Yukarıda belirttiğimiz gibi kamu işçilerine Kanun gereği ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 4 ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir. Memurların da , kamuda çalışanlar arasında adaletin sağlanması adına aynı miktar yani 4 adet ilave tediye almaları gerekir.
2023 Temmuz zamlarından sonra en düşük memur emekli maaşının 9 bin 800, en düşük emekli ikramiyesinin ise 25 yıl çalışmış biri için, 280 bin lira civarında olduğunu hatırlatan Dr. Sadettin Orhan, Türkiye'de ortalama ikramiyenin 300 bin ile 400 bin lira arasında değiştiğini aktardı.
Buna göre, memurlara verilen toplu sözleşme ikramiyesinde 750 gösterge oranı 250'ye düşerken, 3 ayda bir verilen ikramiye bundan sonra aylık ödenecek. Aylık ödeme tutarı ise 127 TL oldu.
Memurlar 30 yıldan fazla çalışsalar bile en fazla 30 yıllık hizmetleri için ikramiye alabiliyorlardı. Fakat Anayasa Mahkemesi 2014 yılında 5434 sayılı Kanunun ilgili hükmünü iptal etti. Böylece memurun hizmet süresi kaç yıl ise, tamamı için ikramiye almasının önü açıldı.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunun 28. Maddesinde memurun ikramiye hakkı bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kamu işçilerine, taşerondan kadroya geçirilenler dahil, 6772 Kanun kapsamında yılda 2 kez yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı her yıl 4 kez (13 günlük ücret tutarı) ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir. İlave tediye ödemeleri her yılın Ocak ve Aralık ayları ile Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde yapılmaktadır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
Memurluktan istifa edilmesi halinde memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz, memurlara emekli ikramiyesi ödemesi için mutlaka emeklilik statüsünde bir aylık bağlanması koşulu bulunmaktadır.
“7 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4226 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilere (taşeron işçiliğinden kadroya geçenler dahil) Kurban Bayramı öncesinde 16 Temmuz Cuma günü 13 günlük ücretleri tutarında yılın üçüncü ilave tediyesi (ikramiye) ödenecektir.
Örneğin, çalışanlara yılda bir maaş ikramiye verilmesi ya da bir satış müdürünün yaptığı ciro ve şirketin yıllık toplam gelirine oranla yapılan bir hesaba dayanan ikramiye ödemesi bunun ücret olma mahiyetini değiştirmemektedir. Dolayısı ile temel ücretin üzerine eklenerek vergiye tabi tutulur.
10 yıllık çalıyan 153 bin 714 TL alacak
SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
MEMUR EMEKLİLERİ VE MEMURLAR
Memur ve memur emeklileri de SSK ve BAĞ-KUR emeklileri gibi yılda 2 kez zam alıyor. Ocak ve temmuz aylarında alınan bu zamlar toplu sözleşme ile belirleniyor.
25 yıl hizmeti olanlara % 75'i, 25 yıldan az olanlara her tam yıl için % 1 eksiği, fazla olanlara da her tam yıl için % 1 fazlası esas alınmaktadır. Emeklilik ikramiyesine ilişkin hesaplama sistemi ve esasları 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinde belirlenmiştir.
Örnek olarak; 25 yıl çalışan bir memurun maaşı brüt 1000TL olarak düşünüldüğünde, 1000x25= 25.000TL tutarında emekli ikramiyesi alacaktır.
Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL'ye çıkartıldı.
OCAKTA MEMUR MAAŞ ZAMMI NE OLACAK? Yılsonu enflasyonunun yüzde 62 çıkması halinde ocak ayında memur maaşlarına yüzde 46.73 oranında zam yapılacak. Bu durumda aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 22.017 liradan 32.306 liraya, bekâr en düşük memur maaşı ise 20.377 liradan 29.899 liraya çıkacak.
2022'de emekli olan kamu görevlilerine 3600 ek gösterge düzenlemesinden gelen yaklaşık 93 bin lira ikramiye farkı ödenecek. 3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak'ta hayata geçecek.
Emekli ikramiyesi, istifa etmeden önceki çalıştığı süreye göre hesaplanır. Örneğin, 15 yıl çalışıp emeklilik için gerekli sürenin geri kalanını kendi cebinden kesenek ödeyerek tamamlayan bir memurun emekli ikramiyesi 15 yıl üzerinden hesaplanarak kendisine ödenir.
BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE ÖDENİR? Ödemenin yapılacağı tarihte Kurumumuzdan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.
20 yıl çalışmak ve yaşı doldurmak zorunda olan memur, en az 10 yılını bir fiil memur olarak çalışırsa, kalan 10 yıl primlerini kendi cebinden ödeyerek emekli olabilir.
Madde 48 - Belediye zabıta memurları, belediye memurlarına tanınan zam, avans, ikramiye, çocuk zammı, doğum yardımı, ilâç bedeli, tedavi gideri gibi mali ve sosyal haklardan aynen yararlanırlar.
Kadro konusundaki talebe olumsuz yanıt veren, Kamu İşveren Kurulu, sendika üyeliği için gerekeni yapacağını bildirmişti. Alınan bu mahkeme kararıyla birlikte, hükümetin yapacağı düzenlemeden önce 4/B'liler sendikalı olma hakkına kavuşmuş oldu.
Personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde ihdas edilmiş bir memur kadrosuna sahip olduğu, ancak aynı zamanda sözleşme ile çalıştırıldığı bir sözleşmeli personel alt istihdam biçimidir.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeme yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri