Mayi Tuz, Kırıkkale Delice bölgesinde, yer altında bulunan kaya tuzunun, yer yüzüne sıvı formda çıkmış halidir.
Mayi Tuz, tuzluluğunu yer altındaki kaya tuzlarından alan ve yeryüzüne çıkan doğal sıvı tuzun rafine edilmeden sadece güneşte kurutularak kristalleştirilmesi ile üretilir. Üretimi sırasında herhangi bir kimyasal madde eklenmeden %100 doğal ve saf hali ile sofralarınıza ulaştırılır.
Hiçbir kimyasal ve katkı maddesi içermeyen Mayi Tuz, doğal şartlarda kurutulup en doğal hali ile sofralara gelen kaliteli bir tuzdur. Mayi Tuz, içerdiği yüksek oranda kalsiyum sayesinde gerek kas ve iskelet sisteminin gerekse Mayi Tuz ile üretilen ürünlerin korunması bakımından son derece etkilidir.
Canan Karatay, sofra tuzu yerine kristal kaya tuzu kullanmamız gerektiğini belirtiyor ve ekliyor... 🧂 "Kristal kaya tuzu böbreğin çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Türkiye, kristal kaya tuzunun cennetidir.
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir. En saf tuz olarak tanıtılan bir tuzdur ancak aradaki fark, tuzun sadece sodyum ve klorür değil, daha birçok mineral element içermesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Mayi Tuz içerdiği elementler ile diğer tuzlardan ayrılan %100 doğal kaynak tuzudur. Lityum, vanadyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve daha birçok element bakımından zengin olan Mayi Tuz, sadece iyot içeren rafine tuzlara göre adeta bir şifa deposudur. Lityum kas ve kemik sağlığı için son derece önemlidir.
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
Karatay, asırlar boyunca kaya tuzunun tüketildiğini, yiyecekleri saklamak için de yine kaya tuzunun tercih edildiğini söylüyor. Yapılan araştırmalarında gösterdiği gibi kristal kaya tuzu, temiz içeriği ve yüksek mineralli yapısı sayesinde vücudumuzun ihtiyacını karşılamada en doğru seçenek olarak görülüyor.
Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir. Tiroitte bulunan nodüller iyota aç olur ve dışarıdan aldıkları fazla iyotu hormona çevirerek aşırı çalışmaya (hipertiroidi) yol açabilirler. Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Mayi Tuz, Kırıkkale'nin Delice bölgesinde bulunan doğal kaynak suyundan, %100 doğal kaynak tuzu üretimi yapan bir tuz markasıdır. Rafine işlem uygulanmadan yapılan üretimi ile içerisinde sağlığa zararlı herhangi bir kimyasal madde bulundurmaz.
Mayi Tuz %28,4 tuzluluk oranına sahip kaynak suyunun güneşle kurutulmasıyla oluşuyor. Sıvı kaynak tuzu ise, Mayi Tuz'un direkt kaynağı olan mineralden zengin suyudur. Yani bir çeşit sole tuzdur.
Mikroplastik Bulundurmaz:
Dünyada mikroplastik içermeyen tek tuz çeşidi doğal kaynak tuzlarıdır ve sınırlı sayıda doğal kaynak tuzlası bulunur. Bu tuzlalardan birisi ülkemizde Kırıkkale / Delice bölgesinde bulunan ve Mayi Tuz'un üretildiği doğal kaynak tuzlasıdır.
*%100 doğal *rafine edilmemiştir. *katkısızdır. Doğal kaynak tuzunun iri tanelerinden oluşur.Değirmen ile öğütülerek, sofrada servis aşamasında, turşu, zeytin ve salça yapımında kullanılabilir.
Özellikle Trendyol'da rakiplerinin önüne geçen Mayi Tuz, genellikle çok satanlarda yer alan 2 kg öğütülmüş tuzu ile çok sevilmektedir. Bunların yanı sıra Mayi Tuz, Metro, Macrocenter, Rossmann, Getir, Migros gibi ulusal zincir marketler ve pek çok farklı şehirde yerel zincir marketlerde satılmaktadır.
Kristal bir kaya tuzu olan Billur Himalaya tuzu astım hastaları için faydalıdır.
Son yıllarda kaya tuzunun hipertansiyona yol açmadığı ve tuz kısıtlaması yapılan hipertansiyon hastaları tarafından tüketilebileceği yönünde yorumlar yapılmaktadır. Bilindiği gibi, aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.
Kırıkkale Delice bölgesinde yer altından sıvı halde çıkan kaynak tuzu, bölgenin kırmızı toprak minerallerini de bünyesine aldığı için mineral değerleri yüksektir. Tüm bu özelliklerine bakacak olursak en kaliteli tuz, Kırıkkale Delice'nin doğal kaynak tuzudur. En kaliteli tuz nerenin?
Bitmez ve tükenmez tuz kaynağı olan denizler dünyamızın en büyük tuz rezervlerini oluşturmaktadır. Denizlerdeki tuzluluk derecesi, tatlı su alıp almadıklarına, coğrafik durumlarına ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Yeraltında az veya çok derinlerden katı halde elde edilen tuz kaya tuzu olarak tanımlanır.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır. Ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Yarım çay bardağı üzüm sirkesi içine 1 tatlı kaşığı tuz atın. 5-10 dakika kadar bekleyin. Sirke yeni açılmış gazlı içecekler gibi aşağıdan yukarı doğru köpürmeye başlıyor ve bir süre sonra bulanıklaşıyorsa o tuz doğal değildir.
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
TANSİYONU YÜKSELTEN ŞEKERDİR TUZ DEĞİLDİR Kaya tuzunun önemine değinen Karatay, "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Asırlardan beri insanların kullandığı kristal kaya tuzu sağlıklıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Fabrikalarda endüstrinin kullanımı için yapılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketimini yetişkinler için 5 gramın altında tutmayı önermektedir. Ancak birçok kişi bu öneriyi aşarak daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri