Bilimsel akademik dergi General Certificate of Secondary Education'da (GCSE) yayınlanan güncel bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 8 ila 10'unu oluşturduğu bilinen mavi gözlü insanlar aynı ortak atanın soyundan geliyor.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
Mavi göz: Bu renk yeni bir mutasyona dayanır. Yaklaşık beş bin yıllık bir genden kaynaklanır. İris melanin az içerdiğinden dolayı gözler mavidir. Bazı maviler çok parlak, hatta parlement mavisi kadar kontrastlı olabilirken bazılarıysa buğulu ve soluk olabilir.
Yeşil gözler tüm ırklarda doğal olarak bulunabilmesine rağmen, yeşil gözlü insanların yaklaşık %16'sı Germen ve Kelt kökenlidir. Ayrıca İrlanda ve İskoçya'daki insanların %86'sının şaşırtıcı bir şekilde yeşil gözleri vardır.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Fakat dünya üzerinde hiç kimse 10.000 yıl önce mavi göze sahip değildi. Dünyadaki herkes kahverengi gözlere sahipti. Sonrasında 6.000 ila 10.000 yıl önce, Karadeniz dolaylarında bir kişi, göz renginde ufak bir gen mutasyonu geçirdi. Bu mutasyon ile insan ırkında bilinen ilk mavi gözlü kişi oldu.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.
Yeşil göz rengi dünyada bulunan en nadir renktir ve dünya nüfusunun yaklaşık % 2'sinin yeşil renkli gözlere sahip olduğu tahmin edilmektedir. Yeşil göz en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da yaygın olarak bulunmaktadır.
Kahverengi gözlü insanlar, belirli hastalıklara karşı daha az savunmasızdır. Örneğin, kahverengi gözlü insanların açık renkli gözleri olan insanlara kıyasla yaşa bağlı makula dejenerasyonu geçirme ihtimalleri daha düşük görünmektedir.
Daha koyu renkler baskın olma eğilimindedir; bu yüzden kahverengi yeşil renge, yeşil de mavi renge göre daha baskın olma eğilimindedir. Bununla birlikte, kahverengi gözlü bir ebeveyn ile mavi gözlü bir ebeveyn senaryosu otomatik olarak kahverengi gözlü bir çocuk üretmez.
Mavi gözlü kişiler enerji dolu , durağanlığı sevmeyen , karar verme kabiliyeti güçlü , eli açık kişilerdir . Biraz hayalperesttirler bu nedenle gerçekleri görmekte zorlanırlar.Genellikle çevreleri tarafından çok sevilirler. Mavi gözlere sahip insanlar diğerlerine göre daha çekicidir .
Göz renginin çalışma şeklinden dolayı, genlerden biri kahverengi göz oluşturabilecekse mavi göze neden olan diğer gene baskın olması beklenir. Aslında bu durum, tam da eski modelde yeşil gözün başına gelen durumdur.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Genetik bir özellik olmasına rağmen göz renginin çocukluğun ilk dönemlerinde nasıl değişebildiği sorusu akla gelebilir. Bebekler doğduklarında sahip oldukları melanin miktarı çok az olduğu için gözleri genellikle gri-mavi renktedir. Bebekler doğduktan sonra ışık, melanosit hücrelerindeki melanin üretimini tetikler.
Nadir rastlanan bir göz rengi olduğundan da oldukça kıymetli olarak kabul ediliyor. Ancak mavi gözün aslında bir mutasyon sonucunda ortaya çıktığını biliyor musunuz? Aslında bir hastalık yani, çok da kıskanmamak lazım!
İLK MAVİ GÖZLÜ İNSAN AVRUPA'DA YAŞADI
Mavi göze sahip ilk insanın 10 bin yıl önce Avrupa'da yaşadığına ve tüm mavi gözlü insanların aynı mutasyona uğradığına inanılıyor. Bu gen mutasyonunda göz renkleri değişirken cilt tonunu belirleyen pigmenler aynı kalıyor.
Göz rengini ne belirler? Göz rengi, bir kişinin genlerindeki varyasyonlarla belirlenir. Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir.
Göz bebeği büyüklüğü değiştiğinde, irisdeki pigmentler sıkışır veya dağılır ve bu da göz rengini biraz değiştirebilir. Bazı yoğun yaşanan duygular da hem göz bebeğinin boyutunu hem de irisin rengini değiştirebilir. Bu yüzden bazı insanlar kızdıklarında veya sevdiklerinde gözlerinin renginin değiştiğini söylüyorlar.
Tüm mavi gözlü insanların ortak bir ataları olabilir
Göz rengi, gözün irisindeki tek bir pigment türünün (melanin olarak adlandırılır) miktarına bağlıdır. OCA2 geninin yanındaki gende bulunan bu genetik anahtar, iriste melanin üretimini “sınırlayarak" gözleri etkin bir biçimde maviye dönüştürür.
Bazı insanlar yaşlandıkça veya çevresel faktörlere maruz kaldıkça göz renklerinde hafif değişiklikler fark edebilirler. Özellikle bebeklerde göz rengi doğduklarında belirgin olmayabilir ve zamanla daha netleşebilir.
Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına geliyor. Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde oluyor, yani heterokromi durumu ortaya çıkıyor.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Cinsiyet belirlenmesi erkekten gelen X veya Y kromozomuna göre olmaktadır. Her gen allel adı verilen anne ve babadan birer tane gelen 2 parçadan oluşur. 2 farklı tip allel geni olan erkeklerden 3 farklı tip X ve Y geni içeren sperm oluşur.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaların sonucuyla genetik aktarımda hangi özellikleri hangi ebeveynimizden aldığımız ortaya çıkmaktadır. Herkesin bildiği temel biyoloji bilgilerine göre cinsiyet babadan geçmektedir. Baba XY, anne XX'tir. Anneden X geleceği için babadan ne gelirse cinsiyet de ona göre belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri