Televizyon, telefon, bilgisayar gibi dijital cihazlar, floresan lambalar ve parlak ışıklar yapay güneş ışığı yani mavi ışık yayıyor. Sağlıklı bir cilt için sadece güneş ışınlarından değil, mavi ışığın da etkilerinden korunmak gerekiyor. Ancak mavi ışığın cilt üzerindeki olumsuz etkisi yeterince bilinmiyor.
Teknolojik cihazlarda bulunan ışık, mavi ışığın kötü türüdür. Bu ışığın enerji düzeyi çok yüksektir. Ekrandaki dalga boyunun uzun olmaması sonucunda yayılan mavi ışık özellikle telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazların karşısında fazla vakit geçiren insanlara ciddi boyutta zararlar vermektedir.
Bir miktar mavi ışığa maruz kalmanın sağlık için gerekli olduğu iyi şekilde belgelenmiştir. Araştırmalar, yüksek enerjili görünür ışığın uyanıklığı artırdığını, hafızaya ve bilişsel işleve yardımcı olduğunu ve ruh halini iyileştirdiğini göstermiştir.
Mavi ışık dalga boyları her yerdedir ve yapısı itibariyle bizi çevreler. Diğer yandan gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni de güneşten gelen mavi ışıklardır. Bu durumda dalga boyları hava molekülleri ile çarpışır, bu da mavi ışığın dağılmasına ve gökyüzünü mavi olarak işlememize neden olur.
Mavi ışığın iyi ve kötü olmak üzere iki türü vardır. Bilgisayardan, telefondan, tabletten ve televizyon gibi cihazlardan alınan mavi ışık zararlı iken güneşten aldığımız mavi ışık ise belirli miktarda alındığı zaman faydalıdır. Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor. Bireylerin mavi ışık kullanılan buzdolabı seçmeleri durumunda, meyve ve sebzeler uzun süre taze kalıyor.
Mavi ışıktan korunmak için alınacak önlemler şunlardır: Güneş koruyucu kullanılmalıdır. Geniş spektrumlu (etkili) olarak sunulan güneş kremleri mavi ışığa karşı yeterince koruma sağlayamaz. Bir güneşten koruyucu kremin mavi/görünür ışığa karşı koruma sağlayabilmesi için ciltte “görünür” olması gerekir.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Bilimsel çalışmalara göre mavi ışık vücut hormonlarını dengeleyerek biyolojik ritmimizi düzene sokuyor. Gündüz aldığımız mavi ışık melatonin salınımını bastırarak uyuma/uyanma durumumuzu ayarlayarak faydalı oluyor.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Güneş yanığına aşırı maruz kalmak ve UV ışınlarının aksine, mavi ışık ciltte değişiklik gösteren herhangi bir etkiye neden olmaz. Diğer çevresel etkilere ek olarak, cilt yaşlanmasına neden olan oksidatif ve hücresel hasara yol açabilecek görünmez bir saldırgandır.
Mavi Işık Göz Hasarından Kaçının
LCD, LED ve diğer tüm TV çeşitleri, özellikle geceleri sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen mavi ışık yayıyorlar. Araştırma firması Nielsen'e göre ABD'de ortalama bir yetişkin günde 4,5 saatten fazla canlı TV izlerken, TV'mizden aldığımız mavi ışık miktarı oldukça yüksek.
Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Ancak geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini ciddi şekilde bozuyor. Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalmış gelişme çağındaki çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" diyerek önemli bilgiler verdi.
Mavi ışığın gözlere ve uyku düzenine verdiği zararı uzun zamandır biliyoruz, ancak uzmanlar ışığın cilde de zarar verebileceğini belirtiyor. Mavi ışık, cilt yaşlanması, hücresel yenilenmeyi engelleme, ince çizgi ve koyu lekelerin çıkmasına sebep olabiliyor.
Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır.
Mavi ışık, görülebilir ışık spektrumunda frekansı en yüksek ışıklardan biridir ve frekansının bu denli yüksek olması taşıdığı enerjinin de yüksek olması anlamına geliyor. Gözümün oldukça hassas fotoreseptörlere, sinir hücrelerine sahip. Bu hücre ve reseptörler yoğun mavi ışığa maruz kaldığı zaman yorulabiliyorlar.
LED terapisi tedavisi sırasında kullanılan ışıklar cildin farklı ihtiyaçlarını karşılar. Sarı ışık daha çok kan dolaşımının hızını artırır. Hassas yapıya sahip ciltler için mavi ışık tercih edilir. Önemli bir yere sahip olan kırmızı ışık işse cilt için yenileyici özelliğe sahip kollajen üretimini tetikler.
Gözlüklerinizde mavi ışık filtreleyen mercek olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, ambulans üzerindeki ışıklar gibi yanıp sönen mavi ışık kaynaklarına bakın. Mavi ışığın yanıp söndüğünü göremiyorsanız, gözlükte mavi ışık merceği etkili demektir.
Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı (Makula Dejenerasyonu) gibi göz hastalıkları riskini minimize eder.
Windows 10 Gece Işığı, ekranınızın geceleri daha sıcak renkler kullanmasını sağlayan bir mavi ışık filtresidir. Bu, daha iyi uyuyabilmeniz için göz yorulmasını azaltmaya yardımcı olur.
Ekran ışığının zararları arasında, cilt lekeleri ve çeşitli cilt problemleri de bulunmaktadır. Özellikle melatonin hormonunun düzenli salgılanmasını engellemesi nedeniyle; cildin daha solgun görünmesine ve cilt yüzeyinde küçük kırışıklıklar oluşmasına neden olmaktadır.
Mavi ışık baş ağrısı yapar mı? Evet. Mavi ışık göz kanseri gibi ciddi hastalıkların yanı sıra baş, omuz ağrısı, stres ve uykusuzluk gibi kısa vadeli sorunlara da yol açabilir.
Bu özelliği Android telefonunuzda veya tabletinizde bulmak için, Ayarlar> Ekran'a gidin . Gece Işığı veya Mavi Işık filtresi için bir seçenek arayın. Bulursanız, filtreyi açmak için üzerine dokunun. Bazı Android cihazlarda iPhone'da olduğu gibi kısa yollarla ışık ayarı ve gün batımı ayarlarını yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri