Tohumluluğun safiyetinin % 90, çimlenme kabiliyetinin % 70 den az olmaması istenmektedir. Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır.
Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır. Ekimi tamamlayıp doğru bir yerde, doğru bir sulama şekliyle maydanoz yetiştirmeye başladığınızda yaklaşık 3-4 hafta içinde saksınızın üzerinden minik maydanozlarınızı görebilirsiniz.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Maydanoz, güneşli veya yarı gölge alanları sever. Bunun yanında toprak seçimi de önemlidir, maydanoz hafif nemli ve humuslu toprağı sever.
Maydanoz Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksıyı daha derin seçerseniz, maydanozlar gelişmek için kendine daha fazla yer bulur. Maydanozları her hasat ettiğinizde, toprağı az miktarda nemlendirin. Böylece toprak daha verimli bir hale gelir. Saksının içinde yabani otlar da yetişebilir.
Maydanoz tohumunu 0,5-1 cm derinliğine gömmek yeterlidir. Maydanoz tohumları arasında 1-2 santim olursa daha iyi olur. Maydanoz tohumunu hızlı çimlendirme tekniği suda bekletmektir. Eğer Maydanoz tohumunu ekmeden 1 gün önce ıslak peçete veya 1 bardak suda bekletirseniz tohumlar daha hızlı çimlenir.
Maydanoz, gevşek ve besin değeri açısından zengin topraklarda çok daha kolay yetiştiğinden bu şekilde bir toprak seçmeniz önemli. Torf ve humuslu toprakları alıp karıştırarak hem gevşek, hafif ve rahatça hava alan hem de besin değeri yüksek topraklar elde edebilirsiniz.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama, Maydanoz Çok Su İster mi? Maydanoz, üretim dönemi boyunca toprak ve hava nemine duyarlı bir sebzedir. Maydanozun çimlenme ve gelişme sürecinde toprakta yeterli miktarda nem olması önemlidir.
Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür. Olgunluk, hasat ve depolama Çeşide ve mevsime bağlı olarak tohum ekiminden 60-70 gün sonra bitkiler hasat olgunluğuna gelirler.
Maydanoz, 20 derece ve üzeri nemli ortamları seven bir bitkidir. Bu yüzden, ilkbahar ve yaz aylarında balkonda ve diğer zamanlardaysa iç mekanda, sabah güneşini görecek bir yere yerleştirebilirsiniz.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir.
Maydanoz fidelerinizin dikimi için toprak uygunsa mümkünse fide dikimi için uygun serin ve rüzgarsız havaları seçin.Maydanoz fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve ...
Maydanoz demetleri –1 ve 0°C'de %90-95 nemde 3-4 hafta muhafaza edilebilirler. Maydanozda verim genelde demet olarak belirlenir. Bir yıl boyunca yapılan üretimde m2'den toplam80-100 demet, dekardan da 70-90 bin demet maydanoz alınabilmektedir.
Roka tohumunun yaklaşık çimlenme süresi 6 ila 8 gün arasında değişiklik gösterir. Roka tohumları çimlenmeye başladığı zaman şeffaf olan naylonu kaldırmak ve güneşten korumak gerekir. Bu tohumlar 4-5 cm geldiğinde başka bir saksıya aktarılabilir.
Bahar aylarında havanın ısınmasıyla ekilmeye başlanan Frenk maydanozu, saksıda yetiştireceği zaman şubat ayında dikilmelidir. Dikiminden bir veya bir buçuk ay sonra büyüyen Frenk maydanozu mayıs ve haziran ayında toplanır.
Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir. Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Çiğ tüketmek bebeğinizin için zor olabilir o nedenle öncelikle sebze yemekleri veya köftelerin içinde ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Maydanoz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri