Trajedi Özellikleri Nelerdir? En ünlü bazı yazarları; Eski Yunan'da
Trajedide kahramanlar sıradan kişiler değillerdir. Kahramanlar çoğu zaman doğaüstü varlıklardır. Genellikle tragedya içerisinde erdem ve ahlaka çok önem verilmektedir. Trajedi yani diğer bir adı ile tragedya'nın belli başlı önemli temsilcileri bulunmaktadır.
Trajedi türünün ilk temsilcileri; Eski Yunan edebiyatı sanatçıları Aiskhylos, Sophokles, Euripides'tir.
Trajedi'nin Başlıca özellikleri:
Konusunu seçkin kimselerin hayatından ya da mitolojiden yani tanrılar arasındaki ilişkilerden seçer. Kahramanları tanrılar ya da soylu kimselerdir.
Fransız trajedisinin kurucusu olarak kabul edilen 6 Haziran 1606- ! Ekim 1684 tarihleri arasında yaşamış olan Pierre Corneille trajedi alanında ortaya çıkardığı eserleri ile bilinir.
İlgili 21 soru bulundu
Trajedi, yaşamın en acıklı yanlarını, komedi ise dram, gülünç ise hem acıklı hem de gülünç yönlerini ele alır. Trajedide kişiler soylu ve olağanüstü kişilerdir.
Trajedi, iki müspet değer arasında seçme zorunluluğu ile karşılaşmaktır. Dram ise biri müspet diğeri menfi olan iki değerin karşılaşması ve bu iki değerin çatışması, çarpışmasıdır.
Kaba sözlere yer verilmez ve kusursuz bir üslup kullanılır, Çirkin olaylar seyircinin gözü önünde gerçekleşmediği gibi farklı şekillerde sahneye aktarılır, Yer, zaman ve olay gibi üç birlik kuralına uyulur, Genel olarak oyun içerisinde koroya yer verilir.
Klasik trajediler genellikle beş perdelik oyunlardır. Eski Yunan'da başlayan bu eserler 3 veya 6 perdelik olurdu.
Ali Haydar Bey, Sergüzeşt-i Pervîz'in önsözünde trajedinin ilk örneğini vermiş olmakla iftihar ettiğini belirtir ve bu oyunu hakkında yapılan bütün eleştirilere rağmen İkinci Ersas adlı eserini trajedi türünün ikinci örneği olarak kaleme alır.
Trajedi veya tragedya sözcüğü Yunanca tragoidia'dan gelir.
Klasisizm'de tiyatroya büyük değer verilir. Özellikle trajedi ve komedi sıkı kurallarla ortaya konur.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz.
Kahramanlar toplumun her kesiminden seçilebilir. Kişiler tek yönlüdür, bütünüyle iyi ya da kötüdür. Dramda trajedi ve komedideki üç birlik kuralına uyulmaz. Kaba ve argo sözlere de yer verilebilir.
Trajedi (Tragedya): Antik ve klasik tanıma göre, yüceltilmiş sözlerle yazılan, bir kahramanın iyi bir durumdan kötü bir duruma düşmesiyle, duygusal arınmayı sağlayacak acıma ve korku duygularına yönelen tiyatro türü.
Trajedi, insanların yaşamlarında başlarına gelen çok kötü olayları, talihsizlikleri ve olumsuzlukları ve felaketleri; heyecan, acı ve korku duyguları ile birlikte sahne üstünde seyirciye anlatmayı hedefleyen bir edebiyat ve tiyatro türüdür.
Trajedinin genel özellikleri şunlardır:
Kaba sözlere yer verilmez. Eser baştan sona kadar ağırbaşlı, ciddi bir hava içinde geçer. Çirkin olaylar, seyircinin gözü önünde gerçekleştirilmez, sahne arkasında gerçekleştirilir. Bu olaylar haberciler tarafından sahnede aktarılır.
William Shakespeare (26 Nisan 1564 (vaftiz) – 23 Nisan 1616), İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Genellikle İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı olarak anılır.
Trajedi modern tiyatronun bir türüdür. Trajedi, izleyicide acıma ve korku duyguları uyandıran ve kişiyi kötü hislerden arındırmaya çalışan tiyatro türüdür. Konusunu seçkin kişilerin hayatından veya mitolojiden alır. Olayın kahramanları Soylu kişiler ya da tanrılardır.
Trajedi, potansiyel olarak yıkıcı bir sonucu olan bir olaydır. Tipik olarak bir kayıp, keder veya üzüntü duygusu ile karakterizedir. Bir trajedi, bir dizi talihsiz olayı tasvir eden bir oyun veya film gibi bir sanat eseri de olabilir. Trajedi, çok eski zamanlardan beri insan deneyiminin bir parçası olmuştur.
TRAJEDİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle tırajedi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı trajedi şeklinde olmalıdır.
TRAGEDYA KELİMESİNİN ANLAMI
Trajedi anlamına gelen bu kelime hatalı yazılır. Türkçe okunduğu gibi yazılan bir dildir ve yabancı kökenli kelimelerin yazımında bu kurala uyularak hata yapılır. Bu kelime genellikle tıragedya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tragedya şeklinde olmalıdır.
*Trajedi, "çok acıklı, yürekler acısı" anlamına gelmektedir. *Oyun türü olan trajedinin konusu da acıklı konulardır. *İzleyicilerde uyandırdığı acıma ve korku duyguları aracılığıyla ruhu tutkulardan temizlemeyi amaçlayan tiyatrolardır. *Trajedide olaylar, genellikle tarihten ve efsanelerden (mitolojiden) alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri