Zehirsiz tarım tekniklerinden biri olan malçlama toprak ve bitki sağlığına fayda sağlayan; istenmeyen otları engelleyen bir uygulamadır. Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm malzemelere ”malç” adı verilir.
Bilindiği gibi malçlama, yetişme ortamı koşullarının yeterince elverişli olmadığı yer ve durumlarda uygun bir bitki örtüsü oluşturulmasını kolaylaştırmak amacıyla, erozyona açık yüzeylerin geçici bir süre için korunmasında yaygın olarak kullanılan bir örtüleme yöntemidir.
Toprağın üzerini örten her maddeye malç adı verilir. Toprak yüzeyinin ie ışık geçirmeyen bir madde ile örtülmesi işlemine de malçlama adı verilir. Bu yöntem; toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir madde ile kaplandığı için yabancı ot tohumlarının çimlenip toprak yüzeyine çıkmamasını sağlar.
Malç ve malçlama nedir ? fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem, vb) artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.
Arduvaz, shingle, çakıl, çakıl, taş kırıntıları ve diğer dekoratif agregalar genellikle yataklar arasında malç olarak kullanılır. Konteynerlerin yüzeyinde deniz kabukları, eskitme cam ve benzeri malzemeler kullanılabilir, ancak plastikten yapılmış herhangi bir malzeme kullanmamak en iyisidir.
İlgili 22 soru bulundu
Malçlamanın faydaları
Yüzeydeki buharlaşmayı azaltarak veya engelleyerek toprakta su tasarrufu sağlar. Toprağın çıplak kalmasını önleyerek yağmur, rüzgâr gibi etkenlere karşı erozyonu engeller. Doğrudan güneş ışığını azalttığı ve nem tuttuğu için biyolojik aktiviteyi teşvik eder. Toprağa organik madde ve besin katar.
Toprağın üzerini örtmekte kullanılan siyah naylon malç naylonu olarak adlandırılmaktadır. Malç toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen bir materyalle örtülmesidir.
Çilek ve Karpuz Malç Naylonun Faydaları Nedir? Malç naylonlarının ortaya çıkış sebebi, öncelikle toprakta yetişen ve fidelerle birlikte mahsule zarar veren yabani otların, istenmeyen bitkilerin çıkışının önüne geçmek için kullanılır.
Uzun yıllar aynı tarlada aynı veya benzer bitki türlerinin yetiştirilmesi sonucu, bitkisel üretimde ortaya çıkan verim ve kalite düşüklüğü Toprak Yorgunluğu olarak adlandırılır.
Malç naylonu toprağın üzerine serilir ve bitkilerin etrafına yerleştirilir. Böylece toprak nemini korur ve yabancı otların büyümesini engeller.
Pigmentli veya renksiz filmler kullanılabilir, bunların her biri belirli avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. Siyah filmler, yabani ot büyümesini önler, ancak toprağın yeteri kadar ısınmasına katkı sağlamaz; Açık filmler ışığı iletir ve toprağı ısıtır, ancak ot büyümesini teşvik eder.
Ürün sayfasında gördüğünüz fiyat bilgileri, satıcı tarafından belirlenmektedir. 70 cm Enli - 1500 Metre uzunlukta Siyah Malç Naylonu 1 Top ! NOT: Değerli müşterilerimiz ; Ürünü ambalajından çıkarırken, kullanacak oluğunuz kesici ve delici aletlerin ürüne zarar vermemesine özen gösterilmesi önemlidir.
Malç Naylonu - 10 Kg - 130 M - 130 CM Eninde - 4 Yıl Ömürlü
Malç nelerden yapılır? Tahılların sap ve samanı, ağaçların yaprakları, talaşı ve kabukları, öğütülmüş budama artıkları, kâğıt artıkları, taş ve çakıl taşları, farklı renklerde polietilen veya PVC gibi plastik örtüler ile agril benzeri örtüler malç materyali olarak kullanılabilmektedir.
Sera toprağının besin maddesi, su tutma kapasitesi yüksek ve drenaj olanaklarının iyi olması gerekir. Arazi % 0,3-1 meyilli olmalı, zemin çok iyi tesviye edilerek sıkıştırılmalıdır. Seracılıkta enerji giderlerinde en yüksek pay %60-65 ile ısıtmadır.
Dekara ortalama olarak 5.000 – 6.000 fide dikilir. Dikimde sette yüksekliği 20 cm, sette genişliği 60 cm, sette araları ise 40 cm olmalıdır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmalıdır.
Toksin teorisi: Toprakta yaşayan bitkiler tarafından verilen veya toprakta kalan bitki artıklarının mikroorganizmalar aracılığıyla parçalanması sonucu oluşan toksik maddeler, toprakta birikmekte, bu da yorgunluğa neden olmaktadır. Şeftali, bu konuda bilinen en duyarlı türdür.
Ekim nöbeti (münavebesi/rotasyonu); aynı tarla üzerinde farklı kültür bitkilerinin belirli zaman sırası halinde birbirini takip edecek şekilde yetiştirilmesidir.
Az yağışlı yerlerde toprak yarı hidrofobik kabuk oluşturarak suyun üstünden içine nüfuz etmeden akıp gitmesine neden olur ve toprağın su geçirme özelliği kaybolur. Su tutucu sayesinde toprak suyu bünyesine hapsederek toprak erozyonunu engeller.
Bülent Nazlı ise bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirtti. DHA'ya konuşan Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor. Bu yumurtalar kurtçukları oluşturuyor. Bu durum doğanın döngüsü ve sağlık açısından risk oluşturmaz" dedi.
Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. pH 6.5 dan az olmalıdır.
Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde yer alan bir videonun, tuzlu suya atıldığında çileklerin içinden çeşitli böcekler çıktığını gösterdiği iddia edildi. Bu gönderilerden yalnız biri, yaklaşık 6 bin kez beğenildi. Aynı iddia, çeşitli internet sitelerinde de konu edildi. Ancak iddia doğru değil.
Malçlama, toprağın üzerine doğal veya sentetik herhangi bir materyalin serilmesidir. Malçlama; Toprak sıcaklığını düzenlemek.. Toprak yüzeyinde olabilecek buharlaşmayı azaltmak.. Kök çevresinde bitki büyümesine uygun olacak şekilde muhafaza etmek..
3215 tl dir. İyi günler dileriz. Cevap: Merhaba, 1 kg da ortalama 8 metre çıkmaktadır .
Organik madde oranı yönünden zengin ve yüksek su tutma kapasitesine sahip toprak türüne “humuslu toprak” denir. Kara toprak olarak da bilinir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu kimyasal tuzların tümü humuslu toprakta bulunur. Bu nedenle hemen hemen her bitki için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri