Bu yüzgeçler hem sırtta, hem anal yüzgecin arkasında bulunur. Vücudun üst tarafı koyu mavi veya siyah, yanlar gümüşi beyaz, karın yüzgeci arasında sarkık iki et parçası bulunur.
Bu olağanüstü fiyatların nedeni ise elbette mavi yüzgeçli orkinosun en nadir bulunan ton balığı türü olmasıdır. 41 mavi yüzgeçli orkinos 2008 yılında müzayedede satılırken, 2009 yılında aynı müzayedede sadece 3 adet bu türden balık satıldı. Yani giderek tuna balığı azalmaktadır.
Japonya'da yeni yılda gerçekleştirilen geleneksel balık mezatında mavi yüzgeçli bir orkinos 11 milyon liraya alıcı buldu. Balığın kilosu 39 bin liraya denk geldi.
Tokyo'nun en büyük balık pazarında gerçekleştirilen balık mezadında görücüye çıkan mavi yüzgeçli dev orkinos, görenleri kendine hayran bıraktı. Balık, mezat sonucunda 145 bin dolara yani yaklaşık 2 milyon Türk Lirası'na yeni sahibine satıldı.
Türkiye'de 6 adet büyük ölçekli orkinos çiftliği olup bunların çoğu İzmir, birkaç tanesi ise Antalya civarındadır.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'de orkinos en fazla mayıs ve haziran aylarında avlanmaktadır. Çevre şartlarına göre geçmiş yıllarda nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Türkiye'nin güney bölgesi açıklarında 20-120 mil mesafelerde (özellikle Antalya açıkları 40-60 mil) avlanmaktadır.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Örneğin Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
i) Orkinos avcılığında, orkinos aramak amacıyla uçak veya helikopter kullanımı yasaktır. j) 10 kilogramın altındaki orkinos balıklarının avlanması, gemide tutulması, aktarılması, karaya çıkarılması, nakledilmesi, depolanması ve satışı yasaktır."
Ege Denizi'nde nadiren orkinos balığıyla karşılaştıklarını belirten balıkçılar, 110 kilo ağırlığında, 2 metre 20 santimetre boyundaki balığı satışa çıkardı. Orkinos, bir lokantaya bin 500 TL'ye satıldı.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.
Orkinos balığı, insan sağlığı için önemli besin maddeleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu besin maddeleri sayesinde, orkinos balığı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini arttırır, kalp sağlığını destekler.
Orkinos balığı Omega 3 yönünden oldukça zengindir. İçerdiği selenyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller sayesinde faydalıdır. Bu minerallerin yanı sıra A, E ve B grubu vitaminler (B3, B6, B12) açısından da sağlık dostudur.
SİNOP'ta 80 kilo ağırlığındaki orkinos, 5 bin TL'ye satıldı.
Mete, “Orkinos balığı, Japonların meşhur yemeği suşinin de ham maddesidir.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Orkinos türlerinin 40 ile 50 yıl kadar yaşayabildiği biliniyor. Bazı türler subtropik, tropik suları tercih etse de genellikle çok sıcak sularda değil de daha çok ılıman sularda yaşarlar. Göçmen bir balık türü olduğu için zaman zaman farklı coğrafyalarda gezseler de genellikle derin sularda yaşarlar.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
ton balıkları sudan çıkar çıkmaz ölürler. hatta durdukları an suyun altında bile ölebilirler. çünkü ton balıkları sadece Hareket ederken.
FDA'nın en son yayınlanan rehberine göre uzak durulması gereken, yüksek civa içerdiği belirtilen balıklar: Köpek balığı, Kılıç balığı, Kral uskumru, Büyük gözlü orkinos, Körfez çoban balığı, Marlin balığıdır. Suşi gibi çiğ balıkların tüketiminden kaçınmalı, midye gibi deniz kabuklularını tüketmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri