Yukarıdaki tablonun son kolonunda bulunan maksimum değerler incelendiğinde en yüksek getiri ihtimali olan yatırım seçeneği emlak olarak görülmektedir. Yatırım iştahı yüksek ve kazanç beklentisi de yüksek bir kişinin emlak yatırımı yapması daha doğru olacaktır. Bu yaklaşıma maximax ismi de verilmektedir.
Risk altında karar verme durumu ise, kararın olası bütün sonuçlarının karar verici tarafından bilinmesini ve her bir sonucun ortaya çıkma olasılıklarına karar alıcının sahip olmasını gerektirmektedir (Clemen, 1996). Risk ortamında alternatiflerin ne gibi sonuçlar doğuracağı önceden bilinememektedir.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Beklenen Değer (EV): her karar ilişkin ödeme değeri, olası duruma ilişkin olasılık ile çarpılarak tespit edilir. En iyi karar beklenen değeri en yüksek olan seçenektir. Beklenen Fırsat Kaybı (EOL); her karara ilişkin beklenen pismanlık değeridir.
Pişmanlık ölçütü, öncelikle kazançların pişmanlıklara dönüştürülmesini ve pişmanlık matrisi oluşturulmasını öngörmektedir. Pişmanlıklar, belirli bir doğa durumunun gerçekleşmesi durumunda verilebilecek en iyi karar ile diğer karar seçeneklerinin doğuracağı sonuçlar arasındaki farkların alınması ile elde edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Pişmanlık matrisi, getiri matrisinin her sütununun en büyük değeri, bulunduğu sütundaki her elemandan çıkarıldıktan sonra her satırın en büyüğü bulunur ve bu en büyüklerden en küçüğü seçilerek oluşturulur.
Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Karar Biliminin bir alt dalını oluşturan ve farklı yaklaşımları bünyesinde barındıran bir yöntemler bütünüdür. ÇKKV, karar sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin süreç sonunda elde edeceği faydayı enbüyükleyecek şekilde analiz etme sürecine dayanır.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Gordon Tekniği sorunla veya konuyla ilgili belirsiz bir takım fikirleri, düşünceleri ve sözleri benimseyen bir grubun veya topluluğun özgür bir ortamda başkalarının fikirlerini, düşüncelerini ve sözlerini eleştirmeden, olumsuz beyanlar vermeden; yeni, sağlıklı, yapıcı fikir ve görüşlerin üretilmesi çalışmasıdır.
Şeytanın avukatı, olabilecek en kötü ihtimali düşünüp değerlendirenler için kullanılan bir tanımlama. (Örnek: "Bir an için Şeytanın avukatlığını yapalım").
TOPSIS yönteminde, pozitif ideal çözüme en kısa mesafedeki ve negatif ideal çözüme en uzak mesafedeki karar seçeneğinin belirlenmesi hedeflenir. Pozitif ideal çözüm, maliyet ölçütünü minimum yapan ve fayda ölçütünü maksimum yapan çözümdür.
İyimserlik ölçütü yaklaşımında, karar verici hangi karar alternatifini seçerse seçsin, strateji matrisinin satırlarında yer alan her karar alternatifinin en yüksek kazanç (ya da en düşük maliyet) değerini elde edeceğini düşünür.
Bölme(Splitting): Bir düğümü iki veya daha fazla alt düğüme bölme işlemi. Karar Düğümü (Decision Node): Daha fazla alt düğüme ayrılan bir alt düğüm. Yaprak (Leaf/Terminal Node): Bölünmeyen düğümler.
Rasyonel karar verme modeli klasik bir perspektifle ekonomik ve rasyonel insanın varlığı kabulüne dayanarak; bireylerin (karar vericilerin) olabilecek tüm seçenekleri sonuçlarıyla birlikte bilerek, bu bilinçle hareket ettiği ve optimal kararlar verdiği varsayımını öne sürmektedir (Tural, 1988: 502).
Sınırlı karar verme, alıcının satın alma kararı için nihai bir seçim yapmadan önce modelleri ve markaları karşılaştırdığı, orta düzeyde zaman ve çaba gerektiren ürünleri satın alırken kullanılan bir alıcı karar verme yöntemidir.
Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz. Bu karar size mi ait, yoksa bir başkasının yönlendirmesi ya da isteği doğrultusunda mı alıyorsunuz?
Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca'dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural, yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.
VIKOR Yöntemi
Çok kriterli karmaşık sistemlerin optimizasyonunda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde uzlaşık sıralama listesine veya uzlaşık çözüme karar verilir. VIKOR yöntemi ile araştırmalarda birbirleri ile çelişen kriterler arasında seçim veya sıralama yapmak daha kolay olur (Yıldırım ve Önder, 2015: 117-122).
Özet Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) karar verme problemlerinde yaygın olarak kullanılan çok kriterli karar verme yöntemidir.
PROMETHEE yöntemi alternatiflerin seçilen kriterler vasıtasıyla tercih fonksiyonlarına dayanarak ikili karĢılaĢtırmalar yapılmak suretiyle değerlendirildiği bir ÇKKV yöntemidir. Bu değerlendirme, alternatiflerin kriterler bazındaki üstünlük durumlarını birleĢtirme yöntemi ile gerçekleĢtirmektedir.
Karar vermeyi etkileyen faktörler, bireysel, yapısal ve çevresel faktörlerdir. Yapısal faktörler kapsamında organizasyonların, hiyerarşik yapıları, formelleşme dereceleri, otorite, işbölümü, uzmanlaşma, merkezcilik, yetki devri, katılımcılık ve eşgüdüm gibi unsurlar yer almaktadır.
Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler.
Genel Karar Verme Modeli: Bu mo- dele göre sosyal hizmet uzmanları, karşılaştıkları ikilemlere yönelik ka- rar verme sürecinde çeşitli aşama- lardan geçer. Bu aşamalara “Genel Karar Verme Modeli” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri