Araucana Tavuğu ve Kökenleri Araucana tavuğunun yumurtası ve kökenlerinin Güney Amerika'ya dayandığı bilinmektedir. Bu tavuk ırkının tarihte ilk olarak 1600'lü yıllarda ve Şili'de görülüğü ve bilindiği düşünülmektedir. Mavi yumurtalar Araucana tavuğu tarafından Şili'de üretilmektedir.
Ancak, bazı araştırmalar mavi yumurtaların normal yumurtalara göre daha fazla omega-3 yağ asidi ve antioksidan içerdiğini göstermiştir. Ayrıca, mavi yumurtaların içerdikleri pigmente bağlı olarak normal yumurtalardan daha yüksek seviyede protein, A vitamini ve kalsiyum içerebilirler.
Mavi yumurtalar, özellikle Güney Amerika ve Asya kökenli bazı tavuk ırklarında yaygındır. Bunlar arasında Ameraucana, Araucana, Mapuche ve Dongxiang gibi ırklar bulunur. Mavi yumurtalar, normal beyaz veya kahverengi yumurtalara benzer şekilde besleyici ve lezzetlidir.
Dolayısı ile beslenme değeri açısından hepsi birbirine eşit. Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
İlgili 32 soru bulundu
50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
Mavi yumurtalar Araucana tavuğu tarafından Şili'de üretilmektedir. Araucana tavuğu adını o dönemlerde Şili'de bulunan yerlilerden (Mapuche yerlileri olduğu düşünülmektedir) almıştır. Araucana tavuğunun yumurtaları ülkemizde mavi ve yeşilin tonlarında görülmektedir.
Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan mavi yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, "Doğal ortamda elde edilen mavi yumurtanın başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
Ameraucana ve araucanas cinsi tavuklar doğal yaşam alanlarında organik beslenerek yeteri kadar biliveredin pigmenti üretebiliyor ve ancak bu şartlarda mavi yumurta yapabildikleri biliniyor. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal sağlıklı beslenen bir tavuğun habercisi olabilir" dedi.
Yumurtası Neden Mavi? Araucanas yeşil yumurtacı yıllık 250 yumurta vermektedir. Bakım şartlarına ve ırkın özelliklerine göre bu rakamlarda değişkenlik olabilmektedir. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, mavi yumurta faydalarının diğer yumurta çeşitlerinden çok da farklı olmadığı gerçeğini ortaya seriyor. Kolesterol barındırmadığı öne sürülen mavi yumurtaların besin değerleri diğer yumurtalarla hemen hemen aynıdır.
Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika'da yer alan Şili'de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu koda sahip olan yumurta, en sağlıklı olan yumurta çeşidi. Fiyatı da bu yüzden diğerlerine kıyasla daha yüksek.
Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor. Yeşil yumurtanın adet fiyatı ise 15 ila 25 TL arasında değişmektedir.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
Bu kirler normal su ile yıkamayla çıkmaz. Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur.
Mavi yumurtaların rengi, tavuğun genetik özelliklerine ve yumurtanın kabuğunda bulunan pigmentlere bağlıdır. Besin değerleri ve lezzet açısından normal beyaz veya kahverengi yumurtalarla benzerlik gösterirler.
Mavi yeşil yumurta faydaları arasında kemik ve dişleri koruması da yer alır. İçerdiği kalsiyum değeri ile kemiklerin sağlıklı bir biçimde gelişimini sağlar, diş ve diş eti hastalıklarını önler. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için mavi yeşil yumurta tüketimi tavsiye edilir.
Cevap oldukça basittir, yumurtanın rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Örneğin, Beyaz Ligorin tavuğu beyaz kabuklu yumurtlarken, Plymouth Rocks ve Nick Brown tavukları kahverengi yumurta yumurtlar. Araucana ve Ameraucana gibi bazı tavuk türleri mavi veya mavi-yeşil bile yumurtalar bırakabilir.
Öter ardıç kuşu çalılık ya da ağaçlara, duvarları çamurla kaplı kase şeklinde yuva yapar ve dört ila beş adet koyu benekli mavi yumurta yumurtlar.
Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Yağ ve kolesterol oranı normal yumurtalara göre çok daha düşük olan mavi yeşil siyah yumurtalarda kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklememiş oluyor.
Yumurta sarısı güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Yumurta sarısı önemli miktarda protein, demir, çinko, fosfor, A, D, E, B6 ve B12 vitaminleri, folik asit, pantotenik asit, tiamin ve riboflavin içerir.
Günümüzde pek çok kişinin ilgisini çekerek merak konusu olmasına rağmen; daha çabuk stres altında kalmaları nedeniyle Saso, Star Gomes ve Ataks ırkları çift sarılı yumurta tavuğu olarak bilinmektedir ve bu ırkların tavuk sürülerinden %20-25 oranında çift sarılı yumurta alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri