Vücudun geniş bir bölümünde, organın bir kısmında veya bütününde doğuştan anormal gelişim sonucu morfolojik bir hasar olmasıdır.
Gebelikte Görülen Hastalıklar – Gebelik ve Doğumda Görülen Hastalıklar (Anemi,TTP,ITP,Von Willebrand Hastalığı, Gastrointestinal Reflü Hastalığı,Kolelithiasis , Apendisit) Gebelik dönemi anne adayının farklı bir yolculuğa çıkması anlamına gelir. Bunun dışında gebelikte görülen hastalıklar ile karşılaşılabilir.
"Prenatal toksikoloji", ilaçlar, kimyasal maddeler ve diğer toksik maddelerin, gebeliğin gelişmesi üzerine olumsuz etkilerini ifade etmektedir.
Perinatoloji tanım olarak; gebelik öncesi, gebelik sırası ve sonrasında hastaların risk değerlendirmesi, feto-maternal; yani fetüs-anne kaynaklı birçok hastalığın doğum öncesi tanısının konulması, tedavi-takip planlarının yapılması ve gerekirse invaziv girişimlerin uygulanması, riskli veya sorunlu gebeliklerde gebelik ...
Vücuda değişik yollarla alınması, depolanması ve gebelikte plasenta aracılığıyla fetüse ulaşması sonucu, fetüs üzerinde olumsuz sağlık sonuçlarına neden olabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Gebeliklerin %2-5'ini etkileyen preeklampsi hastalığı gebelik zehirlenmesi anne ve bebek ölümlerinin en önemli sebeplerinden biri olarak tanımlanıyor. Hastalığın ortaya çıktığı gebeliklerdeki bebeklerde, anne karnında gelişme geriliği olasılığının normal gebeliklere göre daha fazla olduğu belirtiliyor.
Saygı ve sevginin azalması, ilişki içerisinde değer görmemek ve anlaşılmadığını hissetmek, birbirine olan desteğin yok olması gibi durumlar toksik ilişki belirtileridir. Bu ilişki türünü yaşayan çiftlerin yaşam kalitesi ile duygusal sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Maternal bağlanma anne ve bebeğinin arasında doğum öncesinde oluşan ve hayat boyu devam eden bir bağlanmadır.
Perinatoloji, 'Maternal-Fetal Tıp' olarak da adlandırılır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığında bir üst ihtisas dalıdır. Gebeler ve onların doğmamış bebeklerinin tanı ve tedavisine odaklanır.
Plasentanın anneye ve yavruya ait iki bölümü vardır. Anneye ait olan bölüme plasenta maternalis denir.
Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) tanısı nasıl konur? Gebelik zehirlenmesi tanısında klinik olarak kan basıncı (tansiyon yüksekliği) ölçümlenir. Sistolik 140 mmHg ve /veya diastolik 90 mmHg ve üzeri ölçülen kan basıncı gözlenir.
Toksiklik, toksisite, zehirlilik veya ağılılık bir kimyasal maddenin veya belirli bir madde karışımının bir organizmaya zarar verme derecesidir.
Bir kimyasal maddenin toksisitesi doza bağlıdır. yollarından absorbe olması ve etki yerine belirli konsantrasyonda ulaşması gerekir (doz- cevap ilişkisi).
Perinatoloji ya da diğer adıyla maternal fetal tıp; riskli gebelik açısından risk faktörü taşıyan hamilelerin yakından takip edildiği, anne ve fetüs sağlığını değerlendirmek için ayrıntılı testlerin yapıldığı kadın hastalıkları ve doğum alanıdır.
Gebelikte, gebelik öncesi dönemin ihtiyacınının üzerine ekstra 300 kkal/gün (toplam 80,000 kkal) kadar enerji alımı gerektirmektedir ki bu da ortalama termde 10-12 kg.lık bir maternal ağırlık artışına denk gelir.
Çeşitli risk faktörleri bulunan ve gebelik düşünen anne adayları ile gebeliğinde çeşitli riskler tespit edilen, komplikasyon gelişen ya da çeşitli nedenlerle süreç hakkında endişeleri olan anne adayları da mutlaka perinatoloji uzmanlarına başvurmalıdır.
Pregestasyonel ve gestasyonel diyabetin maternal komplikasyonları; hipoglisemi, hipertansiyon, diyabetik nefropati progresyonu, diyabetik retinopati progresyonu, diyabetik ketoasidoz, artmış sezaryen oranları ve tromboembolik olaylar olarak sıralanabilir.
Gebelikte maternal fizyolojik değişiklikler, gebe bir kadının hamileliği esnasında vücudunda ve metabolizmasında meydana gelen embriyonun veya fetüsün gelişimi için gerekli olan normal adaptasyon mekanizmalarıdır.
Gebelik ile başladığı kabul edilen maternal bağlanma, doğumdan sonra devam eden ve annelik rolünün gelişimi üzerinde önemli etkisi olan bir bağlanma türüdür (Muller, 1996). Anne-bebek arasında maternal bağlanmanın varlığının hem anne hem de bebek açısından önem taşıdığı (Siddiqui ve diğerleri, 2000) kabul edilmektedir.
karnındaki bebekte (fetüste) oluşabilecek. anormalliklerin önlenmesi, tanısı ve tedavisi ile ilgilenen. kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalının bir yan. dal uzmanlığıdır.
Toksik ilişki, yaşamımızdaki farklı ilişki boyutlarında karşılaşabileceğimiz sağlıksız bir bağlantı türüdür. Hayatınızdaki bir ilişkinin kendinizi daha iyi hissettirmesi gerekirken mevcut ilişki içinde daha kötü hissediyorsanız bu toksik ilişkinin en temel göstergesidir.
Partnerini kısıtlayan davranışlar, manipüle etme, yok sayma, aşağılama, tutarsız davranma, söylemlerinin hep doğru olduğunu düşünme, sevgisini belli etmeme, sürekli suçlama, sizi beğenmeme, her konuda haklı çıkmaya çalışma ve aşırı derece kıskançlık toksik erkeklerin tutumları arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri