Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Mavi kart, Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış, ancak çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından feragat etmiş kişilere verilen resmi bir belgedir. Bu belge, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca, söz konusu kişilerin altsoylarına sağlanan haklardan yararlanabileceklerini göstermektedir.
Sosyal mavi kart, Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen bir tür geçici oturma iznidir. Sosyal mavi kart sahibi olan kişiler, Türkiye'de 5 yıl süreyle ikamet edebilir, çalışabilir ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilirler.
Mavi karta sahip olmanın en büyük avantajı Türk vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklara mavi kartlılarında sahip olmasıdır. Mavi karta sahip olan kişiler Türkiye'de kamu görevleri dışında her işte, hiçbir izne gerek olmadan çalışabilirler.
Evet, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür. Türk Vatandaşlığından Çıkma İzni İle Ayrılan Mavi Kartlıların Miras Hakkı Devam Eder Mi?
İlgili 18 soru bulundu
Ancak, Türkiye'de bir işyeri açmak suretiyle veya daimî temsilci bulundurarak kazanç elde eden mavi kart uygulamasına tabi vatandaşlarımızın bir takvim yılı içinde altı aydan fazla süreyle Türkiye'de oturmaları halinde ise tam mükellef olarak vergilendirilecekleri tabiidir.
Mavi Kart Sahipleri ÖTV' siz Araç Getirebilirmi? En çok merak edilen konu budur. Normal şartlar altında getiremez ve kullanamazlar. Ancak bazı şartlar yerine getirilirse mavi kart sahipleri ÖTV siz MA plaka olarak adlandırılan araçları satın alabilir yada yabancı ülkeden getirdikleri araçları MA plakaya çevirebilir.
SAKINCALARI: Kuponlu ya da Akbilli Mavi Kart, sadece İETT'ye ait otobüs, tünel (Karaköy-Tünel) ve tramvaylarda (Beyoğlu Tramvayı) geçerli. Diğer ulaşım araçlarından (deniz, metro, tren) yararlanmak için ayrıca kontör yükletmek gerekiyor. Mavi kartta, bir defada aylık ücreti toptan ödemek gerekiyor.
Söz konusu kütüğe yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk Vatandaşlığını kaybeden kişiler kaydedilir. Bu kişilere vatandaşlık numarasına benzer bir numara verilir ve T.C. Kimlik numarası istenilen yerlerde bu kimlik numarası kullanılır.
Evet, mavi kart verilen bu kişiler sosyal güvenlik hakkından aynen Türk vatandaşları gibi faydalanabilirler.
Özetle; mavi kartlılara seçme ve seçilme hakkı, vergisiz araç ithal etme hakkı, ev eşyası ithal etme hakkı, memuriyete girme hakkı dışında, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklar tanınmıştır. Mavi kart uygulaması olması için çıkma izni ile vatandaşlığın kaybedilmiş olması gerekmektedir.
2- Mavi Kart nedir? Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir.
Mavi kartlı hak sahipleri, sigortalı anne veya babası üzerinden yetim aylığı alabilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Mavi Kart Abonman Aylık mavi kart abonman 180 basım veriliyor 602 TL veriyoruz önceki aydan kalan basım hakkı bir dahaki aya aktarılmıyor.
Başvurabiliyorlar ise kredinin kullanılabilmesinin şartları nelerdir? Türkiye'de yerleşik olan ve ülkemizdeki mesleki görev ve/veya ticari faaliyetlerinden düzenli gelir elde eden yabancı uyruklu ya da mavi kart sahibi müşteriler bireysel ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilirler.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenerek verilir. Bu Kart, 21/02/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
MAVİ Kart (Abonman)
Aylık yüklemenin yanında normal dolum yapılarak da kullanılabilen kişisel karttır.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Mavi Kart: Herhangi bir indirimli ve ücretsiz kartı almaya hakkı olmayan müşterilerimizin aylık belirli bir ücret karşılığında ulaşım araçlarında sınırlı kullanımını ya da istenilen miktarda ücret yükleyerek tam tarife üzerinden yolculuk yapabilecekleri kart çeşididir.
Bu yükleme ve alışveriş imkanı, BELBİM'e ait Mavi Kart, İndirimli Kart gibi tüm kartlar için geçerli. Uygulamadan 18 milyonun üzerindeki İstanbulkart kullanıcısı yararlanabilecek.
Zincir Marketler: A101, BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK Marketler'de İstanbulkart ile ödeme ve yükleme yapılabiliyor, İstanbulkart satın alınabiliyor.
Bazı kurum personellerine, aylık 100 biniş hakkı veren ödeme kartıdır. Kurumsal mavi kart sahibi olabilmek için, ilk olarak mavi kart edinilmelidir. Kullanıcılar mavi kartlarını kurumlarında ücretsiz karta dönüştürmeli ve her ay kartlarına 100 biniş hakkı kurumlarınca tanınmalıdır.
Bu süre doksan günü geçmemektedir. Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
MAVİ KART; Mavi kart sistemi bayrağı ne olursa olsun gemi ve su araçlarının atıkları ile atık kabul tesislerince alınan atıkların, çevre mevzuatı gereğince manyetik bir kart vasıtası ile elektronik takibidir. İlk başta Muğla Ve Antalya'da pilot bölge olarak başlayan uygulama artık tüm kıyılarımızı kapsamaktadır.
Anonim İstanbulkart yüzde 92 artışla 13 liradan 25 liraya, öğrenci, öğretmen ve 60 yaşını dolduranların toplu ulaşımda kullandığı İndirimli Kart ile Ücretsiz Kart ve Mavi Kart yüzde 75 zamla 20 liradan 35 liraya çıkarılmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri