Müstensih Nüshası: Elyazması eserler dünyâsında, nüsha çıkarma ya da istinsah işini yapan kişinin ortaya çıkardığı şey “müstensih nüshası”dır.
“Matbu” ifadesi, kelime olarak “basılmış kâğıt” anlamına gelir. Köken olarak “matbaa” kelimesinden gelen ve matbaada ya da yazıcıda basılmış evrakları tanımlamak için kullanılan “matbu” kelimesi, sigortacılık açısından da büyük önem taşır.
Nüsha kelimesi anlam olarak, yazılı olan bir eserin tıpkısı aynısı ve eşi olan anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre nüsha kelimesi, birbirinin aynısı olan yazılı şeyleri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Nüsha kelimesi aynı zamanda; benzeri olan, tıpkısı ve kopya anlamlarında da kullanılmaktadır.
Türkçe karşılığı en büyük örnek olan bu kelime birçok tasavvufi metinde insan-ı kamil sözcüğünün yerine kullanılır.
Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kâğıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
nüsha - Nişanyan Sözlük. Arapça nsχ kökünden gelen nusχa(t) نسخة “yazı yazma, (kitap, yazı) temize çekme, yazılı kopya” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen nusχā נֻסְחָא sözcüğünden alıntıdır.
Birbirinin tıpkısı olan yazılı şeylerin her biri.
Temel anlamı “bir şeyi kesmek ve içini açığa çıkarmak” olan “şerh” sözcüğü daha sonra ilk anlamını korumakla birlikte anlam genişlemesi ile “bir durumu açıklığa kavuşturmak, müşkil bir meseleyi açıklamak, kapalı ve gizli şeyleri ortaya çıkarmak” gibi farklı anlamlar kazanmıştır.
Müellif kelimesi anlam olarak, herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan kimselerin yazı yazmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre müellif kelimesi, herhangi bir edebi eseri ortaya koyan, yazar kimse olarak açıklanmaktadır.
Beylik söz DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herkesçe kullanılan, basmakalıp söz.
(Nasih. C.) Nasihat edenler, öğüt verenler.
Arapça nsχ kökünden gelen nusχat نسخة "bir belge veya kitabın kopyası, temize çekilmiş yazı" sözcüğünden alıntıdır.
nüsha / نسخه / نُسْخَه
(Çoğulu: Nüsah) Yazılı şey. Yazılı bir şeyden çıkarılan suret. Muska, duâlı kâğıt.
Arapça ṭbˁ kökünden gelen maṭbūˁ مطبوع “damgalanmış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ṭabaˁa طبع “damgaladı” fiilinin mafˁūl vezninde edilgen fiil sıfatıdır.
matbu / matbû / مطبوع
Tâbedilmiş, basılmış.
Matbu kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Matbu kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı maṭbūʿ şeklindedir.
Apis mellifica veya bal arısı, Apis cinsine bağlı bir arı türüdür. Dünya çapında 7-12 bal arısı türü arasında en yaygın olanıdır. Apis cins adı Latince "arı" anlamına gelir ve mellifera Latince "bal taşıyan" anlamına gelir ve türün bal üretimine atıfta bulunur.
Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir.
Mihaniki kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır.Mihaniki, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre mihaniki kelimesi ise şu anlama gelmektedir: - Düşünmeden, ölçülerek değil de yalnızca alışkanlığın verdiği kolaylıkla veya yalnız kasların hareketiyle yapılan (iş, hareket vb.)
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır.
Bir işe ortak olmak, katılmak anlamına gelen iştirak kelimesi, ceza hukukunda bir suçun işlenmesine birden çok şahsın katılmasını ifade etmektedir. Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında iş birliği yaparak birden fazla kişi tarafından işlenmesidir.
Şerh, bir ilim dalına ait önemli bir metni açıklamak amacıyla yazılan eserdir. Şerhlerde temel metnin muğlak ifadelerini açıklanır, eksiklikleri tamamlanır ve konu örneklerle anlaşılır hale getirilir. Hâşiye ise bir eserin satır aralarına ve sayfa kenarlarına ilave edilen açıklayıcı ve tamamlayıcı not demektir.
İmza sirküsü, bir şirketin ya da kurumun temsilcisinin imza atma yetkisi olduğuna dair kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı noter tarafından onaylanan resmi belgedir. Şirket adına görev yapan temsilcinin sorumluluk alanı ve yetki sınırları noter tarafından tasdiklenerek resmiyet kazanmış olur.
Tasnif herhangi bir nesne, durum veya olay örgüsünü sınıflandırma, bölümlendirme, sıralama ya da kategorize etme anlamında kullanılır. Bir karmaşanın önüne geçilmesi maksadıyla tasnifleme işi yapılır. Nesne, durum veya olaylar belirli düzene veya belirli bir sıralamaya sokulur.
İki nüsha demek aynı belgenin ıslak imzalı iki orjinali demektir. Yani fotokopi olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri