Herhangi bir yazılım veya donanım problemi bilgisayarınızın normal çalışmasını etkilerse ya da bilgisayarınızın beklenmedik bir şekilde yeniden başlatılmasına sebep olursa Mavi Ekran Hatası oluşacaktır. Aşağıdaki görselde görüldüğü üzere, bu durum BSOD (Blue Screen of Death: Mavi Ölüm Ekranı) olarak da adlandırılır.
Mavi ekran hatasının çözüme kavuşması için şu adımları takip etmeniz gerekir; Ana kartın Bios'unun güncellenmesi gerekir. Ekran kartı sürücüsünün en güncel halinin indirilmesi gerekir. Bu işlemlerden sonra sorun hala devam ediyorsa yazımsal hataların çözümü için uygulanan son yöntem ise, format atma yöntemidir.
Mavi ekran, ya da BSoD (Blue Screen of Death, Türkçe: Ölümün mavi ekranı) Microsoft Windows'un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenip ekrana getirdiği, üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranı.
"Microsoft'un verdiği mavi ekranlar, PC'niz düzgün bir biçimde çalışmaya devam edemeyecek bir hale geldiğinde karşınıza çıkar (yeniden başlatılana dek). Dolayısıyla bu hatalar, sisteminize zarar verebilecek bir durum varsa her şeyin durdurulduğunu, herhangi bir zarar görmeyeceğinizi gösterir."
Bilgisayarımıza takılı olan ram parçasından kaynaklanmaktadır. Yani bu demektir ki donanımsal bir sorundan dolayı ram arızasından dolayı bilgisayarımız mavi ekranda düşer ve donanım çakışması ile beraberinde yazılım çakışması meydana gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Mavi ekran hatası (BSOD) genellikle bilgisayarınız sistem ayarları hataları, arızalı donanım, yazılım veya donanım yazılımı sorunları, arızalı sürücü veya ağ hatası gibi kritik hatalar yaşadığında görüntülenir ve sonuç olarak artık güvenli bir biçimde çalışamaz.
"Mavi ekran hatası" kontrolünden sonra sorun bulunmaması, donanımlarınızın sağlıklı çalıştığı anlamına gelir.
Öncelikle sistem mavi ekran verdiğinde Windows, belleğin ufak bir dökümünü kaydediyor. Buna Minidump deniliyor, yani “ufak döküm”. Bu dosyalar DMP uzantısı ile C:\ Windows\Minidump klasörüne kaydediliyor.
garanti kapsamında tamiri yapılır.. sorun olmaz.
ekran kartı yüzünden mavi ekran hatası yaşamanız muhtemeldir. Ekran kartınız çok ısınıyorsa, fanı yavaş dönüyorsa, ekran kartı üzerindeki kondansatörlerde herhangi bir şişlik veya patlama varsa bunlar mavi ekran sebebi olabilir.
Tv ekran mavileşmesi veya morarması televizyon ledlerinin ömrünü doldurmasından dolayı kaynaklanır. Ömrü dolan ledlerin cipleri beyaz renkteki parlaklığını yitirerek mavileşir veya moararır. Kullanıcı Tv ekranını mavi şekilde izlemeye başlar.
Mavi ekran çıktığı zaman sistem kilitlenir ve otomatik olarak yeniden başlatma açık ise bilgisayar kendini yeniden başlatır. Bu yüzden mavi ekran verdirmeden önce tüm işlerinizi kaydedin. Mavi ekranı verdirmek için Ctrl tuşuna basılı tutarken Caps Lock tuşuna iki kez hızlıca basın.
Parçalardan biri veya birkaçı bozuk olabilir, tam oturmamış olabilir, uyumluluk sorunu olabilir, parçalar aralarında iletişim kurmada problem yaşıyor olabilir; sürücüler veya işletim sistemi sorunlu olabilir, sürücüler çakışıyor olabilir, hatalı ayar çekilmiş olabilir.
Muhtemelen ekran kartının ya da işlemcinin çok ısınmasından ve hatta dar boğaz olmasından bile kaynaklana bilir. Muhtemelen oyunda bir çatışma ya da bomba patlaması vb. durumlarda donma oluyordur. Yani grafiğin daha fazla kullanıldığı zamanlarda. Eğer öyleyse sorun ilk işlemci, sonra ekran kartıyla alakalıdır.
Bu Mavi Ekran hatası, bir cihaz sürücüsünün (hemen her zaman bir video kart sürücüsünün) bir şey beklerken (genellikle bir donanım işleminin gerçekleşmesini) takıldığını gösterir. Çoğunuz bu Mavi Ekran ile birlikte nv4_disp.sys kodunu görmüşsünüzdür.
PC Recovery Hatası Çözümü Windows yüklü bilgisayarınızı açarken, birdenbire Windows kurtarma ekranı hatası ile karşılaşıyorsanız, son zamanlarda yapılan bir donanım veya yazılım değişikliği, hasarlı sistem dosyaları, eksik veya bozuk Önyükleme Yapılandırma Verileri (BCD) gibi bir durumla karşı karşıyasınız.
Windows 11 Mavi Ekran Sorunu işletim sistemi sürümünü yükseltirken görmek alışılmadık bir durum değildir. Genellikle, hata uyumsuz bir uygulama veya güvenlik yazılımı nedeniyle oluşabilir. Ancak, mevcut kurulumda bozulma veya kurulum ortamındaki hasarlı dosyalar nedeniyle de olabilir.
Windows yardımı bulmak için birkaç farklı yol: Yardım arama: Uygulamalar, dosyalar ve ayarları bulmak için görev çubuğundaki arama kutusuna bir soru veya anahtar sözcükler yazın ve web'den yardım alın.
Mavi ekran özelliğini kapalı hale getirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız: Televizyonunuz dikey menü tipine sahipse: Kumandanızdan Menü tuşuna basınız. Ardından Sistem – Ayarlar - Daha fazla / Diğer Ayarlar menüsüne giriniz ve mavi ekran seçeneğini kapalı hale getiriniz.
PC siyah ekran sorunu veriyorsa, monitöre giden kabloların takılı olup olmadığını kontrol edin. Kablolar takılı gibi görünüyorsa el yordamıyla kabloları yuvalarına yerleştirmeye çalışın. Bazı kablolar temassızlıktan ötürü ekrana güç veremiyor olabilir. Özellikle güç kablosunu (siyah kablo) yuvasına oturtmaya çalışın.
Memory Management hatası windows 11 sürümünde karşılaşılabilen hata türlerinden biridir. Bilgisayarda birden fazla RAM varsa RAM uyumsuzluğu sebebiyle bilgisayar mavi ekran verebilir. Hata sürücü ve donanımlardan kaynaklı olabilir. Birden fazla nedenden dolayı bu hata alınabilir.
En basit yol telefonu yeniden başlatmaktır. Android telefonlarda, ses düğmesine üç tuş aynı anda basarak bunu yapabilirsiniz. İkinci yol telefonun fabrika ayarlarına dönmenizdir. Wipe Cache Partition işlem sürecini uygulayın: Yani güç düğmesiyle ses tuşuna aynı anda basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri