Matematik öğretmeni olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Matematik Öğretmenliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Ayrıca, Matematik - Bilgisayar ve Matematik Mühendisliği bölümü mezunu bireyler de pedagojik formasyon alarak bu mesleki unvana hak kazanmaktadır.
Matematik öğretmeni olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimleri kapsamında matematik öğretmenliği bölümü bitirmek gerekir. Aynı zamanda bilgisayar, matematik mühendisliği ve matematik bölümlerinden de mezun olarak, pedagojik formasyon almak suretiyle matematik öğretmeni olmak mümkün.
İlköğretim matematik öğretmeni unvanı alarak çalışmaya başlayabilirler. Aynı zamanda matematik öğretmenliği, matematik, matematik mühendisliği, matematik bilgisayar gibi lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler de pedagojik formasyon alarak ilköğretim matematik öğretmeni olarak çalışabilirler.
İyi bir üniversiteden mezun olanlar üniversitesinin etiketi ve matematik bölümü diplomasıyla işsiz kalmaz. Girilebilecek bir sürü sektör var ve matematik diploması istediğiniz sektörde başvurunuzun okunmasını sağlayabilir.
Evet fakat riskli durumda çünkü her an değişme ihtimali var. Örneğin önceden son sene formasyon dersleri alıp alabilirken şuan 2 yıl yüksek lisans yapmanız gerekiyor. Eğer tercihi bu sene verecekseniz ve öğretmen olmak istiyorsanız riske atmadan öğretmenliğe yönelmeniz daha iyi olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez: 'Formasyon kalktı, bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak.
(2) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1'deki ders programına göre yürütülür.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Matematik bölümü mezunları çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda veri tabanı yöneticisi, iş analisti, analiz ve raporlama uzmanı, muhasebeci, bilgi teknolojileri uzmanı ve web yazılım uzmanı olarak çalışma olanağına sahip olur.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Mezunlar, öğretmenlik, araştırma, finans, bilişim teknolojileri, veri analizi, danışmanlık ve yönetim gibi farklı alanlarda iş bulabilirler.Matematik mezunları, matematiksel teoremler ve yöntemler kullanarak problemleri çözmek konusunda uzmandırlar.
Bununla birlikte, belirlenen asgari ücretlere göre, 2023 yılı itibariyle atanmış bir matematik öğretmeninin brüt maaşı 25.000 TL, net maaşı ise vergi ve diğer kesintiler düştükten sonra yaklaşık 20.000 TL civarındadır.
Matematik Bölümü, mezunları Pedagojik Formasyon Programı Sertifikası alma hakkına sahip olan bölümlerden biridir.
Matematik bölümü mezunları iş olanakları konusunda oldukça şanslıdır. Her sektörde kendilerine iş bulma ihtimalleri yüksektir.
ÜNİ-VERi bilgilerine göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslek alanı Tıp Fakültesi mezunlarına ait. Fakat listenin ilk sıralarını Tıp'ın yanı sıra Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Odyoloji gibi sağlık bölümleri sahipleniyor.
İş bulamayan kimseye işsiz denir. Ekonomide genellikle 16 yaş ve üzeri kimseler işsiz grubuna dahil edilirler. Büyük Buhran esnasında Kanada'da yapılan bir protesto yürüyüşü.
Her yıl tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı ise 4 bin 500. Yani 4 bini aşkın işsiz tıp mezunu ile hekimlik gizli işsizliğin en yoğun olduğu meslek haline geldi.
Üniversite mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 27.1 ile sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlarda görüldü. Bunu yüzde 19.4 ile sanat bölümleri, yüzde 18.3 ile gazetecilik ve enformasyon bölümleri izledi.
* Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Sınavdan atanmaya yetecek puanı alan ancak formasyonu olmayan adayların atanması yapılır ve bir yıl içinde formasyon almalarına izin verilirdi.
2023-2024 eğitim ve öğretim bahar dönemine kadar lisans öğrenci haklarına sahip olarak öğrenimlerine devam edebilecektir. 14. Mezun Öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulamasına devam edilecek midir? Evet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri