösterebileceği performansı hakkındaki yargılarını içermektedir (Günçer, 1982: 244).
1 - Sizinle çalışmak istiyorum çünkü şirketiniz sektördeki en iyisi. 2 - Sizinle çalışmak istiyorum çünkü bu sektöre tutkuluyum ve şirketinizin bu konuda en iyisi olduğunu biliyorum. 3 - Sizinle çalışmak istiyorum çünkü uzman ekibinizden çok şey öğrenebileceğimi biliyorum.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
Mülakatlarda hobilerim hakkında tatmin edici cevaplar verebilmek için; çeşitli arkadaşlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi, spor salonuna gitmeyi, fotoğraf çekmeyi, resim yapmayı, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, araştırma yapmayı ve düzenli olarak sağlıklı yaşamı güçlendirmeyi seviyorum.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
O işe ne katacağınızı sorarlarsa, tamamen pozisyon hakkında konuşmaya ve bu pozisyonun gereksinimlerine ve ihtiyaçlarına neden ve nasıl uygun olduğunuza odaklanın. Bu mülakat sorusunun hangi varyasyonunu duyarsanız duyun, cevabınızda işle ilgili belirli beceri ve bilgilerden bahsetmeye hazır olun.
"ne kadarlık bir ücret artışı çalıştığınız şirketten ayrılmanız noktasında sizi düşündürür?" soruna cevap veren miktar/oran. globalde 10%-30% arası makul bir kabul.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Kariyer Hedefi Nedir? En basit tanımıyla kariyer hedefi kişinin çalışma hayatının ilerleyen dönemlerinde neler yapmak istediği ya da kendisini nerelerde gördüğüdür. Bireylerin kariyer hedefleri genellikle öznel nitelikli açıklamalardan meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri