Sol el ve sağ el kullanılarak çalınan bendire “mazhar” ismi de verilir. Bendir Klasik Türk Müziği, özellikle de Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde kullanılan, Fas ile Cezayir ülkelerine özgü olan vurmalı bir çalgıdır.
Dinî Mûsikide Def.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Vurmalı sazlar ailesine ait bendir, çalınması kolay gibi görünse de iyi bir müzik kulağına sahip olmak, en önemli kriterdir. Aynı zamanda ritim duygusunun ön planda olduğu bendir, parmakların çok iyi kullanılmasıyla çalınabilir.
İlgili 16 soru bulundu
1)Enstrümanı çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirim? Daha önce herhangi bir müzik eğitimi almadıysanız derslere düzenli gelinir ve yeteri kadar pratik yapılırsa 3 ile 6 ayın sonunda notayla birlikte enstrüman çalınabilir.Bundan sonraki süreçte ise ileri teknik bilgiler ve egzersizlerle eğitime devam edilir.
Bendir daire şeklinde, 40 ila 60 cm genişlikteki bir kasnak üzerine gerilen deriden oluşturulan bir çalgı türüdür. Vurmalı saz olarak isimlendirilmektedir. Bendire enstrüman ritim sazları ismi de verilmektedir. Hiç başka bir ek alete ihtiyaç olmadan, direkt olarak el ile temas ederek çalınır.
Günümüzde kullanılan bendirlerin pek çok ebatı ve türü imal edilmektedir. Bendirler, tiz, orta ve bas farklı seklinde üretilmektedirler. Etrafında küçük zilli olanlarına zilli bendir yine etrafında büyük zil takılmış çeşitlerine daire adı verilmektedir.
Erbane nedir sorusunun cevabı; geleneksel olarak ahşap kasnağı ve iki deriden oluşan bir çalgıdır. Erbane nasıl çalınır diye araştırma yapanlar ve çalmak isteyenler erbane def olarak da bilinen tokmakların farklı boyut ve şekillerde üretildiğini bilmelidirler.
Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 4 boydur;40 cm, 45 cm, 50 cm, 55 cm boyutlar arttıkça ses baslaşır. Yüksek kasnak daha derin bir ses elde etmek için tercih edilir.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Havalı Bendirlerimizde Taşıma Çantası ve Bisiklet Pompası Hediyedir. Bendirlerimiz deri ve gürgen ağacından imal edilmiştir. Yani başlayanlar ve orta seviye ritim çalanlar için oldukça uygundur. Gerdirme işleme (şişme) havalıdır.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Bilinen ilk davullar günümüzdeki bendir tipi davullara çok benzemektedir ve Çatalhöyük'te M.Ö. 5600 yıllarından kalan bir türbenin duvarlarında tasvir edilmiştir.
Vurmalı sazlar arasında yer alan bendir müzik aletinin özellikleri şöyle sıralanabilir: Müzik aleti bendir modelleri Gürgen ağacı, ceviz kasnak gibi malzemeler kullanılarak tasarlanır.
Katılımcılara; bendir çalgısı, kullanım ve icra teknikleri, ritim terimleri, nota değerleri, birim zaman, mertebe, usul, basit usullerin tasnifi ile çalınan ritimleri okuyup notaya alabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı temel seviye eğitim programıdır.
Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Kişiye özel erbane tamamen İran yapımı materyale sahiptir.
Gövdesi eğilmiş bir ağaçtan oluşturulan kasnaktan.
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
Def'in Başlıca Özellikleri
Tef çalmanın alanına ve amacına göre tamburun yan tarafındaki boşluğu açarak def zilli olanı takabilirsiniz. Bu aksesuarlar aynı zamanda def enstrüman değerini de artırır.
Çeşitli Özellikleri ile Def Modelleri
Bu ürünlerin yapımında birbirinden çeşitli malzemeler kullanılır. Bir kasnağa gerdirilerek oluşturulan çalgının yapımında hayvani deri, plastik veya ahşap kullanılır. Erbane olarak bilinen çeşidinin yapımında ise kum da yer alır.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
New York'daki Riverside Kilisesi'nde bulunan dünyanın en ağır carillon'u 91 ton ağırlığındadır. 120 çan ile dünyanın en büyük carillon'u, Portekiz'deki Mafra Sarayı'nda bulunur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri