İstanbulkart'ta birden fazla farklı kart modeli mevcut. Kişiye özel kartlar arasında; İndirimli İstanbulkart, Ücretsiz kart, Mavi Kart, Sosyal Destek Kartları, Personel (PDKS) kartı, Dijital İstanbulkart var.
MAVİ Kart (Abonman)
Aylık yüklemenin yanında normal dolum yapılarak da kullanılabilen kişisel karttır.
“İstanbulkart artık sana özel” mottosuyla hareket eden İBB, anonim kartları da kişiye özel kılacak. Bu sayede vatandaşın bakiyesini güvence altına alan İBB, aynı zamanda vatandaşı birçok kampanyadan faydalandıracak.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Seçme ve seçilme hakkı yoktur: Mavi kart sahibi olan kişiler, Türkiye'de seçme ve seçilme hakkına sahip değildirler. Bu, kişilerin siyasi haklarını kısıtlar. Türk vatandaşlığı kazanmaz: Mavi kart sahibi olan kişiler, Türk vatandaşlığı kazanmazlar.
Mavi karta sahip olmanın en büyük avantajı Türk vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklara mavi kartlılarında sahip olmasıdır. Mavi karta sahip olan kişiler Türkiye'de kamu görevleri dışında her işte, hiçbir izne gerek olmadan çalışabilirler.
Türk Vatandaşlığından çıkan kişilere mavi kart düzenlenir. Mavi kart ile birlikte Bakanlıkça kimlik numarası verilecek ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde ilgili kişi tarafından bu kimlik numarası kullanılabilecektir.
Bu süre doksan günü geçmemektedir. Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
AB Mavi Kart sahipleri sadece 33 ay sonra ya da B1 sertifikasına sahipseler sadece 21 ay sonra süresiz oturum izni alabilirler. Bu konuda daha fazla bilgi için "Süresiz Oturum İzni" bölümümüze bakabilirsiniz.
İstanbulkart kişiselleştirme nasıl nereden yapılır? İstanbulkart'ı kişiselleştirmek için www.kisisellestir.istanbul adresindeki form doldurulabilecek. İstanbulkart Mobil uygulamasının ana sayfasından 'kart ekle' alanındaki yönlendirmeler takip edilerek de kişiselleştirme işlemi yapılabilecek.
Kişiye özel verilen kartlar, sadece sahibi tarafından kullanılabiliyor. Başkasına ait kart kullanımı tespit edildiğinde ise iptal ve para cezası uygulanıyor. Son denetimlerde 8 bin usulsüz kullanım tespit edildi. Usulsüz kartlar iptal edilirken, kullanıcılarla ilgili de işlem yapıldı.
Mavi Kart: Herhangi bir indirimli ve ücretsiz kartı almaya hakkı olmayan müşterilerimizin aylık belirli bir ücret karşılığında ulaşım araçlarında sınırlı kullanımını ya da istenilen miktarda ücret yükleyerek tam tarife üzerinden yolculuk yapabilecekleri kart çeşididir.
istanbul veya www.kisisellestirme.istanbulkart. istanbul adreslerinden gerekli bilgiler doldurularak kartlar kişiselleştirilebilir. İstanbulkart mobil uygulamasından ya da 153'ü arayarak da İstanbulkart kişiselleştirme işlemini yapabilirsiniz.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenerek verilir. Bu Kart, 21/02/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
Sözleşme aylığı ve mavi kart sahipleri Ülkemizin 22 ülkeyle yapmış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerine göre Türk veya yabancı ülke vatandaşı olmanıza bakmaksızın emeklilik ve hastalık yönüyle eşit işlem yapılmak zorundadır.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır. Herhangi bir belge veya izne gerek olmadan istedikleri yerde ikamet edebilirler.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Evet, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür. Türk Vatandaşlığından Çıkma İzni İle Ayrılan Mavi Kartlıların Miras Hakkı Devam Eder Mi?
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Mavi Kart Sahipleri ÖTV' siz Araç Getirebilirmi? En çok merak edilen konu budur. Normal şartlar altında getiremez ve kullanamazlar. Ancak bazı şartlar yerine getirilirse mavi kart sahipleri ÖTV siz MA plaka olarak adlandırılan araçları satın alabilir yada yabancı ülkeden getirdikleri araçları MA plakaya çevirebilir.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler (mavi kartlılar), seçimlerde oy kullanamazlar. (5901 Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28 Md.) Seçimlerde oy kullanabilmek için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak gerekmektedir.
Tam mavi kart (aylık) 1177 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 212 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 732 TL.
Tam mavi kart (aylık) 777 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 140 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 483 TL.
Mavi kart, Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış, ancak çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından feragat etmiş kişilere verilen resmi bir belgedir. Bu belge, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca, söz konusu kişilerin altsoylarına sağlanan haklardan yararlanabileceklerini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri