"Mavi ışığın gücü, insanın göz siniri tarafından algılanıp melatonin sağlayan merkezi negatif yönde uyarır ve uyku bir anda açılır.
Mavi; yapılan araştırmalar da göstermiştir ki en rahatlatıcı renklerin başında geliyor. Rengin su, deniz ve gökyüzü ile olan ilişkisi doğanın bize verdiği rahatlatıcı hissi hatırlatıyor ve sakin huzurlu bir uyku yaşamamızı sağlıyor.
Akşam güneşi daha sıcak bir tonda ışıklar verir, mavi ışıklar azalmış aksine kırmızı ışıklar artmıştır. Kırmızı ışıklar sakinleşmenize yardımcı olur ve sizi yaklaşan uyku aşamasına hazırlar.
Bir miktar mavi ışığa maruz kalmanın sağlık için gerekli olduğu iyi şekilde belgelenmiştir. Araştırmalar, yüksek enerjili görünür ışığın uyanıklığı artırdığını, hafızaya ve bilişsel işleve yardımcı olduğunu ve ruh halini iyileştirdiğini göstermiştir.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle yatak odanızda sarı, turuncu, kırmızı gibi en sıcak tonların kullanılmaması tavsiye edilir. Bu sıcak tonların tümü enerjiyi ve saldırganlığı temsil eder. Bu nedenle dikkat ederseniz kırmızı, turuncu ve sarı tonların hakim olduğu bir bekleme, dinlenme odası vb. alanlara rastlamazsınız.
Sakinleştirici Renkler
Yeşil ve mavi gibi soğuk renkler kişide sakinleştirici bir etki yaratabilir. Bilhassa lila, nane ve bebek mavisi gibi renkler daha çok rahatlatıcıdır. Bej, beyaz ve gri gibi nötr grubundaki renkler de sakinleştiricidir.
Mavi ışık, Televizyon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi tüm ışık veren, ekranı olan elektronik cihazlarda bulunuyor. Fırat, şunları söyledi: "Mavi ışığın gücü, insanın göz siniri tarafından algılanıp melatonin sağlayan merkezi negatif yönde uyarır ve uyku bir anda açılır.
Güneş yanığına aşırı maruz kalmak ve UV ışınlarının aksine, mavi ışık ciltte değişiklik gösteren herhangi bir etkiye neden olmaz. Diğer çevresel etkilere ek olarak, cilt yaşlanmasına neden olan oksidatif ve hücresel hasara yol açabilecek görünmez bir saldırgandır.
Herhangi bir refraksiyon kusuru olmayan kişilerde koruyucu özelliğinden faydalanmak için kullanabilir.
Gece mavi ışığa maruz kalındığı zaman, yetişkinler gibi çocuklarında uykuları bozulacaktır. Güzel uyuyamayan hiç bir çocuk istediği kadar yoğun çalışsın, gündüz aldığı bilgileri beynine kalıcı olarak yerleştiremeyecektir.
Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor. Bireylerin mavi ışık kullanılan buzdolabı seçmeleri durumunda, meyve ve sebzeler uzun süre taze kalıyor.
Renk sıcaklığını doğru seçin
Yatak odasında 2700K ya da 3000K renk sıcaklığına sahip ampuller kullanın. Bunlar daha çok sarı ışık ya da sıcak renk diye satılırlar. Dinlendirici bir etkiye sahiptirler ve yatak odaları için uygundur.
Mavi renk enerjisi, genellikle dinginlik, sakinklik ve huzur ile ilişkilendirilir. Bu renk özellikle stresli ve yoğun enerjiye sahip bir insanı bile sakinleştirici etki yaratır. Fiziksel sağlık üzerindeki etkilerine baktığımızda, özellikle tansiyon hastaları için rahatlatıcı ve iyileştirici bir etkisi olduğunu görürüz.
Mavi Rengin Anlamı
Mavi renk yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, güveni ve bilgeliği simgeler. Dekorasyon yaparken mavi ve mavinin tonlarının kullanılmasının kişinin verimliliğini ve performansını artırması ile ilgili olumlu etkileri bulunur.
Mavi Işığın Zararları
Ekran ışığı olarak da bilinen bu ışığın göze ve vücuda zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur.
Bilimsel çalışmalara göre mavi ışık vücut hormonlarını dengeleyerek biyolojik ritmimizi düzene sokuyor. Gündüz aldığımız mavi ışık melatonin salınımını bastırarak uyuma/uyanma durumumuzu ayarlayarak faydalı oluyor.
Uyku düzenini tersine çeviren ve insan doğasını alt üst eden mavi ışık, yorgunluk ve huzursuzluk sorunlarına yol açar. Gözleri çok etkileyen mavi ışık, göz kuruluğuna yol açar. Doğrudan retinaya etki eden mavi ışık aynı zamanda ilerde ciddi göz problemlerine de yol açabilir.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
Mavi ışık; ton farklılıklarına, lekelere, çizgilere ve cildin daha erken yaşlanmasına neden olabilir.
Sonuç olarak, korkuyu temsil eden renkler olarak siyah ve kırmızı gösterilebilir.
Siyah; genelde iç karartıcı bir renk olarak tabir edilir. Kötü anıları, korkuları, mutsuzluğu simgeler. Bu yüzden giyiminde sürekli siyah tercih eden insanlar, mutsuz insanlar olarak bilinir. Bunun yanı sıra siyah gücün göstergesi olarak da bilinir.
Dürtüsellik aniden yapılan istenmeyen sonuçlara neden olan riskli olarak adlandırılan bir takım davranışlardır. Planlanmayan davranışlardır. Çalışmanın sonunda anksiyete düzeyleri yüksek olan bireylerin daha çok siyah rengi tercih ettiklerini belirledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri